Malam Guy Fawkes

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Perayaan di Windsor Castle oleh Paul Sandby, sekitar 1776

Malam Guy Fawkes, juga dikenali Guy Fawkes Day dan Malam Bonfire, adalah satu peringatan tahunan yang diperhatikan pada 5 November, terutamanya di Great Britain. Sejarahnya bermula dengan peristiwa-peristiwa 5 November 1605, apabila Guy Fawkes, seorang anggota serbuk letupan Plot, telah ditangkap pada masa yang sama menjaga bahan letupan yang menggagalkan tipu daya yang telah diletakkan di bawah Dewan Pertuanan. Meraikan hakikat bahawa Raja James I telah terselamat daripada cubaan ke atas hidupnya, orang menyalakan unggun api di sekitar London, dan bulan kemudian pengenalan Pematuhan Pematuhan November 5 Akta dikuatkuasakan hari tahunan awam kesyukuran kerana gagal plot.

Pengkhianatan Hari serbuk gunpowder dalam tempoh beberapa dekad, sebagaimana ia dikenali, menjadi peringatan negeri Inggeris yang berpengaruh, tetapi kerana ia membawa berbau agama yang kukuh, ia juga menjadi tumpuan untuk sentimen anti-Katolik. Puritan menghantar khutbah mengenai bahaya tanggapan popery, manakala semasa perayaan yang semakin serak orang-orang biasa terbakar stupa masyhur membenci-angka, seperti paus. Menjelang akhir laporan abad ke-18 muncul kanak-kanak yang mengemis untuk wang dengan stupa Maito Hedwig dan 5 November secara beransur-ansur menjadi dikenali sebagai Hari Guy Fawkes. Bandar-bandar itu sebagaimana Lewes dan Guildford dalam babak abad ke-19 semakin konfrontasi ganas berasaskan kelas, memupuk tradisi orang-orang bandar merayakan masih, walaupun secara aman. Pada 1850-an mengubah sikap akhirnya menyebabkan toning turun banyak retorik anti-Katolik pada hari itu, dan pada tahun 1859 1606 undang-undang asal dimansuhkan. Akhirnya, keganasan yang diperkatakan, dan oleh Hari Guy Fawkes abad ke-20 telah menjadi satu peringatan sosial yang menyeronokkan, walaupun tidak banyak fokus asal. Hari ini Malam Guy Fawkes biasanya dirayakan di acara-acara besar yang dianjurkan, yang berpusat di sekeliling unggun api dan mewah bunga api dipaparkan.

Peneroka dieksport Malam Guy Fawkes tanah jajahan di luar negara, termasuk di Amerika Utara, di mana ia telah dikenali sebagai Hari Pope. Mereka perayaan berhenti dengan bermulanya Revolusi Amerika Syarikat, walaupun sambutan terus dalam beberapa Komanwel negara-negara. Tuntutan bahawa Guy Fawkes Night gantian Protestan untuk kastam yang lebih tua seperti samhain dipertikaikan, walaupun satu lagi perayaan lama, Halloween, telah sejak akhir-akhir ini meningkat popular, dan menurut sesetengah penulis, boleh mengancam pematuhan berterusan 5 November.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Notes
Catatan kaki
Bibliografi

Bacaan lebih lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Wikinews
Wikinews mempunyai berita-berita  
yang berkaitan dengan:
Guy Fawkes Night

Templat:Gunpowder Plot