Chiyoda, Tokyo

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Chiyoda
千代田
Chiyoda City (Bandar Chiyoda)
Bangunan Diet Kebangsaan
Bendera Chiyoda
Lokasi Chiyoda di Tokyo
Lokasi Chiyoda di Tokyo
NegaraJepun
KawasanKantō
WilayahTokyo
Keluasan
 • Jumlah11.66 km2 (4.50 batu persegi)
Penduduk
 (2015)
 • Jumlah54,462
 • Kepadatan4,670/km2 (12,100/batu persegi)
Zon waktuUTC+9 (Waktu Piawai Jepun)
Alamat1-2-1 Kudanminami,
Chiyoda, Tokyo
102-8688
Laman sesawangwww.city.chiyoda.tokyo.jp/english/e-index.html

Chiyoda (千代田区, Chiyoda-ku) ialah salah satu daripada wad khas di pusat Tokyo, Jepun. Dalam bahasa Inggeris, ia dipanggil sebagai "Chiyoda City". Sehingga Oktober 2007, wad ini mempunyai anggaran penduduk sebanyak 45,543 orang dengan kepadatan penduduk sebanyak 3,912 orang per km². Luas kawasan Chiyoda ialah 11.64 km², termasuk Istana Maharaja yang mengambil 12% luas tersebut.

Chiyoda terdiri daripada Istana dalam radius sekitar kira-kira 1 kilometer. Secara harafiah, namanya bermaksud "bidang seribu generasi" dari Istana Chiyoda (nama lain bagi Istana Edo). Banyak institusi-institusi kerajaan, seperti Diet Jepun, kediaman Perdana Menteri Jepun dan Mahkamah Agung Jepun terletak di Chiyoda. Mercu tanda Tokyo seperti Kuil Yasukuni, Stesen Tokyo dan Budokan terletak di sini dan lima belas kedutaan terletak di Chiyoda.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Wad Chiyoda telah dibina pada 15 Mac 1947 oleh penyatuan wad Kanda (sudut timur laut hari ini Chiyoda barat, Akihabara) dan wad Kōjimachi. Ia telah menjadi lokasi beberapa peristiwa sejarah seperti berikut:

  1. 1860: pembunuhan Ii Naosuke di luar Pintu Sakurada, Istana Maharaja.
  2. 1932: pembunuhan Perdana Menteri Jepun, Inukai Tsuyoshi.
  3. 1936: berlakunya satu cubaan kudeta rampasan kuasa yaitu Peristiwa 26 Februari.
  4. 1995: ahli-ahli Aum Shinrikyo melakukan serangan gas Sarin di dalam kereta bawah tanah Tokyo.

Geografi[sunting | sunting sumber]

Chiyoda terletak di tengah-tengah bekas Tokyo City di timur tanah besar Tokyo. Di sinilah letaknya Istana Maharaja Tokyo (Imperial Palace). Sebelah timur bersempadan dengan Chuo, lokasi Stesen Tokyo. Sebelah selatan ialah Minato, merangkumi Taman Hibiya dan Bangunan Diet Kebangsaan.

Kerajaan tempatan[sunting | sunting sumber]

Chiyoda ditadbir oleh dewan bandar seramai 25 ahli yang dipilih. Datuk Bandar Chiyoda semasa adalah Masami Ishikawa yang merupakan wakil bebas.

Bagi Perhimpunan Metropolitan, Chiyoda membentuk sebuah daerah pilihan raya tunggal. Ia diwakili oleh Demokrat Liberal selama 50 tahun sehingga pilihan raya Jepun 2009.

Bagi Dewan Rakyat Jepun, Chiyoda, bersama-sama dengan Minato dan Shinjuku, membentuk wilayah, daerah 1 pemilih sejak reformasi pemilih tahun 1990-an. Daerah sedang diwakili oleh Demokrat Banri Kaieda.

Duta Asing[sunting | sunting sumber]

Wad ini juga adalah tempat untuk Diet Jepun, Mahkamah Agung Jepun dan kediaman Perdana Menteri Jepun dan merupakan pusat saraf politik Jepun.

  1. Kedutaan United Kingdom di Ichibancho di Chiyoda.
  2. Kedutaan Belgium di Kojimachi sejak tahun 1902 dan di lokasi di Nibancho sejak 1928. Semasa projek pembinaan semula 2007-2009, kedutaan Belgium sementara terletak di Shibakoen, Minato wad .
  3. Kedutaan Ireland terletak di Kōjimachi kawasan Chiyoda.
  4. Kedutaan Israel terletak di Niban-chou di Chiyoda.


Lihat Juga[sunting | sunting sumber]