Pergi ke kandungan

Kelawar Hidung Pendek Tembaga

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Kelawar Hidung Pendek Tembaga
Pengelasan saintifik


Kelawar Hidung Pendek Tembaga (bahasa Inggeris: Coppery Pipistrelle) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia. Nama sainsnya Pipistrellus cuprosus. [1]

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Kelawar Hidung Pendek Tembaga boleh didapati di Malaysia.

Ciri-ciri

[sunting | sunting sumber]

Kelawar Hidung Pendek Tembaga adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrata), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : . Kelawar Hidung Pendek Tembaga adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Kelawar Hidung Pendek Tembaga terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan

[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Kelawar Hidung Pendek Tembaga berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Kelawar Hidung Pendek Tembaga akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan

[sunting | sunting sumber]

Kelawar Hidung Pendek Tembaga merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan.

  1. ^ "JABATAN HIDUPAN LIAR SABAH" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2011-11-11. Dicapai pada 2013-01-10.

Pautan luar

[sunting | sunting sumber]


Senarai mamalia
A - B - C - D - E - F - G - H - I - J - K - L - M - N - O - P - Q - R - S - T - U - V - W - X - Y - Z