Oh My Girl

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Oh My Girl
오마이걸(OH MY GIRL) G페스티벌 아시아 드림 콘서트 (16).jpg
Latar belakang
Berasal dariSeoul, Korea Selatan
Genre
Tahun aktif2015 (2015)–sekarang
Syarikat rakaman
WM Entertainment
Ariola Japan
Laman sesawang
ohmy-girl.com
ohmygirljapan.jp
Ahli
  • Hyojung
  • Mimi
  • YooA
  • Seunghee
  • Jiho
  • Binnie
  • Arin
Bekas ahli
  • JinE

Oh My Girl (Bahasa Korea: 오마이걸, juga dikenali sebagai OH MY GIRL dan OMG) adalah kumpulan gadis dari Korea Selatan yang ditubukan oleh WM Entertainment. Kumpulan ini terdiri daripada tujuh orang ahli: Hyojung, Mimi, YooA, Seunghee, Jiho, Binnie dan Arin. Pada asalnya kumpulan ini mempunyai lapan ahli, JinE meninggalkan kumpulan ini pada bulan Oktober 2017 kerana masalah kesihatan. Oh My Girl debut pada 21 April 2015, dengan Oh My Girl.[1][2]

Sejarah[sunting | sunting sumber]

2015: Debut dengan Oh My Girl dan Closer[sunting | sunting sumber]

Oh My Girl di Inkigayo fan meet pada Oktober 2015

Oh My Girl ialah kumpulan dari syarikat yang sama dengan kumpulan B1A4, Pada 29 Mac 2015, gambar teaser untuk lapan orang ahli dan seta konsep imej telah dikeluarkan.[3] Pada 20 April. kumpulan ini telah mengeluarkan album mini pertama mereka, Oh My Girl, dan juga termasuk single utama mereka "Cupid". Mereka mengadakan showcase debut mereka pada hari yang sama.[4] Pesembahan pertama single mereka di SBS MTV The Show pada 21 April.[5]

Pada 21 Jun, kumpulan itu mengumumkan bahawa mereka sedang membuat album baru.[6] Album mini kedua mereaka Closer, telah dikeluarkan pada 7 Oktober.[7] Single itu juga telah dipromosikan di pelbagai persembahan muzik.

2016: Pink Ocean, Windy Day, Listen to My Word (A-ing), Konsert Summer Fairytale , dan JinE's hiatus[sunting | sunting sumber]

Album mini ketiga Oh My Girl, Pink Ocean, telah dikeluarkan pada 28 Mac 2016 dengan lagu utama "Liar Liar", dan single pra-pengeluaran "Step by step".[8][9] Pada hari yang sama, Oh My Girl telah mengumunkan nama rasmi untuk kelab peminat ialah "Miracle", semasa melakukan showcase untuk Pink Ocean dan didalam V-app. Kumpulan ini mempromosikan "Liar Liar" dan "Step by Step", B-side ditulis oleh Jinyoung B1A4 ,[9] pada comeback stages mereka dan pada konsert guerrilla di Hongdae dan Sinchon. Pada awal bulan Mei, kumpulan ini mempromosikan "Step by Step" selama empat hari dalam program muzik M Countdown, Inkigayo, Music Core dan Music Bank.

Pada 26 Mei 2016, Pink Ocean diterbitkan semula sebagai "Windy Day" dengan dua lagu baru: "Windy Day" dan "Stupid in Love", bersama versi Cina "Liar Liar" yang dikeluarkan dalam Pink Ocean secara eksklusif dalam perkhidmatan penstriman dalam talian di China).[10] Pada 1 Ogos, mereka mengeluarkan album single musim panas khas yang mengandungi empat lagu remake, termasuk dari Papaya "Listen to My Word (A-ing)" yang menampilkan Skull dan Haha.[11] Album kumpulan ini adalah yang pertama yang mendahului carta mingguan.[12]

Pada 20 dan 21 Ogos, Oh My Girl mengadakan konsert solo bertajuk Summer Fairytale di Blue Card Samsung Hall Hall di Seoul, Korea Selatan.[13] Tiket boleh dibeli pada 22 Julai dan habis dijual dalam masa tiga minit, memecahkan rekod untuk tiket konsert terpantas abis dijual untuk kumpulan rookie.[14]

