Wikipedia:Laman perbincangan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Laman perbincangan ialah suatu laman khas dalam Wikipedia yang berfungsi untuk membolehkan komunikasi antara pengguna. Pada dasarnya terdapat 3 jenis laman perbincangan, iaitu:

  • Wikipedia:Kedai Kopi
    Kedai kopi ialah satu tempat awam yang disediakan untuk semua pengguna wikipedia untuk berbincang tentang perkembangan wikipedia
  • Halaman perbincangan rencana
    Halaman perbincangan rencana ialah laman yang disediakan untuk perbincangan tentang satu-satu rencana. Ia merupakan satu laman yang terikat kepada rencana berkenaan.
  • Halaman perbualan pengguna
    Halaman perbualan pengguna ialah tempat perbincangan peribadi bagi seseorang pengguna. Ia merupakan tempat peninggalan pesanan peribadi kepada seseorang.

Cara memasuki laman perbincangan[sunting sumber]

Untuk memasuki laman perbincangan, anda boleh menekan pautan berkenaan dengan tetikus anda. Seperti apa yang ditunjukkan dalam gambar rajah di bawah:

Pautan kedai kopi[sunting sumber]

Anda boleh menjumpai pautan kedai kopi terletak di Laman Utama ms.wikipedia.org, seperti apa yang ditunjukkan dalam gambar rajah di bawah:

Pautan Kedai Kopi ditandai dengan bulatan merah

Pautan halaman perbualan pengguna[sunting sumber]

Setelah log masuk, pautan laman perbualan untuk anda secara automatiknya akan muncul, seperti apa yang ditunjukkan di bawah:

Pautan Laman Perualan ditandai dengan bulatan merah

Tetapi ini hanya laman perbualan pengguna untuk anda sendiri, kegunaannya adalah supaya anda dapat dihubungi pengguna lain. Di sini anda dapat membaca pesanan yang ditinggalkan oleh kawan-kawan anda. Untuk menghubungi pengguna lain, anda harus meninggalkan pesanan anda di laman perbualan yang dimilikinya. Contohnya, kalau anda mahu menghubungi seorang pengguna yang bernama Ychmatematik, maka anda harus mencari laman penggunanya dengan memasukkan "Pengguna: Ychmatematik" di ruang carian. Sekiranya pengguna ini masih wujud maka laman penggunanya akan muncul. Anda boleh menghubungi pengguna ini menerusi laman perbincangan yang ada pada halaman pengguna berkenaan:

Pautan Laman Perbincangan ditandai dengan bulatan merah

Pautan perbincangan rencana[sunting sumber]

Laman perbincangan pengguna merupakan laman yang disediakan untuk membolehkan pengguna berbincang tentang sesuatu rencana. Pautannya terdapat di atas setiap halaman rencana. Di sini kita mengambil rencana Formula Satu sebagai contoh:

Pautan Laman Perbincangan ditandai dengan bulatan merah

Cara menggunakan laman perbincangan[sunting sumber]

Selepas memasuki laman perbincangan, anda akan menjumpai pesanan yang ditinggalkan oleh pengguna lain. Pesanan ini mungkin terdiri daripada soalan ataupun cadangan. Anda boleh memberi jawapan kepada pesanan ini, ataupun terus memulakan perbincangan baru menerusi butang sunting. Caranya adalah seperti cara anda menyunting rencana.

Lihat juga[sunting sumber]