Chiyoda, Tokyo

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Chiyoda
千代田
Special ward
千代田区 · Chiyoda City
The National Diet Building, Chiyoda, Tokyo
The National Diet Building, Chiyoda, Tokyo
Bendera Chiyoda
Bendera
Lokasi Chiyoda di Tokyo
Lokasi Chiyoda di Tokyo
Negara Jepun
Kawasan Kantō
Wilayah Tokyo
Keluasan
 • Jumlah 11.64 km2 (4.49 batu persegi)
Penduduk (2007)
 • Jumlah 45,543
 • Kepadatan 3,912/km2 (10,130/batu persegi)
Zon waktu Waktu Piawai Jepun (UTC+9)
Laman web www.city.chiyoda.tokyo.jp/english/e-index.html

Chiyoda ( 千代田区 Chiyoda-ku ? ) adalah salah satu daripada 23 RDS khas di tengah-tengah Tokyo , Jepun. Dalam bahasa Inggeris, ia dipanggil 'Chiyoda City'. Sehingga Oktober 2007, wad mempunyai anggaran penduduk 45543 dan kepadatan penduduk 3912 orang per km². Jumlah kawasan Chiyoda ialah 11,64 km², termasuk Imperial Palace mengambil 12%.

Chiyoda terdiri daripada Istana dalam radius sekitar kira-kira 1 kilometer. Namanya secara literal bermaksud "bidang ribu generasi, "dari Istana Chiyoda (nama lain Istana Edo). Banyak institusi-institusi kerajaan, seperti 'Diet Jepun' ,kediaman Perdana Menteri Jepun , dan Mahkamah Agung Jepun , terletak di Chiyoda.Mercu tanda Tokyo seperti Kuil Yasukuni , Stesen Tokyo , dan Budokan . Lima belas kedutaan terletak di Chiyoda.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Wad Chiyoda telah dibina pada 15 Mac, 1947 oleh penyatuan wad Kanda (sudut timur laut hari ini Chiyoda barat, Akihabara) dan wad Kōjimachi . Ia telah menjadi lokasi beberapa peristiwa sejarah.

  1. 1860, pembunuhan Ii Naosuke di luar Pintu Sakurada Imperial Palace.
  2. 1932, pembunuhan Perdana Menteri Jepun Inukai Tsuyoshi.
  3. 1936, satu rampasan kuasa cubaan d'etat, Peristiwa 26 Feb , berlaku.
  4. 1995, ahli-ahli Aum Shinrikyo melakukan serangan gas Sarin di dalam kereta bawah tanah Tokyo .

Geografi[sunting | sunting sumber]

Chiyoda terletak di tengah-tengah bekas Tokyo City di timur tanah besar Tokyo. Di sinilah letaknya Istana Maharaja Tokyo (Imperial Palace). Sebelah timur bersempadan dengan Chuo, lokasi Stesen Tokyo . Sebelah selatan ialah Minato, merangkumi Hibiya Park dan Bangunan Diet Nasional Jepun .

Kerajaan Tempatan[sunting | sunting sumber]

Chiyoda ditadbir oleh dewan bandar seramai 25 ahli yang dipilih. Datuk Bandar Chiyoda semasa adalah Masami Ishikawa - bebas.

Bagi Perhimpunan Metropolitan, Chiyoda membentuk sebuah daerah pilihan raya tunggal. Ia diwakili oleh Demokrat Liberal selama 50 tahun sehingga Pilihan raya Jepun 2009 .

Bagi Dewan Rakyat Jepun, Chiyoda, bersama-sama dengan Minato dan Shinjuku , membentuk wilayah, daerah 1 pemilih sejak reformasi pemilih tahun 1990-an. Daerah sedang diwakili oleh Demokrat Banri Kaieda.

Duta Asing[sunting | sunting sumber]

Wad ini juga adalah tempat untuk Diet Jepun , Mahkamah Agung Jepun dan kediaman Perdana Menteri Jepun dan adalah pusat saraf politik Jepun .

  1. Kedutaan United Kingdom di Ichibancho di Chiyoda.
  2. Kedutaan Belgium di Kojimachi sejak tahun 1902 dan di lokasi di Nibancho sejak 1928. Semasa projek pembinaan semula 2007-2009, kedutaan Belgium sementara terletak di Shibakoen, Minato wad .
  3. Kedutaan Ireland terletak di Kōjimachi kawasan Chiyoda.
  4. Kedutaan Israel terletak di Niban-chou di Chiyoda.


Lihat Juga[sunting | sunting sumber]