Perbincangan:Dinasti Qing

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Tunku Abdul Rahman melaungkan "Merdeka" sambil mengangkat tangan di Dataran Merdeka, Malaysia pada 31 Ogos 1957. WikiProjek Sejarah
Rencana Dinasti Qing ini merupakan sebahagian daripada WikiProjek Sejarah. Ia merupakan suatu usaha kerjasama antara pengguna bagi meningkatkan dan memperbaiki rencana-rencana berkaitan dengan Sejarah. Jika anda mahu menyertai, silalah ke laman projek. Sebarang pertanyaan dan komen mengenai laman projek, silalah kemukannya di laman perbincangan projek.

Dinasti[sunting sumber]

Sebenarnya penggunaan perkataan dinasti lebih tepat dalam konteks ini. Wangsa sebenarnya merujuk kepada kerabat diraja. Dinasti pula merujuk kepada pemerintahan oleh sebuah kerabat diraja. Wangsa tak semestinya memerintah - tengok [1]. Anda patut berbincang dahulu sebelum mengalih. -Yk Yk Yk 06:51, 19 September 2007 (UTC)

Saya pun agak hairan kerana tak pernah tengok penggunaan Wangsa sebagai Dinasti. Tapi ini sekolah dulu-dulu. Boleh sesiapa memberi bukti Wangsa = Dinasti. Tolong berikan laman rasmi yang jelas menyatakan Wangsa = Dinasti. Sepanjang yang saya tahu Merong Maha Wangsa / Wangsa Maju tu, adalah. Yosri 07:11, 19 September 2007 (UTC)
Terjemahan dynasty di Karyanet memberikan contoh dinasti Ming. Jadi saya setuju dengan Yk. ...Aurora... 15:46, 19 September 2007 (UTC)
Kita setuju ubah balik atau tidak? -Yk Yk Yk 16:04, 22 September 2007 (UTC)
Alih, dan pulihkan kategori yang dipadam. ...Aurora... 15:46, 24 September 2007 (UTC)