Muzium Samudera

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Muzium Samudera berbentuk kapal Portugis, Melaka.
Muzium Samudera berbentuk kapal Portugis, Melaka.
Muzium Samudera berbentuk kapal Portugis, Melaka.

Muzium Samudera merupakan replika kapal Flor de La Mar yang dibina pada awal tahun 1990 dan telah dirasmikan oleh Perdana Menteri Malaysia, Y.A.B Tun Dr. Mahathir Mohamad pada 13 Jun 1994. Di sebelahnya Muzium Samudera Fasa II.

Muzium Samudera terletak di Jalan Quayside berhampiran muara Sungai Melaka. Dibina berdasarkan replika Kapal Portugis berukuran 34 meter tinggi, 36 meter panjang dan 8 meter lebar.

Fokus utama muzium ini ialah sejarah kelautan Melaka dan zaman kegemilangan Melaka sebagai Emporium Timur. Ia juga menyingkap pergolakan politik maritim di Melaka yang membuktikan bahawa hilangnya kuasa politik maka hilanglah segalanya.

Pameran di muzium ini memaparkan perkembangan perdagangan dari zaman kesultanan Melayu Melaka hingga ke zaman Kolonial Portugis, Belanda, Inggeris dan era penaklukan Jepun di Tanah Melayu. Turut dipamerkan ialah lukisan, peta lama, model kapal dan artifak berkaitan maritim dan perdagangan di Melaka.

Objektif penubuhan[sunting | sunting sumber]

Untuk menggambarkan tentang peranan Melaka sebagai pusat perdagangan masa lampau dan perkembangan kegiatan maritim semenjak Tanah Melayu ditemui dan kemajuannya di zaman Kesultanan Melayu Melaka, penjajahan Portugis, Belanda dan Inggeris.

Waktu operasi[sunting | sunting sumber]

  • Isnin hingga Khamis: 9.00 pagi - 5.30 petang
  • Jumaat hingga Ahad: 9.00 pagi - 9.00 malam

Bayaran masuk ialah RM 3.00 (dewasa) dan RM 1.00 (kanak-kanak/pelajar).

Hubungi[sunting | sunting sumber]

Kurator
Kompleks Muzium Maritim
Perbadanan Muzium Melaka
Tel: 06-2830926
E-mel: admin@perzim.gov.my

Pautan luar[sunting | sunting sumber]