Penjelajahan angkasa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Roket Saturn V, yang digunakn bagi misi pendaratan bulan angkasawan Amerika.
Bulan sebagai mana dilihat dalam imej diproses secara digital dari kapal angkasa terbang lalu

Penjelajahan angkasa penerokaan dan penemuan berterusan mengenai struktur cakerawala di angkasa lepas melalui kaedah perubahan dan perkembangan berterusan dalam teknologi angkasa. Ketika kajian mengenai angkasa dilakukan sebahagian besarnya oleh pakar kaji bintang dengan menggunakan teleskop, penjelajahan fizik angkasa lepas menggunakan kuar robot dan penerbangan angkasa lepas oleh angkasawan.

Sungguhpun pencerapan objek di angkasa, dikenali sebagai astronomi, mendahului catatan sejarah, ia adalah pembangunan roket yang besar dan agak cekap pada awal kurun ke-20 yang membenarkan penjelajahan angkasa secara fizikal menjadi nyata. Kewajaran yang biasa untuk meneroka ruang termasuk memajukan penyelidikan saintifik, menyatukan negara-negara yang berbeza, memastikan survival masa depan umat manusia dan membangunkan kelebihan ketenteraan dan strategik terhadap negara-negara lain.

Penerokaan angkasa sering digunakan sebagai satu persaingan proksi untuk persaingan geopolitik seperti Perang Dingin . Era awal penerokaan angkasa didorong oleh "Perlumbaan Angkasa" di antara Kesatuan Soviet dan Amerika Syarikat, pelancaran objek buatan manusia pertama yang mengelilingi Bumi, USSR Sputnik 1, pada 4 Oktober 1957, dan pendaratan di Bulan yang pertama oleh kapal Apollo 11 American pada 20 Julai 1969 sering diambil sebagai sempadan bagi tempoh awal ini. Program angkasa Soviet mencapai banyak peristiwa penting yang pertama, termasuk manusia hidup yang pertama berada di orbit pada tahun 1957, penerbangan angkasa lepas manusia yang pertama (Yuri Gagarin di atas kapal Vostok 1) pada tahun 1961, jalang angkasa yang pertama (oleh Aleksei Leonov) pada 18 Mac 1965, pendaratan automatik yang pertama di objek angkasa lain pada tahun 1966, dan pelancaran stesen angkasa pertama (Salyut 1) pada tahun 1971.

Selepas 20 tahun penerokaan pertama, tumpuan beralih daripada penerbangan sekali kepada perkakasan yang boleh diperbaharui, seperti program Pesawat ulang alik Angkasa, dan dari persaingan kepada kerjasama seperti dengan Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS).

Dengan penyiapan ketara bagi ISS [1] selepas STS-133 pada March 2011, rancangan untuk penerokaan angkasa oleh Amerika Syarikat kekal dalam bolak-balik. Program Buruj, program Pentadbiran Bush untuk kembali ke Bulan pada tahun 2020[2] dinilai yang mendapat dana mencukupi dan tidak realistik oleh pakar panel kajian yang melaporkan pada tahun 2009. [3] Pentadbiran Obama mencadangkan semakan Program Buruj pada tahun 2010 untuk memberi tumpuan kepada pembangunan keupayaan untuk misi angkasawan melampaui orbit bumi rendah (LEO), membayangkan melanjutkan operasi ISS selepas tahun 2020, memindahkan pembangunan kenderaan pelancaran untuk krew manusia dari NASA kepada sektor swasta, dan membangunkan teknologi bagi membolehkan misi melepasi LEO, seperti Bumi / Bulan L1, Bulan, Bumi / Matahari L2 , asteroid hampir bumi, dan mengorbit Phobos atau Marikh.[4] Sehingga Mac 2011, Senat Amerika Syarikat dan Dewan Rakyat masih lagi berusaha ke tolak-ansur bil pembiayaan NASA, yang mungkin akan menamatkan Buruj dan dana pembangunan kenderaan pelancaran angkat berat (HLLV) ("heavy lift launch vehicle-HLLV").[5]

Dalam 2000-an, Republik Rakyat China memulakan program penerbangan angkasa yang dipandu manusia berjaya, manakala Kesatuan Eropah, Jepun, dan India juga telah merancang misi angkasa yang dipandu manusia pada masa depan. China, Rusia, Jepun, dan India telah menganjurkan misi manusia ke Bulan pada abad ke-21, manakala Kesatuan Eropah telah menganjurkan misi manusia ke kedua-dua Bulan dan Marikh pada abad ke-21.

Dari tahun 1990-an dan seterusnya, kepentingan swasta mula mempromosikan pelancongan angkasa dan kemudian penerokaan angkasa swasta Bulan (lihat Hadiah X Bulan Google ). Konsep yang dicadangkan berdasarkan pada teknologi yang sedia ada yang mempunyai potensi untuk merealisasikannya adalah pelancar angkasa bukan roket, Skyhooks, dan Pelancaran gelung.

