Kemuflisan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Pernyataan sebuah kedai selepas syarikat induknya muflis

Kemuflisan adalah keadaan seseorang individu atau sesebuah syarikat diisytiharkan mahkamah tidak lagi mampu membayar balik hutang lapuk, yakni muflis (Jawi: مفليس, juga bankrap - serapan [bankrupt] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: en (bantuan) - atau bangkrut[1] - serapan [bankroet] error: {{lang-xx}}: teg bahasa tidak diiktiraf: nl (bantuan)).

Kebangkrutan telah dicatat di Perjanjian Lama dan Timur Jauh.

Kemuflisan merupakan sesuatu proses undang-undang di mana seseorang individu atau entiti lain yang tidak dapat membayar hutang kepada pemiutang, dan boleh meminta pelepasan dari sebahagian atau semua hutang mereka. Dalam kebanyakan bidang kuasa, kemuflisan diarahkan oleh perintah mahkamah yang sering membabitkan penghutang. Muflis bukan merupakan salah satu status undang-undang yang dimiliki oleh orang yang tidak berkemampuan manakala istilah muflis bukan merupakan sinonim untuk ketidakmampuan bayar.

Etimologi[sunting | sunting sumber]

Perkataan “kemuflisan” berasal dari “banca rotta” Itali dan ia secara langsungnya bermaksud “bangku yang patah” tetapi lebih sering digunakan sebagai “bankrap” kerana para pengurus bank secara tradisinya berdagang di atas bangku kayu pada masa dahulu. Etimologi rakyat mengatakan bahawa jika seorang pengurus bank Itali gagal membayar hutang, bangku kayunya akan dihancurkan, tetapi ini sering dianggap sebagai legenda.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Pada zaman Yunani Kuno, tidak wujud istilah “muflis”. Sekiranya seorang lelaki berhutang dan tidak mampu membayar, dia dan isterinya, anak-anaknya atau hambanya akan dipaksa menjadi “hamba hutang”, sehingga kerugian pemiutang dapat dikembalikan melalui kerja fizikal mereka. Kebanyakan negara kota pada zaman Yunani kuno telah mengehadkan perhambaan hutang selama lima tahun. Perhambaan hutang mempunyai perlindungan nyawa dan anggota badan namun hamba biasa tidak mempunyai perlindungan tersebut. Walau bagaimanapun, tempoh perkhidmatan seorang hamba boleh dilanjutkan oleh tuannya dan sering dipaksa untuk bekerja dengan tuan baharu seumur hidup. Biasanya merujuk kepada keadaan hidup mereka yang lebih susah. Negara kota Athena dikecualikan daripada peraturan tersebut kerana undang-undang Solon melarang perhambaan hutang. Akibatnya, kebanyakan hamba Athena ialah orang asing (orang Yunani atau sebaliknya).

“The Statute of Bankrupts of 1542” adalah peraturan pertama di bawah undang-undang Inggeris yang berkaitan dengan kemuflisan atau ketakmampuan bayar. Kemuflisan juda didokumentasikan di Asia Timur. Menurut al-Maqrizi, Yassa dari Genghis Khan mengandungi satu peruntukan iaitu menjatuhkan hukuman mati kepada sesiapa yang muflis sebanyak tiga kali.

Banyak kejadian telah berlaku di mana kegagalan sesebuah negara untuk membayar balik bon. Dengan cara yang lebih kurang sama, Philip II dari Sepanyol terpaksa mengisytiharkan empat fasa muflis pada tahun 1557, 1560, 1575 dan 1596. Menurut Kenneth S. Rogoff, "Walaupun pengembangan pasar modal antarabangsa agak terbatas sebelum tahun 1800, kami telah mengkatalogkan negara Perancis, Portugal, Prusia, Sepanyol dan awal kemunculan negara kota Itali sebagai negara yang menghadapi kegagalan. Di pinggir Eropah, Mesir, Rusia, dan Turki juga mempunyai sejarah dalam menghadapi kegagalan kronik.


Kendalian mengikut negara[sunting | sunting sumber]

Di Malaysia[sunting | sunting sumber]

Semua undang-undang berkaitan pengurusan hutang di Malaysia dimaktubkan dalam Akta Kebankrapan 1967.

Seseorang dikira muflis atau "bankrap" apabila memenuhi tiga kriteria utama:[2]

  1. Tidak berupaya untuk melangsaikan hutang berjumlah tidak kurang dari RM100,000.
  2. Hutang tidak dapat dibayar dalam tempoh 6 bulan.
  3. penghutang bermastautin di Malaysia sekurang-kurangnya selama setahun.

Individu yang mendapati diri tidak mampu melangsaikan hutang oleh membuat permohonan mengisytiharkan ketidakmampuan tersebut atau "kebankrapan" diri ke pihak mahkamah tinggi seperti dibenarkan di bawah Seksyen 7 Akta Kebankrapan, di mana segala prosedur hendaklah dipatuhi sepertimana yang dinyatakan dalam Kaedah dalam akta tersebut.[3]:no. 7 Status "kebankrapan" hanya akan sahih apabila diberikan dalam suatu Perintah Mahkamah setelah permohonan dibuat sendiri mahupun dari pihak yang dihutang ("pemiutang").[3]:no. 13

Di Singapura[sunting | sunting sumber]

Urusan pembayaran hutang di Singapura dikendalikan di bawah Akta Kemuflisan, Penyusunan Semula dan Pembubaran 2018 (Insolvency, Restructuring and Dissolution Act 2018).[4]

Seseorang boleh jatuh muflis sekiranya tidak mampu membayar hutang sebanyak $15,000 baik melalui permohonan oleh pihak penghutang secara sukarela mahupun dari pihak dihutang.[4][5]

Di Brunei[sunting | sunting sumber]

Di Indonesia[sunting | sunting sumber]

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "bankrupt". Istilah MABBIM (ed. ke-4). Dewan Bahasa dan Pustaka Malaysia. 2017 – melalui Pusat Rujukan Persuratan Melayu.
  2. ^ Amir Faiz (4 Mac 2021). "Apa Itu Muflis?". Bijak Wang. Dicapai pada 6 April 2021.
  3. ^ a b "Soalan Lazim: Kebankrapan". Jabatan Insolvensi Malaysia. Dicapai pada 6 April 2021.
  4. ^ a b "Bankruptcy Proceedings" (dalam bahasa Inggeris). Mahkamah Agung Singapura. 2020. Dicapai pada 6 April 2021.
  5. ^ "Process of Filing for Bankruptcy in Singapore & What's Next?". Singapore Legal Advice. 22 Februari 2021. Dicapai pada 6 April 2021.
Sumber utama
  • Sandage, Scott A. (2005). Born Losers: A History of Failure in America. Harvard University Press.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]