League of Legends

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
League of Legends
Game logo reading "League of Legends" in gold text
Varian logo dari 2019
PembangunRiot Games
PenerbitRiot Games
PengarahAndrei van Roon[1]
PengeluarJeff Jew
PenulisGraham McNeill
Platform
Pelepasan
  • Microsoft Windows
  • 27 Oktober 2009
  • OS X
  • 1 Mac 2013
GenreMOBA
ModBerbilang pemain

League of Legends ialah permainan video arena pertarungan atas talian multipemain (MOBA) yang dibangunkan and diterbitkan oleh Riot Games untuk Microsoft Windows and macOS.

League of Legends ialah permainan arena pertarungan atas talian multipemain orang ketiga 3D.[2] League of Legends dibiayai melalui miktrotransaksi (pembelian dalam permainan) dengan Riot Points (RP), iaitu mata wang dalam permainan yang boleh dibeli pemain melalui kedai pelanggan. Latar tempat League of Legends ialah dunia fiksyen bernama Runeterra. Pembangun permainan ini, Riot Games diasaskan Brandon "Ryze" Beck dan Marc "Tryndamere" Merrill, dan mereka berdua merupakan rakan sebilik semasa mereka belajar di Universiti California Selatan. League of Legends diterbitkan pada 27 Oktober, 2009. League of Legends menerima ulasan yang baik secara umumnya berdasarkan ulasan pengumpul Metacritic. League of Legends merupakan salah satu daripada permainan-permainan sukan elektronik yang paling besar dalam industri, dengan pelbagai pertandingan tahunan yang berlangsung di seluruh dunia.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "League of Legends's reporting in Champion select feature set for July launch". PCGamesN. Diarkibkan daripada yang asal pada October 25, 2020. Dicapai pada December 23, 2020.
  2. ^ "New Player Guide". leagueoflegends.com. Diarkibkan daripada yang asal pada Julai 1, 2014. Unknown parameter |deadurl= ignored (bantuan)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Templat:Riot Games