Pada 25 Ogos, WM Entertainment mengeluarkan kenyataan yang mengumumkan JinE akan berehat dari aktiviti Oh My Girl semasa dia menerima rawatan untuk anorexia nervosa.[15]

2017: Coloring Book dan JinE meninggalkan kumpulan[sunting | sunting sumber]

Oh My Girl di the Miracle Day fan meet pada Julai 2016

Pada 13 Mac, WM Entertainment mengumumkan pada fancafe Oh My Girl bahawa album mereka yang akan datang akan dikeluarkan pada bulan April. JinE tidak akan mengambil bahagian dalam promosi album dan aktiviti yang akan datang supaya dapat meneruskan rawatan dan pemulihan.[16] WM juga menyatakan bahawa kesihatan JinE telah bertambah baik sejak tahun lalu, dan WM memberi tumpuan kepada rawatan jangka panjang untuk JinE.[17] Oh My Girl telah mengeluarkan album mini keempat Coloring Book pada 3 April, bersama-sama dengan tajuk nama lagu yang sama. Semasa Comeback Showcase Oh My Girl, ternyata paus merah jambu dalam MV Coloring Book, dibuat untuk merujuk kepada JinE.[18]

Pada 30 Oktober, WM Entertainment mengesahkan bahawa disebabkan masalah kesihatan yang berterusan, kontrak JinE dengan syarikat itu telah ditamatkan dan dia secara rasmi meninggalkan kumpulan itu.[19]

2018: Secret Garden, Banana Allergy Monkey, Remember Me, debut Jepun dan Autumn Fairy Tales concert[sunting | sunting sumber]

Pada 23 Disember 2017, WM Entertainment mengumumkan comeback Oh My Girl pada 9 Januari, dengan album mini kelima Secret Garden.[20] Oh My Girl mengadakan konsert solo kedua bertajuk Oh My Girl's Secret Garden. Tiket boleh dibeli pada 28 Disember dan dijual dalam masa dua minit untuk 3,000 tiket, membuktikan popularitinya dapat menjual tiket konsert sampai habis sepenuhnya sejak tahun lepas.[21][13] Tiket konsert yang dijual selama enam hari bermula 22 Januari hingga 26 Februari di Shinsegae Mesa Hall di Seoul, Korea Selatan.[22] Pada 23 Januari, 2018 Oh My Girl memenangi piala pertunjukan muzik pertamanya dengan lagu "Secret Garden" di The Show dan piala kedua pada Show Champion pada 24 januari 2018.[23][24]

Ia diumumkan bahawa kumpulan itu akan melancarkan album pop-up berjudul Oh My Girl Banhana - Banana Allergy Monkey pada 2 April. Lagu utama bertajuk "Banana Allergy Monkey" dinyanyikan oleh sub-unit kumpulan Oh My Girl Banhana, yang terdiri daripada Hyojung, Binnie dan Arin.[25]

Pada bulan Jun, kumpulan itu menandatangani perjanjian rakaman dengan Sony Music Japan. Sub-unit Banhana akan debut dahulu sebelum secara keseluruhan kumpulan pada Ogos 2018.[26]

Pada 24 Ogos, WM Entertainment mengesahkan bahawa kumpulan ini akan membuat comeback Korea pada 10 September, dengan album mini keenam Remember Me. Konsert ke-2 kumpulan bertajuk Autumn Fairytale juga diumumkan diadakan pada 20-21 Oktober.[27]

Pada 20 April 2019, Menerusi fan meeting WM Entertainment mengesahkan kumpulan ini akan comeback secara rasmi pada 8 Mei dengan album studio pertama.[28]

Ahli[sunting | sunting sumber]

