Malam Guy Fawkes

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Perayaan di Windsor Castle oleh Paul Sandby, sekitar 1776

Malam Guy Fawkes (bahasa Inggeris: Guy Fawkes Day), juga dikenali sebagai Bonfire Night ("Malam Unggun Api"), adalah satu peringatan tahunan yang dilakukan pada 5 November, terutamanya di Great Britain. Sejarahnya memperingati kejadian yang berlaku pada 5 November 1605 di mana Guy Fawkes digagalkan dalam percubaannya mengebom Dewan Pertuanan, justeru menyelamatkan Raja James I daripada dibunuh. o Orang menyalakan unggun api di sekitar London, dan suatu akta yang bernana Akta November ke-5 1605 dimaktubkan sebagai hari kesyukuran am memperingati kejadian tersebut.

Keraian ini menjadi suatu sambutan yang besar yang dilakukan di negeri England, namun ia turut menjadi tumpuan penyebaran sentimen anti-Katolik di negeri tersebut. Puritan menghantar khutbah mengenai bahaya tanggapan popery, manakala semasa perayaan yang semakin serak orang-orang biasa terbakar stupa masyhur membenci-angka, seperti paus. Menjelang akhir laporan abad ke-18 muncul kanak-kanak yang mengemis untuk wang dengan stupa Maito Hedwig dan 5 November secara beransur-ansur menjadi dikenali sebagai Hari Guy Fawkes. Bandar-bandar itu sebagaimana Lewes dan Guildford dalam babak abad ke-19 semakin konfrontasi ganas berasaskan kelas, memupuk tradisi orang-orang bandar merayakan masih, walaupun secara aman. Pada 1850-an mengubah sikap akhirnya menyebabkan toning turun banyak retorik anti-Katolik pada hari itu, dan pada tahun 1859 1606 undang-undang asal dimansuhkan. Akhirnya, keganasan yang diperkatakan, dan oleh Hari Guy Fawkes abad ke-20 telah menjadi satu peringatan sosial yang menyeronokkan, walaupun tidak banyak fokus asal. Malam Guy Fawkes kini biasanya dirayakan di acara-acara besar yang dianjurkan di mana pembakaran unggun api serta bunga api menjadi tumpuan utama.

Peneroka dieksport Malam Guy Fawkes tanah jajahan di luar negara, termasuk di Amerika Utara, di mana ia telah dikenali sebagai Hari Pope. Mereka perayaan berhenti dengan bermulanya Revolusi Amerika Syarikat, walaupun sambutan terus dalam beberapa Komanwel negara-negara. Tuntutan bahawa Guy Fawkes Night gantian Protestan untuk kastam yang lebih tua seperti samhain dipertikaikan, walaupun satu lagi perayaan lama, Halloween, telah sejak akhir-akhir ini meningkat popular, dan menurut sesetengah penulis, boleh mengancam pematuhan berterusan 5 November.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Notes
Catatan kaki
Bibliografi

Bacaan lebih lanjut[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Wikinews
Wikinews mempunyai berita-berita  
yang berkaitan dengan:
Guy Fawkes Night

Kategori berkenaan Guy Fawkes Night di Wikimedia Commons

Templat:Gunpowder Plot