Nikken Sekkei

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Nikken Sekkei Ltd.
K.K. swasta
IndustriSeni bina, reka bentuk
DitubuhkanTokyo, Jepun (1900 (1900))
Ibu pejabat2-18-3 Iidabashi, Chiyoda-ku, Tokyo, Jepun
Perancang utama
Bilangan pekerja
2,406 (setakat 1 April 2013)
Laman sesawangTapak web rasmi

Nikken Sekkei Ltd. (株式会社日建設計, Kabushiki-gaisha Nikken Sekkei) ialah sebuah firma kejuruteraan Jepun yang beribu pejabat di Chiyoda, Tokyo.

Syarikat ini mempunyai asal-usul dalam sebuah syarikat reka bentuk bangunan yang diasaskan pada tahun 1900 sebagai sebahagian daripada konglomerat Sumitomo Jepun. Sekarang sebuah syarikat swasta yang sebahagiannya dimiliki oleh pekerjanya, Nikken Sekkei telah menyelesaikan lebih daripada 20,000 projek di sekitar 40 negara.[1]

Antara projek penting lain, Nikken Sekkei adalah firma seni bina utama untuk Tokyo Skytree, pada masa ini (2014) menara pendukung diri tertinggi di dunia, dan lelaki tertinggi kedua menjadikan struktur apa pun. Ia juga bertanggungjawab untuk reka bentuk semula Camp Nou.[2] stadium terbesar di Eropah.

Ketua arkitek lama Hayashi Shōji merancang bangunan pemenang anugerah, termasuk Bangunan Palaceside di Tokyo (1966), yang dipilih sebagai salah satu daripada 20 karya senibina Jepun moden oleh Docomomo Japan.[3] Beliau ialah ketua ketiga Institut Arkitek Jepun. [4]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ "Nikken Sekkei company information". Dicapai pada 4 March 2014.
  2. ^ "El nuevo Camp Nou lo hará el estudio japonés Nikken Sekkei" (dalam bahasa spanish). Dicapai pada 10 March 2016.Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)
  3. ^ "Palaceside Building". Docomomo Japan. Dicapai pada 17 August 2017.
  4. ^ "Hayashi Shōji" 林 昌二 (dalam bahasa Japanese). Nikkei Architecture. Dicapai pada 17 August 2017. |script-title=: missing prefix tidak sah (bantuan)Selenggaraan CS1: bahasa tidak dikenali (link)

Pautan luar[sunting | sunting sumber]