Perbezaan antara semakan "Ketua pegawai eksekutif"

Jump to navigation Jump to search
* Untuk [[perbadanan]], ketua pegawai eksekutif terutamanya menyelaraskan daya usaha luaran pada peringkat tinggi. Oleh sebab adanya eksekutif berperingkat ketua yang lain (misalnya ketua eksekutif pemasaran, maklumat, teknik, dll.), dia jarang diperlukan melakukan fungsi berperingkat rendah.
* Untuk [[usahawan]] yang baharu yang kekadangnya juga merupakan pengasas syarikat, jawatan pemangku mereka sebagai ketua pegawai eksekutif adalah amat berbeza daripada ketua pegawai eksekutif berperingkat perbadanan. Oleh sebab biasanya tiada eksekutif berperingkat ketua yang lain di dalam syarikat yang kecil, tanggungjawab berperingkat eksekutif itu perlu diambil alih oleh ketua pegawai eksekutif.
* Untuk syarikat bersaiz sederhana, tanggungjawab ketua pegawai eksekutif adalah antara tanggungjawab ketua pegawai eksekutif perbadanan dan tanggungjawab ketua pegawai eksekutif syarikat usahawan yang baharu. Walaupun mereka mencuba meniru bentuk perbadanan, oleh sebab syarikat sebegini tidak mempunyai eksekutif berperingkat ketua yang lengkap, maka ketua pegawai eksekutifnya perlu mengambil alih sesetengah tanggungjawab peringkatberperingkat eksekutif ataupun menugasinya kepada orang yang lain.
 
== Struktur ==

Menu pandu arah