National Football League

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
National Football League
Sebelum ini American Professional Football Conference (1920)
American Professional Football Association (1920–1922)
Sukan American football
Ditubuhkan Ogos 20, 1920<re mmf name="NFL Record and Fact Book 2002">Official NFL Record and Fact Book. Worllnkman Publishing Company. 2002. m/s. 387. Dicapai January 30, 2013. </ref>
Musim Pertama 1920
Pesuruhjaya Roger Goodell
Bil. pasukan 32
Country  Amerika Syarikat[1]
Juara lalu Denver Broncos (3rd title)[2]
Juara terbanyak Green Bay Packers (13 titles)[2]
Rakan kongsi TV CBS
Fox
NBC
ESPN
NFL Network
Telemundo
Laman web rasmi NFL.com

National Football League (NFL) adalah liga bola sepak Amerika profesional yang terdiri daripada 32 pasukan, dibahagikan sama rata antara Bola Sepak Persidangan Kebangsaan (NFC) dan Persidangan Bola Sepak Amerika (AFC). NFL adalah salah satu daripada empat liga sukan profesional utama di Amerika Utara, dan tahap profesional tertinggi bola sepak Amerika di dunia. 17 minggu musim biasa berjalan The NFL dari minggu selepas Hari Buruh untuk minggu selepas Krismas, dengan setiap pasukan bermain enam belas permainan dan mempunyai satu minggu penamatan. Berikutan tamatnya musim biasa, enam pasukan dari setiap persidangan (empat pemenang bahagian dan dua pasukan kad liar) terlebih dahulu untuk pertandingan, kejohanan tunggal penghapusan memuncak di Super Bowl, dimainkan di antara juara daripada NFC dan AFC.

NFL telah ditubuhkan pada tahun 1920 sebagai Persatuan Bola Sepak Profesional Amerika (APFA) sebelum menamakan semula dirinya Liga Bola Sepak Kebangsaan untuk musim 1923. NFL bersetuju untuk bergabung dengan Liga Bola Sepak Amerika (AFL) pada tahun 1966, dan Super Bowl yang pertama telah diadakan pada akhir musim itu; penggabungan itu diselesaikan pada tahun 1970. Hari ini, NFL mempunyai kehadiran yang paling tinggi purata (67591) dalam apa-apa liga sukan profesional dan liga sukan yang paling popular di Amerika Syarikat. Super Bowl adalah antara yang terbesar acara kelab sukan di dunia dan akaun individu permainan Super Bowl untuk banyak program televisyen yang paling ramai ditonton dalam sejarah Amerika, semua menduduki Top 5 tally yang Nielsen daripada masa semua televisyen Amerika Syarikat yang paling ditonton siaran pada tahun 2015. Di peringkat korporat, NFL adalah bukan keuntungan persatuan. Pegawai eksekutif NFL adalah pesuruhjaya, yang mempunyai bidang kuasa yang luas dalam mentadbir liga.

Pasukan yang paling kejohanan NFL adalah Green Bay Packers dengan tiga belas; pasukan dengan kebanyakan kejohanan Super Bowl ialah Pittsburgh Steelers dengan enam. Juara semasa adalah NFL New England Patriots, yang menewaskan Seattle Seahawks 28-24 di Super Bowl XLIX.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ All teams are based in the United States, but several preseason and regular season games have been held internationally.
  2. ^ a b "History: NFL Champions". Pro Football Hall of Fame. Dicapai January 30, 2013.