Perbincangan:Genting Highlands

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Malaysia Rencana Genting Highlands ini merupakan sebahagian daripada WikiProjek Malaysia. Ia ialah satu usaha kerjasama bagi memperbaiki liputan rencana-rencana dan topik-topik yang berkaitan dengan Malaysia. Jika anda mahu menyertai, lawatilah laman projek. Sebarang pertanyaan dan komen mengenai laman projek, silalah kemukakannya di laman perbincangan projek.
??? Rencana ini masih lagi tidak mendapat penilaian dari segi kualitinya.
Tertinggi Rencana ini telah didapati berkepentingan tertinggi pada skala kepentingan.


Bantahan[sunting sumber]

Bantahan sekeras kerasnya ke atas nama baru yang dicadangkan. Mana ada orang sebut atau kenali Genting Highlands sebagai Tanah Tinggi Genting.

Itu kata nama khas, jadi tidak perlu dipindahkan ke nama yang sebarangan. Dan mohon tindakan keras diambil terhadap orang yang pindahkan laman ini. --175.141.141.82 16:14, 1 Ogos 2012 (UTC)

Tetapi kenapa pula rencana Cameron Highlands dinamakan sebagai Tanah Tinggi Cameron? Bukankah sepatutnya ada kesetaraan nama kedua-dua rencana tersebut? Jeluang Terluang (bincang) 00:23, 28 Jun 2017 (UTC)
Menariknya lagi, genting ialah perkataan Melayu manakala Cameron pula bukan nama Melayu. Bukankah pelik nama yang mengandungi nama Melayu dipilih untuk ditulis dalam bahasa Inggeris, manakala nama yang mengandungi nama Inggeris pula dipilih untuk ditulis dalam bahasa Melayu?--Jeluang Terluang (bincang) 00:31, 28 Jun 2017 (UTC)
@Jeluang Terluang: Betul tu! Nama tempat yang sudah ditulis sebegitu dan tiada apa-apa terjemahan yang diiktiraf (seperti United States (BI) → Amerika Syarikat (BM), United Kingdom (BI, BM)), tidak perlu diterjemah kepada Bahasa Melayu 100%. Jika tidak, Genting Highlands akan diterjemah dalam bahasa Inggeris sebagai Critical/Acute/Rooftop Highlands. Tidakkah pelik bunyinya? SNN95Natsu and Happy.png Letter.jpg LAPIZ.SVG 06:19, 28 Jun 2017 (UTC)
Lihat |Kata nama khas tersebut perlu diterjemahkan ke bahasa Melayu bagi mengelakkan bahasa rojak dalam buku yang diterbitkan.
http://hids.arkib.gov.my/-/perletakakan-batu-asas-pusat-peranginan-genting Yosri (bincang) 11:19, 1 Julai 2017 (UTC)