Perbincangan:Kedah Tua

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Tunku Abdul Rahman melaungkan "Merdeka" sambil mengangkat tangan di Dataran Merdeka, Malaysia pada 31 Ogos 1957. WikiProjek Sejarah
Rencana Kedah Tua ini merupakan sebahagian daripada WikiProjek Sejarah. Ia merupakan suatu usaha kerjasama antara pengguna bagi meningkatkan dan memperbaiki rencana-rencana berkaitan dengan Sejarah. Jika anda mahu menyertai, silalah ke laman projek. Sebarang pertanyaan dan komen mengenai laman projek, silalah kemukannya di laman perbincangan projek.
Malaysia Rencana Kedah Tua ini merupakan sebahagian daripada WikiProjek Malaysia. Ia ialah satu usaha kerjasama bagi memperbaiki liputan rencana-rencana dan topik-topik yang berkaitan dengan Malaysia. Jika anda mahu menyertai, lawatilah laman projek. Sebarang pertanyaan dan komen mengenai laman projek, silalah kemukakannya di laman perbincangan projek.
??? Rencana ini masih lagi tidak mendapat penilaian dari segi kualitinya.
??? Rencana ini masih lagi tidak mendapat penilaian dari segi kepentingannya.


Persoalan daripada pembaca[sunting sumber]

Kenapa dikatakan mempunyai pengaruh hindu buddha sedangkan sultan yang pertama memeluk Islam pada masa itu iaitu Sultan Al-Mudzaffar Shah 1 (1136M - 1179M, tahun bermulanya kedah tua sama iaitu 1136M. merujuk kepada sejarah awal kedah. mohon penjelasan? --202.45.133.9

Seperti disebut dalam rencana, kerajaan Kedah Tua diasaskan sekitar abad ke-5, bukan 1136M (531H). ...Aurora... (b) 15:35, 22 Mac 2010 (UTC)