La Francophonie

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Organisation Internationale de la Francophonie
Pertubuhan Antarabangsa La Francophonie
Flag of La Francophonie.svg
Bendera
Cogan Kata: "Égalité, Complémentarité, Solidarité"
New-Map-Francophone World.PNG
Ibu Pejabat Paris, Perancis
Bahasa rasmi Bahasa Perancis
Keahlian 53 negara ahli,
2 ahli sekutu dan 13 pemerhati
Setiausaha Agung Abdou Diouf
Penubuhan 1970

La Francophonie merupakan satu pertubuhan negara-negara berbahasa Perancis dan juga istilah dalam bahasa Perancis yang merujuk kepada penduduk dunia yang berbahasa Perancis. Pertubuhan antarabangsa ini mempunyai 53 negara ahli, 2 ahli sekutu dan 13 negara pemerhati. Sejak penubuhannya pada tahun 1970, la Francophonie telah berkembang menjadi pertubuhan antarabangsa yang penting dan berpengaruh. Cawangan-cawangan pertubuhan ini banyak bekerjsama dengan kerajaan negara-negara ahli dalam memperjuangkan kebudayaan, sains, ekonomi, keadilan dan keamanan.

La Francophonie merupakan salah satu pihak pemerhati Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Struktur oraganisasi[sunting | sunting sumber]

Setiausaha Agung[sunting | sunting sumber]

Persidangan[sunting | sunting sumber]

Persidangan la Francophone diadakan dua tahun sekali sebagai pertemuan antara ketua-ketua kerajaan untuk membincangkan strategi dan matlamat pertubuhan. Persidangan yang bakal diadakan ialah persidangan ke-12 di Quebec, Kanada sempena merayakan ulang tahun ke-400 pengasasan bandar tersebut.

Majlis Tetap[sunting | sunting sumber]

Majlis Tetap Francophonie terdiri daripada duta-duta negara ahli dan berperanan merancang persidangan-persidangan masa depan.

Badan Antara Kerajaan[sunting | sunting sumber]

Badan Antara Kerajaan menguruskan kerjasama kebudayaan, saintifik, teknikal, ekonomi dan undang-undang antara kerajaan negara-negara ahli. Badan ini berpusat di Paris dan mempunyai pejabat-pejabat serantau di Libreville, Gabon; [[Lome], Togo dan Hanoi, Vietnam.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]