Bunga api

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Bunga api
Bunga api ketika sambutan Tahun Baru di Bratislava, 2005
Bunga Api pada sambutan Hari 4 Julai di Washington, DC, Amerika Syarikat
Paparan bunga api di Taipei 101, Taiwan pada 2005, menjadikannya persembahan bunga api di pencakar langit pertama di dunia.

Bunga api ialah sejenis peralatan yang dibina menggunakan bahan letupan lemah yang bertujuan sebagai estetik dan hiburan. Pameran bunga api ialah pertunjukkan yang menggunakan peralatan tersebut untuk menimbulkan kesan bunga api tersebut.

Bunga api digunakan dengan meluas untuk menghasilkan empat kesan utama: bunyi, api/cahaya yang berwarna, asap dan bahan terapung (seperti konfeti) melalui pembakaran bahan-bahan tertentu seperti serbuk letupan, sulfur dan pelbagai jenis bahan kimia yang lain.

Bergantung kepada rekaan pakar bunga api, ianya dihasilkan untuk mengeluarkan api dan asap berwarna yang mengandungi satu atau lebih warna, iaitu merah, jingga, kuning, hijau, biru, ungu dan perak.

Bunga api telah dicipta oleh orang Cina purba pada kurun ke-12 untuk menghalau roh-roh jahat, dimana ia dicipta melalui penambahbaikan ubat bedilan Cina. Pertunjukan bunga api dianggap penting kepada kaum Cina apabila ia digunakan sehingga sekarang melalui sambutan Tahun Baru Cina dan sambutan perayaan Kuih Bulan. China merupakan negara pembekal dan pengeksport utama bunga api di dunia.

Oleh sebab bunga api menghasilkan asap beracun yang berupaya mencemarkan alam sekitar dan mencederakan orang lain, perdebatan mengenainya dibincangkan di seluruh dunia.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

  • Plimpton, George (1984). Fireworks: A History and Celebration. Doubleday. ISBN 0385154143. 
  • Brock, Alan St. Hill (1949). A History of Fireworks. George G. Harrap & Co. 
  • Russell, Michael S (2008). The chemistry of fireworks. Royal Society of Chemistry, Great Britain. ISBN 9780854041275. 
  • Shimizu, Takeo (1996). Fireworks: The Art, Science, and Technique. Pyrotechnica Publications. ISBN 978-0929388052. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Kategori-kategori berkenaan bunga api di Wikimedia Commons