Momok Tasmania

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Tasmanian Devil[1]
Tasdevil large.jpg
Tasmanian Devil jantan.
Status pemuliharaan
Pengelasan saintifik
Alam: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mamalia
Infrakelas: Marsupial
Order: Dasyuromorphia
Keluarga: Dasyuridae
Subkeluarga: Dasyurinae
Tribus: Dasyurini
Genus: Sarcophilus
Spesies: S. harrisii
Nama binomial
Sarcophilus harrisii
(Boitard, 1841)

Tasmanian Devil (Sarcophilus harrisii) adalah marsupial karnivor yang kini hanya boleh didapati di wilayah pulau Tasmania di Australia. Ia merupakan satu-satunya anggota genus sarcophilus yang masih hidup. Ukurannya sama dengan seekor anjing kecil dengan badan berotot.haiwan ini merupakan marsupial karnivor terbesar.Ciri=ciri haiwan ini ialah bulu yang hitam, bau yang kuat apabila ketakutan,suara yang keras dan mengganggu dan sifat keibuan yang tinggi. Tasmanian Devil terkenal sebagai pemburu dan memakan sisa-sisa haiwan lain. walaupun dikenali dengan cara hidup solo, kadang-kadang ia makan bersama spesis sejenis.

Tasmanian Devil telah mula pupus 400 tahun sebelum peneroka eropah tiba pada 1788. Ia dburu sehingga 1941 kerana dianggap mengancam penternakan lembu.Pada 1941 haiwan ini secara rasmi dilindungi. Tetapi, penyakit tumor muka Tasmanian Devil telah menyebabkan kemusnahan drastik yang membawa kepada kepupusan. Pemerintah Tasmania telah banyak berusaha bagi mengurangi kesan penyakit ini.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Groves, Colin (16 November 2005). Wilson, D. E., dan Reeder, D. M. (ed.), penyunting. Mammal Species of the World (edisi ke-3). Percetakan Universiti Johns Hopkins. m/s. 28. ISBN 0-801-88221-4. 
  2. ^ Department of Environment and Heritage. EPBC Act List of Threatened Fauna