Perbezaan antara semakan "Serban"

Jump to navigation Jump to search
191 bait ditambah ,  9 tahun lalu
mengemaskini rencana supaya lebih bersifat keilmuwan
k (r2.7.1) (bot menambah: zh:特本 (头巾))
(mengemaskini rencana supaya lebih bersifat keilmuwan)
'''Serban''' ialah sehelai kain panjang penutup kepala berbentuk bulat menutup separuh atas kepala . Di [[Turki]] dipanggil tülbent .
 
Serban ialah istilah yang digunakan di Malaysia yang bermaksud penutup kepala dan dianggap suci, tidak boleh dipijak sewenang-wenangnya.<sup>[[Bodoh|<-- siapa cakap?]]</sup> Di Malaysia , kebiasaannya ia hanya dipakai oleh mereka yang baru balik mengerjakan haji .<sup>[[Bodoh|<-- nik aziz baru balik haji?]]</sup> Namun dekad terakhir ini ramai kelompok dari Jemaah Tabligh dan Al Arqam turut memakai serban, .
 
== Perspektif Islam ==
Kisah lain, ada seekor [[kucing]] tidur di atas serban Rasulullah tetapi Nabi tak rentap serban itu kerana tidak mahu mengganggu kucing yang sedang tidur itu. Malah baginda memotong serbannya itu.
 
Mereka yang melarang atau menghalang seseorang itu daripada mengamalkan sesuatu sunnah Rasullullah SAW, seperti memakai serban itu dengan rela hatinya, tanpa apa-apa tekanan, ancaman atau paksaan, bolehlah dianggap sebagai membencinya. Dan dalam satu hadis, Rasullullah menyingkirkan mereka yang membenci sunnahnya daripada golongan yang mengikuti Rasullullah dengan perkataan ".. maka bukanlah ia dari golonganKu." Maka nyatalah guru disiplin sekolah anda musyrik kerana tak bagi anda berambut panjang seperti sunnah nabi.
 
Terdapat juga pendapat yang menyatakan bahawa mereka yang secara berterang-terangan memusuhi sunnah Rasullullah dianggap kafir.
 
== Penggunaan serban di Malaysia ==
Di [[Malaysia]], murid Islam di sekolah kerajaan adalah dilarang memakai serban. Pada November 23, 2004 Hakim mahkamah rayuan, Gopal Sri Ram, mengesahkan keputusan guru besar Fatimah Sihi, yang menyingkirkan tiga murid Sekolah Kebangsaan Felda Serting di [[Negeri Sembilan]] pada 10 November 1997 kerana memakai serban. Mereka berusia antara 10 - 13 tahun. Mahkamah memutuskan bahawa ia merupakan masaalahmasalah displin murid enggan mengikuti peraturan sekolah. [http://www.abc.net.au/news/stories/2004/11/23/1250039.htm ]
[http://politics101malaysia.blogsome.com/2006/07/12/islam-much-more-than-turban-and-goatee/ ] [http://www.hmetro.com.my/Current_News/HM/Saturday/Minda/20060722101459/Article/indexs_html ]
 
Pengguna awanama

Menu pandu arah