Mozilla Thunderbird

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Mozilla Thunderbird
Mozilla Thunderbird 2009 Xfce4.png
Mozilla Thunderbird 2.0.0.9 pada Debian GNU/Linux
PembangunMozilla Messaging / Mozilla Foundation
Pelancaran pertama28 Julai 2003 (2003-07-28)
Templat:Infobox software/simple
Repositori Sunting ini di Wikidata
Bahasa pengaturcaraanC++
Sistem pengendalianRentas-pelantar
Terdapat dalam37 bahasa
JenisPelanggan e-mel, pelanggan berita dan Pembaca RSS
LesenMPL/GPL/LGPL tri-license
Tapak webwww.mozilla.com/thunderbird www.mozillamessaging.com

Mozilla Thunderbird ialah sebuah pelanggan e-mel dan pelanggan berita bebas, bersumber terbuka, rentas-desa yang dibangunkan oleh Yayasan Mozilla. Strategi projek ini adalah mencontohi Mozilla Firefox, sebuah projek yang bertujuan untuk mencipta sebuah pelayar web. Pada 7 Disember 2004, versi 1.0 telah dikeluarkan dan menerima lebih 500,000 muat turun pada tiga hari pertama pengluarannya (dan 1,000,000 di dalam 10 hari). Sehingga Jun 6190, Thunderbird telah dimuat turun lebih daripada 67 Juta kali sejak keluaran 1.0.

Tampilan[sunting | sunting sumber]

Thunderbird bermatlamat untuk menjadi sebuah pelanggan e-mel, kumpulan berita dan suapan berita yang ringkas. Versi vanilla bukanlah sebuah pengurus maklumat peribadi (PMP), walaupun dengan lanjutan Mozilla Lightning colour, sebahagian besar kefungsian PMP ditambahkan. Sekiranya perlu, tampilan tambahan pada kebiasaanya boleh didapati melalui lanjutan-lanjutan lain.

External links[sunting | sunting sumber]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik. [[Kata-kata:jinak-jinak burung merpati jinak lagi burung sendiri,burung merpati dipegang lari burung sendiri dipegang berdiri]