Nama Pentas Nama Lahir Tarikh Lahir Posisi
Romanisasi Hangul Romanisasi Hangul
Hyojung 효정 Choi Hyo-jung 최효정 (1994-07-28) 28 Julai 1994 (umur 24) Leader, main vocal
Mimi 미미 Kim Mi-hyun 김미현 (1995-05-01) 1 Mei 1995 (umur 24) Main rapper, main dancer
YooA 유아 Yoo Si-ah 유시아 (1995-09-17) 17 September 1995 (umur 23) Face of the Group, lead vocal, main dancer
Seunghee 승희 Hyun Seung-hee 현승희 (1996-01-25) 25 Januari 1996 (umur 23) Main Vocal
Jiho 지호 Kim Ji-ho 김지호 (1997-04-04) 4 April 1997 (umur 22) Visual of the Group, lead vocal
Binnie 비니 Bae Yu-bin 배유빈 (1997-09-09) 9 September 1997 (umur 21) Sub-vocal
Arin 아린 Choi Ye-won 최예원 (2000-06-18) 18 Jun 2000 (umur 19) Maknae, sub-vocal

Bekas Ahli[sunting | sunting sumber]

Nama Pentas Nama Lahir Tarikh Lahir Posisi
Romanisasi Hangul Romanisasi Hangul
JinE 진이 Shin Ye-jin 신혜진 (1995-01-22) 22 Januari 1995 (umur 24) Sub-vocal

Sub-Unit[sunting | sunting sumber]

Nama Unit Ahli
Romanisasi Hangul
Oh My Girl Banhana 오마이걸 반하나 Hyojung
Binnie
Arin

Diskografi[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Diskografi Oh My Girl

Album[sunting | sunting sumber]

  • The Fifth Season (2019)[29]

Album mini[sunting | sunting sumber]

  • Oh My Girl (2015)
  • Closer (2015)
  • Pink Ocean (2016)
  • Coloring Book (2017)
  • Secret Garden (2018)
  • Remember Me (2018)

Album Jepun[sunting | sunting sumber]

  • Oh My Girl Japan Debut Album (2019)
  • Oh My Girl Japan 2nd Album (2019)

Filemografi[sunting | sunting sumber]

Televisyen[sunting | sunting sumber]

  • Oh My Girl Cast (MBC Music, 2015)
  • Found You! Oh My Girl (Naver TV Cast, 2016)
  • Oh My Girl Miracle Expedition (HeyoTV, 2018)

Konsert[sunting | sunting sumber]

Jelajah dan lawatan[sunting | sunting sumber]

  • Oh My Girl 1st Fan Concert in Asia (2018)[30]
  • Oh My Girl Japan Debut Commemoration Live Tour (2019)[31]
  • Oh My Girl First U.S. Tour (2019)[32]
  • Oh My Girl 1st Tour in Brazil (2019) [33]
  • Oh My Girl Japan Official Fan Club 1st Fan Meeting Tour "Picnic" (2019)[34]

Konsert[sunting | sunting sumber]

  • Oh My Girl 1st Concert "Summer Fairy Tales" (2016)[35]
  • Oh My Girl's Secret Garden (2018)[22]
  • Oh My Girl 2nd Concert "Fall Fairy Tales" (2018)[27]

Showcase[sunting | sunting sumber]

  • Oh My Girl Banhana Japan Debut Showcase Live (2018)

Anugerah dan pencalonan[sunting | sunting sumber]

Asia Artist Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2016 Oh My Girl Most Popular Artists (Singer) - Top 50[36] 44th

Gaon Chart K-Pop Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2016 Oh My Girl New Artist of the Year[37] Dicalonkan

Golden Disc Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2016 Oh My Girl Best New Artist Dicalonkan
Popularity Award Dicalonkan
Global Popularity Award Dicalonkan

Korea Popular Music Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2018 Oh My Girl Bonsang Award Menang

Melon Music Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2015 Oh My Girl Best New Artist Dicalonkan

Mnet Asian Music Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2015 Oh My Girl Best New Female Artist[38] Dicalonkan
Artist of the Year[39] Dicalonkan
2018 "Secret Garden" Best Dance Performance (Female Group) Dicalonkan
Song of the Year Dicalonkan

Seoul Music Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2016 Oh My Girl Bonsang Award Dicalonkan
New Artist Award Dicalonkan
Popularity Award Dicalonkan
Hallyu Special Award Dicalonkan
2017 Bonsang Award Dicalonkan
Popularity Award Dicalonkan
Hallyu Special Award Dicalonkan
2019 Bonsang Award Dicalonkan
Popularity Award Dicalonkan
Hallyu Special Award Dicalonkan

