Penggabungan dan pengambilalihan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Penggabungan dan pengambilalihan (M&A) ialah urus niaga di mana pemilikan syarikat, organisasi perniagaan lain, atau unit operasi mereka dipindahkan atau disatukan dengan entiti lain. Sebagai aspek pengurusan strategik, M&A dapat membolehkan perusahaan berkembang atau merosot, dan mengubah sifat perniagaan mereka atau kedudukan kompetitif.[1][2]

Dari sudut pandangan undang-undang, penggabungan adalah penyatuan undang-undang dua entiti menjadi satu, sedangkan pengambilalihan berlaku apabila satu entiti memegang pemilikan saham, kepentingan ekuiti atau aset entiti lain. Dari segi pandangan komersial dan ekonomi, kedua-dua jenis urusniaga pada amnya mengakibatkan penyatuan aset dan liabiliti di bawah satu entiti, dan perbezaan antara "penggabungan" dengan "pengambilalihan" ialah kurang jelas. Urus niaga yang tersusun secara sah sebagai pengambilalihan mungkin mempunyai kesan meletakkan perniagaan satu pihak di bawah pemilikan tidak langsung pemegang saham pihak lain, sementara urus niaga yang berstruktur secara sah sebagai penggabungan boleh memberikan pemilikan dan kawalan separa pemegang saham setiap pihak. Kesepakatan mungkin secara eufemisme dipanggil penggabungan sama jika kedua-dua CEO bersetuju bahawa bergabung bersama adalah kepentingan terbaik kedua-dua syarikat mereka, sedangkan ketika perjanjian itu tidak ramah (yaitu, ketika pengurusan syarikat sasaran menentang kesepakatan itu) boleh dianggap sebagai "pemerolehan".

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Wang, William Yu Chung; Pauleen, David; Chan, HingKai. "Facilitating the merger of multinational companies A case study of the Global Virtual Enterprise". Journal of Global Information Management, (2013), 21(1), 42-58.
  2. ^ Stemler, Gregory; Welch, Shea; Johnson, Jeff; Mims, John; Davison, Brian. "Methods for Developing a Rigorous Pre-Deal M&A Strategy". Transaction Advisors. ISSN 2329-9134. Diarkibkan daripada yang asal pada 2018-06-16. Dicapai pada 2019-07-18.

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]