Kucing Merah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Kucing Merah
Pengelasan saintifik
Alam:
Filum:
Kelas:
Order:
Keluarga:
Genus:
Spesies:
P. badia
Nama binomial
Pardofelis badia[1]
(Gray, 1874)
Map showing Borneo
Titik biru menunjukkan rekod kucing merah dari 2003 hingga 2005.[2]

Kucing Merah (bahasa Inggeris: Bay Cat), nama saintifiknya (Pardofelis badia[3] sinonim Catopuma badia) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Malaysia; lebih tepat lagi di Pulau Borneo.

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Kucing Merah boleh didapati di Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Kucing Merah adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Kucing Merah adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Kucing Merah terdiri daripada 4 kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Kucing Merah berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Kucing Merah akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Kucing Merah merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Hearn, A., Sanderson, J., Ross, J., Wilting, A. & Sunarto, S. (2008). "Pardofelis badia". Senarai Merah Spesies Terancam IUCN Versi 2010.4. Kesatuan Pemuliharaan Alam Sekitar Antarabangsa.CS1 maint: multiple names: authors list (link) CS1 maint: ref=harv (link)
  2. ^ Mohd-Azlan, J., Sanderson, J. (2007). "Geographic distribution and conservation status of the bay cat Catopuma badia, a Bornean endemic". Oryx. 41: 394–397.CS1 maint: multiple names: authors list (link)
  3. ^ "JABATAN HIDUPAN LIAR SABAH" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2011-11-11. Dicapai pada 2013-01-10.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]