Soribada Best K-Music Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2018 Oh My Girl Bonsang Award Dicalonkan
Popularity Award (Female) Dicalonkan
Global Fandom Award Dicalonkan

SBS Power FM Cultwo Show Awards[sunting | sunting sumber]

Tahun Anugerah Kategori Keputusan
2015 Oh My Girl Best New Artist (Female)[40] Menang

Program muzik[sunting | sunting sumber]

The Show[sunting | sunting sumber]

Tahun Tarikh Lagu
2018 23 Januari "Secret Garden"[23]
18 September "Remember Me"

Show Champion[sunting | sunting sumber]

Tahun Tarikh Lagu
2018 24 Januari "Secret Garden"[24]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Lee, Soo Ah (7 April 2015). "B1A4′s Little Sister Group, Oh My Girl to Debut April 20". CJ DigitalMusic. Mwave. Dicapai 11 May 2015. 
  2. ^ Hong, Grace Danbi (7 April 2015). "B1A4′s Little Sister Group, Oh My Girl to Debut April 20". Korea Tourism Organization. enewsWorld. Diarkibkan daripada asal pada 4 March 2016. Dicapai 7 July 2017. 
  3. ^ "B1A4's sister group reveals official group name and teasers". Koreaboo. 29 March 2015. Dicapai 15 October 2015. 
  4. ^ "Oh My Girl shows anticipation for meeting their fans during debut showcase". Koreaboo. 19 April 2015. Dicapai 15 October 2015. 
  5. ^ The Show. Musim 4. episod 25 (dalam bahasa Korean). 21 April 2015. SBS MTV. 
  6. ^ "Oh My Girl already preparing for a comeback?". Koreaboo. 23 June 2015. Dicapai 15 October 2015. 
  7. ^ "Oh My Girl lives up to expectation in dreamy and top-notch visual MV, "Closer"". Koreaboo. 7 October 2015. Dicapai 15 October 2015. 
  8. ^ Yoon, Sung-yeol (9 February 2016). [단독]'억류 해프닝' 오마이걸, 올 봄 컴백..설 이후 준비 박차 (dalam bahasa Korean). Star News. Star News. Dicapai 7 July 2017. 
  9. ^ a b "Pink Ocean". Naver Music (dalam bahasa Korean). Naver Corp. Dicapai 7 July 2017. 
  10. ^ "Pink Ocean". QQ Music (dalam bahasa Cina). Tencent. Dicapai 13 June 2016. 
  11. ^ Kim, Yu-young (26 July 2016). "Oh My Girl releases teaser image for new album". Herald Corporation. The Korea Herald. Dicapai 26 July 2016. 
  12. ^ 국내 대표 음악 차트 가온차트!. gaonchart.co.kr (dalam bahasa Korea). Dicapai 2018-01-05. 
  13. ^ a b Duong, Thuy (25 July 2016). "Korean Fans Buy Up Oh My Girl's Concert Tickets Within 3 Minutes". hellokpop.com. HelloKpop. Dicapai 22 August 2016. 
  14. ^ Kim, Yu-young (24 July 2016). "Oh My Girl concert tickets sell out within minutes". Herald Corporation. The Korea Herald. Dicapai 25 July 2016. 
  15. ^ Lee, Jin-a (26 August 2016). "JinE of K-pop girl band Oh My Girl has anorexia". ktimes.com. The Korea Times. Dicapai 3 September 2016. 
  16. ^ 오마이걸 측 "4월 컴백 목표..멤버 진이 제외 7인조 활동"(공식입장 전문). Herald Pop (dalam bahasa Korean). March 13, 2017. Dicapai March 13, 2017. 
  17. ^ [피플IS] 오마이걸, 불완전체 컴백…진이 없어서 '오마이갓'?. ISPlus (dalam bahasa Korean). March 13, 2017. Dicapai March 13, 2017. 
  18. ^ 오마이걸, 새 음반 타이틀은 '컬러링북'..첫 티저 공개. OSEN (dalam bahasa Korean). March 23, 2017. Dicapai March 25, 2017. 
  19. ^ 오마이걸 측 "진이, 전속계약 해지→7인조 재편..건강이 우선" (dalam bahasa Korea). Naver. 
  20. ^ 오마이걸, 1월9일 컴백 확정…"비밀정원에 어서오세요". Herald Pop (dalam bahasa Korean). December 23, 2017. Dicapai December 23, 2017. 
  21. ^ 오마이걸, 단독콘서트 2분만에 매진+예매랭킹 1위...강력 팬덤 '입증'. Ten Asia (dalam bahasa Korea). December 29, 2018. Dicapai July 21, 2018. 
  22. ^ a b "비밀 정원으로의 초대"…오마이걸, 단독 콘서트 2회차 성료. Sport Chosun (dalam bahasa Korea). January 30, 2018. Dicapai July 21, 2018. 
  23. ^ a b [근황] ‘더쇼’ 오마이걸, 여중생 미라클 울리는 감동의 1위…‘기쁨을 품은 비밀정원’. Topstarnews (dalam bahasa Korea). January 23, 2018. Dicapai July 21, 2018. 
  24. ^ a b [오!쎈 Pic]오마이걸,'데뷔 첫 1위에 이어 감격의 2관왕'. Osen (dalam bahasa Korea). January 24, 2018. Dicapai July 21, 2018. 
  25. ^ [단독] 오마이걸, 4월2일 컴백 확정.."신곡 MV 촬영 중". OSEN (dalam bahasa Korea). March 22, 2018. Dicapai June 14, 2018. 
  26. ^ [공식]오마이걸 '소니뮤직'과 계약 체결…8월 말 日 정식 데뷔. Sports Chosun (dalam bahasa Korea). June 12, 2018. Dicapai June 14, 2018. 
  27. ^ a b 오마이걸, 9월10일 '불꽃놀이'로 컴백 확정+10월 단독콘서트[공식입장]. OSEN (dalam bahasa Korea). August 24, 2018. Dicapai August 24, 2018. 
  28. ^ "오마이걸, 5월 초 컴백 확정…봄 맞아 돌아오는 '콘셉트 요정'". hankyung.com (dalam bahasa Korea). 2019-04-11. Dicapai 2019-04-23. 
  29. ^ ""한 편의 유화작품" 오마이걸, 오디오 가이드 티저 첫 공개". OSEN (dalam bahasa Korea). April 27, 2019. 
  30. ^ OH MY GIRL率先見香港Miracle 記者會大叫:我愛你. HK01 (dalam bahasa Cina). May 25, 2018. Dicapai February 7, 2019. 
  31. ^ OH MY GIRL、日本デビュー記念ライブツアー福岡・大阪・東京の詳細決定!9/22(土)よりFC先行開始. K Style (dalam bahasa Jepun). Dicapai September 18, 2018. 
  32. ^ "Oh My Girl - First U.S. Tour". 
  33. ^ "Turnê do Oh My Girl abre os shows de kpop no Brasil em 2019". 2018-11-18. 
  34. ^ OOH MY GIRL、5月開催の日本ファンミーティングツアーの詳細を発表!. K Style (dalam bahasa Jepun). January 24, 2019. Dicapai February 24, 2019. 
  35. ^ 오마이걸, 데뷔 1년만 첫 단독콘서트 3분만에 매진 '이례적'. Herald Pop (dalam bahasa Korea). July 23, 2016. Dicapai July 21, 2018. 
  36. ^ "2016 Asia Artist Awards - Most Popular Artists (Singer) - Top 50". Dicapai November 20, 2016. 
  37. ^ "5th Gaon Chart K-pop Awards, New Artist of the Year nominees". 5th Gaon Chart K-pop Awards. Kpop Construction. Dicapai January 22, 2016. 
  38. ^ "MAMA Nominations - Artist Category (Best New Female Artist)". Mwave. Mnet/CJE&M. Dicapai November 2, 2015. 
  39. ^ "MAMA 2015 Nominations". Dicapai October 30, 2015. 
  40. ^ '2015 컬투쇼 어워즈' 오마이걸, '신인가수상' 수상...역시 '대세 걸그룹'