Park Lane (jalan)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Park Lane adalah salah satu laluan bebas dari bayaran kesesakan.

Park Lane adalah sebuah jalan utama (diberi kod A4202) di City of Westminster, di Central London.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Tadahulunya suatu lorong luar bandar berlari utara-selatan di sepanjang apa yang kininya sempadan timur Taman Hyde, ia menjadi suatu alamat tempat kediaman bergaya dari kurun kelapanbelas seterusnya, memberika kedua-dua pandangan di sepanjang Taman Hyde dan suatu kedudukan di hujung barat yang tergaya London. Ia berbaris dengan sesetengah dari rumah besar dimiliki peribadi di London, termasuk Rumah Grosvenor Duke of Westminster dan Rumah Dorchester keluarga Holford (diruntuhkan pada 1931 dan digantikan oleh The Dorchester), yang kini adalah kedua-duanya hotel, dan Rumah Londonderry Marquess of Londonderry, yang telah diruntuhkan.

Pada zaman 1960-an Park Lane telah diluaskan ke tiga lorong tiap cara di bahagian mana-mana tanah simpanan pusat. Ini memerlukan keruntuhan berbilangan rumah di Sudut Hyde Park yang mana telah terdahulunya membentuk sebaris timur dari Rumah Apsley di Piccadilly. Ia juga bermakna mendakwa tanah terdahulunya di Taman Hyde untuk membuat ruang untuk jalan kereta pelbagai lorong.

Keputusannya adalah dengan banyak untuk mengurangkan rayuan Park Lane sebagai alamat tempat kediaman, sejak ia menjadi salah satu dari jalan yang tersibuk dan terbising di pusat London, mengekalkan sedikit atau tiada apa dari atmosfera kedesaan yang sekali pernah membuatnya masyhur. Keluasan jalan menjarakkan rumah-rumah dari bahagian timur Park Lane dari Taman Hyde sendiri, mencapai ke mana ia kini oleh lalaun bawah.

Peringatan[sunting | sunting sumber]

Pada 2004 sebuah peringatan ke Haiwan dalam Perang dibuka di Park Lane[1].

Di hujung selatan Park Lane, di bahagian barat, pintu pagar dengan kemuliaannya Ratu Elizabeth dan Bonda Ratu (janda George VI) telah didirikan, menunjukkan motif dalam suatu terjemahan moden bebas dari jatanya.

Panjang dan lokasi[sunting | sunting sumber]

Park Lane adalah tiga suku satu batu (1.2 km) pada panjangnya, dan lari utara dari Hyde Park Corner ke Marble Arch, bersama dengan panjang rusuk timur Taman Hyde. Di timur jalan adalah Mayfair.

Sungguhpun bunyi bising kesesakan jalan masih ada, mencirikan hotel lima bintang (seperti The Dorchester dan Hotel Grosvenor House) dan bilik persembahan untuk beberapa buatan kereta sukan.

Jalan ini membentuk sebahagian dari London Inner Ring Road dan adalah sebahagian dari batasan zon London congestion charge, tetapi apabila zon itu dipanjangkan ke arah barat pada Februari 2007, ia telah dilantikkan sebagai salah satu dari "bebas melalui jalan", yang membenarkan kenderaan untuk melintas zon sewaktu jam operasinya tanpa membayar bayaran.

Pada November 2008, suatu cadang dilakukan oleh datuk bandar London Boris Johnson untuk membina sebuah terowong di bawah jalan, membenarkan tanah dibebaskan untuk pembangunan dan ruang hijau.[2]

Rujukan budaya[sunting | sunting sumber]

Park Lane memiliki banyak dari kemasyhurannya pada nyatanya bahawa ia adalah harta tanah ternilai kedua dalam terbitan London Monopoly. Ini mencerminkan nyatanya bahawa ia berada di puncak kedudukan sosialnya apabila versi London papan Monopoly telah dikeluarkan pada 1936 dan sebelum ia menjadi suatu lebuhraya plebagai loron yang bising. Di papan ini, Park Lane membentuk suatu pasangan dengan Mayfair, harta tanah yang termahal dalam permainan. Dalam hidup yang sebenarnya, Park Lane menandakan sempadan barat Mayfair.

Ada juga suatu rujukan pada jalan dalam karya Jasper Fforde, dengan nama keluarga Parke-Laine.

Pengeboman kereta London 2007[sunting | sunting sumber]

Pada Jun 29, 2007, suatu pengeboman kereta telah diletupkan di sebuah tempat letak kereta bawah tanah di jalan.

Penghuni terkenal[sunting | sunting sumber]

Masa lalu[sunting | sunting sumber]

Kini[sunting | sunting sumber]

  • Dame Shirley Porter, perwaris Tesco dan ahli politik Tory mendirikan rumah di Dataran Curzon pada 2006 selepas 12 tahun buangan diletak pada dirinya di Israel

Angkutan[sunting | sunting sumber]

Jalan digunakan oleh jalan Bas London 2, 10, 16, 36, 73, 74, 82, 137, 148, 414 dan 436[4]. Tambahan pula, jalan bas malam N10, N16, N73, N74 dan N137 juga mengkhidmat jalan[5].

Stesen tiub terdekat dengan Park Lane adalah Hyde Park Corner di Piccadilly Line, yang berhampiran dengan hujung selatan jalan, dan Marble Arch di Central Line, yang terletak di bahagian utara jalan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Philips, Carol (2004-11-24). "New animal war memorial unveiled". Horse & Hound Magazine. Dicapai pada 2008-11-06.
  2. ^ Greater London Authority (November 2008). "Way To Go!: Planning for better transport" (PDF). Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2009-01-09. Dicapai pada 2008-11-06.
  3. ^ "Search Blue Plaques". English Heritage. Dicapai pada 2008-11-06.
  4. ^ "Central London Bus Map" (PDF). Transport for London. Dicapai pada 2008-11-06.
  5. ^ "Central London Night Bus Map" (PDF). Transport for London. Diarkibkan daripada yang asal (PDF) pada 2010-07-28. Dicapai pada 2008-11-06.

Templat:GB A road zone 4

Koordinat: 51°30′30.75″N 0°9′17.3″W / 51.5085417°N 0.154806°W / 51.5085417; -0.154806