Klaus Schwab

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Klaus Schwab
Schwab di Perjumpaan Tahunan Forum Ekonomi Dunia Davos tahun 2007
Kelahiran (1938-03-30) 30 Mac 1938 (umur 86)
Ravensburg, Jerman
Pusat pendidikanInstitut Teknologi Persekutuan Zurich (PhD)
Universiti Fribourg (PhD)
Universiti Harvard (MPA)
PekerjaanPengasas dan pengerusi eksekutif Forum Ekonomi Dunia
PasanganHilde Schwab

Klaus Martin Schwab (lahir 30 Mac 1938) ialah seorang jurutera Jerman dan ekonomi, paling dikenali sebagai pengasas dan pengerusi eksekutif Forum Ekonomi Dunia.[1] Isterinya dan bekas setiausaha, Hilde, mengasaskan Yayasan Schwab Keusahawanan Sosial bersama dengannya.[2] Beliau dilahirkan pada tahun 1938, di Ravensburg, Jerman.

Asas[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1971, Schwab mengasaskan Forum Pengurusan Eropah, yang pada tahun 1987 menjadi Forum Ekonomi Dunia, sebagai organisasi bukan untuk keuntungan komited untuk memperbaiki keadaan dunia, kemudian membina ke dalam acara platform ekonomi yang kuat hari ini yang jelas mempengaruhi globalisasi.

Pada tahun 1998, Schwab dan isterinya mengasaskan Yayasan Schwab Keusahawanan Sosial, sebuah pertubuhan bukan keuntungan yang berpangkalan di Geneva, Switzerland.

Pada tahun 2004, Schwab mewujudkan organisasi baru menggunakan USD 1 juta, hadiah wang dari Hadiah Dan David yang beliau terima tahun itu dari Israel. Forum Pemimpin Belia Global[3] bertujuan untuk membawa bersama-sama lebih 500 orang di bawah 40 dari semua lapisan (kawasan) hidup yang telah menunjukkan komitmen mereka untuk meningkatkan keadaan dunia dan menggalakkan mereka untuk bekerja bersama-sama sepanjang tempoh lima tahun untuk mengenal pasti dan menyedari perubahan pro-sosialis dan pro-kapitalis global.

Pendidikan[sunting | sunting sumber]

Schwab memperoleh ijazah kedoktoran dalam bidang Ekonomi (summa cum laude) dari Universiti Fribourg, doktor falsafah dalam Kejuruteraan dari Institut Teknologi Persekutuan Zurich dan Ijazah Sarjana Pentadbiran Awam dari Sekolah Kerajaan John F. Kennedy di Universiti Harvard. Selain itu, beliau telah menjadi penerima lebih sedozen ijazah kedoktoran, dan merupakan profesor kehormat Universiti Ben-Gurion Israel,[4] dan Universiti Luar Negeri China.[5]

Kehidupan profesional[sunting | sunting sumber]

Schwab ialah profesor dasar perniagaan di Universiti Geneva dari tahun 1972 hingga 2002. Beliau ialah pengarang beberapa buah buku. Sejak tahun 1979, beliau telah menerbitkan Laporan Daya Saing Global, laporan tahunan menilai potensi untuk meningkatkan produktiviti dan pertumbuhan ekonomi negara-negara di seluruh dunia, yang ditulis oleh sekumpulan ahli ekonomi.[6] Laporan itu adalah berdasarkan metodologi yang dibangunkan oleh Schwab, mengukur daya saing bukan sahaja dari segi produktiviti tetapi juga berdasarkan kriteria kemampanan.[7]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Klaus Schwab, Founder and Executive Chairman | World Economic Forum-Klaus Schwab, Founder and Executive Chairman". Weforum.org. Dicapai pada 2012-03-24.
  2. ^ "Schwab Foundation for Social Entrepreneurship - Home". Schwabfound.org. Dicapai pada 2012-01-25.
  3. ^ "The Forum of Young Global Leaders | World Economic Forum-The Forum of Young Global Leaders". Weforum.org. Dicapai pada 2012-01-25.
  4. ^ "University Units - Honorary Awards". Web.bgu.ac.il. 2011-05-31. Dicapai pada 2012-01-25.
  5. ^ "China Foreign Affaire University". Cfau.edu.cn. Diarkibkan daripada yang asal pada 2012-01-13. Dicapai pada 2012-01-25.
  6. ^ "Global Competitiveness | World Economic Forum-Global Competitiveness". Weforum.org. Dicapai pada 2012-01-25.
  7. ^ "Global Competitiveness | World Economic Forum-Global Competitiveness". Weforum.org. Dicapai pada 2012-01-25.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]