Pengayunan iklim

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Pengayunan iklim atau kitaran iklim apa-apa kitaran berulangan ayunan dalam iklim global atau serantau, dan adalah sejenis corak iklim. Turun naik ini berlaku dalam suhu atmosfera, suhu permukaan laut, hujan atau parameter lain boleh menjadi seakan berkala, sering berlaku di antara tahunan, berbilang tahunan, berdekad, berbilang dekad, sepanjang abad, beralaf atauskala masa yang lebih panjang. Ia bukanlah berkala sempurna dan analisis data Fourier juga tidak memberi spektrum tajam.

Satu contoh yang ketara ialah Getaran Selatan El Niño, yang melibatkan suhu permukaan laut di sepanjang hamparan daripada Tengah dan Timur khatulistiwa Lautan Pasifik dan pantai barat kawasan tropika Amerika Selatan, tetapi memberi kesan kepada iklim di seluruh dunia.

Rekod-rekod keadaan iklim masa lalu didapatkan melalui pemeriksaan geologi ke atas proksi, dijumpai di dalam ais glasier, endapan dasar laut, kajian gelang pokok atau sebaliknya.

Contoh[sunting | sunting sumber]

banyak ayunan pada skala masa yang berbeza hipotesis, walaupun sebab-sebab mungkin tidak diketahui. (Sesetengah daripada mereka adalah lebih seperti kejadian rawak berbanding ayunan.) Berikut adalah senarai ayunan iklim yang diketahui atau yang dicadangkan:

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Scafetta, Nicola (May 15, 2010). "Empirical evidence for a celestial origin of the climate oscillations" (PDF). Journal of Atmospheric and Solar-Terrestrial Physics. 72: 951–970. arXiv:1005.4639Boleh diakses secara percuma. Bibcode:2010JASTP..72..951S. doi:10.1016/j.jastp.2010.04.015. Dicapai 20 July 2011. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]