Sejarah penerokaan pada abad ke-20[sunting | sunting sumber]

Most orbital flight actually takes place in upper layers of the atmosphere, especially in the thermosphere (not to scale)
In July 1950 the first Bumper rocket is launched from Cape Canaveral, Florida. The Bumper was a two-stage rocket consisting of a Post-War V-2 topped by a WAC Corporal rocket. It could reach then-record altitudes of almost 400 km. Launched by General Electric Company, this Bumper was used primarily for testing rocket systems and for research on the upper atmosphere. They carried small payloads that allowed them to measure attributes including air temperature and cosmic ray impacts.

Langkah pertama meletakkan objek buatan manusia ke angkasa telah diambil oleh saintis Jerman semasa Perang Dunia II ketika menguji roket V-2, yang menjadi objek buatan manusia pertama di angkasa pada 3 Oktober 1942 dengan pelancaran A-4. Selepas perang, Amerika Syarikat menggunakan pakar sains Jerman dan roket yang ditawan mereka dalam program bagi kedua-dua tentera dan penyelidikan awam. Penerokaan saintifik pertama mengenai angkasa adalah eksperimen radiasi kosmik yang dilancarkan oleh Amerika Syarikat menggunakan roket V-2 pada 10 Mei 1946. [6] The first images of Earth taken from space followed the same year [2][7] Imej pertama yang diambil dari angkasa menuruti pada tahun yang sama [3][8] manakala eksperimen haiwan pertama melihat lalat buah diangkut ke angkasa pada tahun 1947, kedua-duanya juga merupakan roket V-2 yang diubah suai dan dilancarkan oleh Amerika. Bermula pada tahun 1947, Soviet, juga dengan bantuan pasukan Jerman, melancarkan sub-orbit roket V-2 dan varian mereka sendiri, R-1 , termasuk uji kaji ke atas radiasi dan haiwan dalam beberapa penerbangan. Ujikaji suborbital hanya memberikan masa yang singkat di angkasa yang menghadkan kegunaannya.

Penerbangan Pertama[sunting | sunting sumber]

Sputnik 1, satelit buatan pertama mengorbit bumi pada 939 km (583 bt) hingga 215 km (134 bt) pada 1957, dan kemudiannya diikuti aoleh Sputnik 2. (Gambar Replika)
Apollo CSM dalam orbit bulan.
Angkasawan Apollo 17, Harrison Schmitt berdiri di sebelah bongkah batu di Taurus-Littrow.

Pelancaran orbit pertama adalah oleh Soviet bagi misi Sputnik 1 ("Satellite 1") tanpa kendali pada 4 October 1957. Satelit seberat 83 kg (184 poun), dan dipercayai mengorbit Bumi pada ketinggian sekitar 250 km (160 bt). Ia memiliku dua pemancar radio(20 dan 40 MHz), yang memancarkan "beep" yang boleh didengari melalui radio seluruh bumi. Analisa mengenai isyarat radio digunakan bagi mengumpul maklumat mengenai ketumpatan elektron di ionospfera, sementara data suhu dan tekanan dikodkan dalam sepanjang beep radio. Hasil menunjukkan bahawa satelit tidak dibocori oleh meteoroid. Sputnik 1 dilancarkan oleh roket R-7. Ia terbakar ketika kembali masuk kebumi pada 3 Januari 1958.

Penjelajahan angkasa lepas[sunting | sunting sumber]

Rencana utama: Deep space exploration
Chandra, Hubble, and Spitzer image NGC 1952
Star cluster Pismis 24 and NGC 6357
Whirlpool Galaxy (Messier 51)


Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. "After 13 Years, International Space Station Has All Its NASA Rooms" Denise Chow, SPACE.com, 9 March 2011.
  2. Connolly, John F. (October 2006). "Constellation Program Overview" (PDF). Constellation Program Office. Diarkibkan daripada asal pada 10 July 2007. Diperoleh pada 6 July 2009. 
  3. "No to NASA: Augustine Commission Wants to More Boldly Go" Science, Andrew Lawler, 22 October 2009
  4. [1] Address at KSC 15 April 2010. "President Outlines Exploration Goals, Promise"
  5. "Senate Bill Would Provide 3 Billion for Orion Heavy Lifter". SpaceNews.com. 7 March 2011. Diperoleh pada 24 May 2012. 
  6. UPPER AIR ROCKET SUMMARY V-2 NO. 3
  7. http://www.wsmr.army.mil/PAO/WSHist/Pages/ChronologyCowboystoV2stotheSpaceShuttletolasers.aspx
  8. http://www.wsmr.army.mil/PAO/WSHist/Pages/ChronologyCowboystoV2stotheSpaceShuttletolasers.aspx

Bacaan lanjut[sunting | sunting sumber]

  • Launius, R.D et al. "Spaceflight: The Development of Science, Surveillance, and Commerce in Space". Proceedings of the IEEE 100 (special centennial issue): 1785–1818. doi:10.1109/JPROC.2012.2187143.  An overview of the history of space exploration and predictions for the future.

Pautan luar[sunting | sunting sumber]

Wikiquote-logo.svg
Wikiquote mempunyai koleksi petikan mengenai: