Perbezaan antara semakan "Chiyoda, Tokyo"

Pergi ke navigasi Pergi ke carian
k
tiada ringkasan suntingan
k (Bot: Memindahkan 37 pautan interwiki, kini disediakan oleh Wikidata di d:q214051)
k
}}
 
'''Chiyoda''' ( 千代田区 Chiyoda-ku ? ) adalah salah satu daripada 23 RDS khas di tengah-tengah [[Tokyo]] , [[Jepun]]. Dalam [[bahasa Inggeris]], ia dipanggil 'Chiyoda City'. Sehingga Oktober 2007, wad mempunyai anggaran penduduk 45543 dan kepadatan penduduk 3912 orang per km ². Jumlah kawasan Chiyoda ialah 11,64 km ², termasuk [[Imperial Palace]] mengambil 12%.
 
Chiyoda terdiri daripada [[Istana]] dalam [[radius]] sekitar kira-kira 1 kilometer. Namanya secara literal bermaksud " bidang ribu generasi, "dari Istana Chiyoda (nama lain Istana Edo ). Banyak institusi-institusi kerajaan, seperti 'Diet Jepun' ,kediaman [[Perdana Menteri Jepun]] , dan Mahkamah Agung Jepun , terletak di Chiyoda.Mercu tanda Tokyo seperti [[Kuil Yasukuni]] , [[Stesen Tokyo]] , dan [[Budokan]] . Lima belas kedutaan terletak di Chiyoda.
 
\
==Sejarah==
 
Wad Chiyoda telah dibina pada 15 Mac, 1947 oleh penyatuan Kandawad WardKanda (sudut timur laut hari ini Chiyoda barat, [[Akihabara]] ) dan wad [[Kōjimachi]] Ward . Ia telah menjadi lokasi beberapa peristiwa sejarah.
 
# 1860, pembunuhan Ii Naosuke di luar Pintu Sakurada Imperial Palace.
# 1932, pembunuhan [[Perdana Menteri Jepun]] [[Inukai Tsuyoshi]] .
# 1936, satu rampasan kuasa cubaan d'etat, Peristiwa 26 Feb , berlaku.
# 1995, ahli-ahli [[Aum Shinrikyo]] melakukan serangan [[Gas sarin|gas Sarin]] di dalam kereta bawah tanah Tokyo .
 
==Geografi==
 
Chiyoda terletak di tengah-tengah bekas Tokyo City di timur tanah besar Tokyo. Di sinilah letaknya [[ImperialIstana PalaceMaharaja Tokyo]] (''Imperial Palace''). Sebelah timur bersempadan dengan [[Chūō, Tokyo|Chuo]] , lokasi [[Stesen Tokyo]] . Sebelah selatan ialah [[Minato]] , merangkumi [[Hibiya Park]] dan [[Bangunan Diet Nasional Jepun]] .
 
==Kerajaan Tempatan==
Bagi Perhimpunan Metropolitan, Chiyoda membentuk sebuah daerah pilihan raya tunggal. Ia diwakili oleh Demokrat Liberal selama 50 tahun sehingga Pilihan raya Jepun 2009 .
 
Bagi Dewan Rakyat Jepun, Chiyoda, bersama-sama dengan Minato dan Shinjuku , membentuk wilayah, daerah 1 pemilih sejak reformasi pemilih tahun 1990-an. Daerah sedang diwakili oleh Demokrat Banri Kaieda .
 
==Duta Asing==

Menu pandu arah