Perbincangan:Pendudukan Jepun di Tanah Melayu, Borneo Utara dan Sarawak

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke navigasi Pergi ke carian
Tunku Abdul Rahman melaungkan "Merdeka" sambil mengangkat tangan di Dataran Merdeka, Malaysia pada 31 Ogos 1957. WikiProjek Sejarah
Rencana Pendudukan Jepun di Tanah Melayu, Borneo Utara dan Sarawak ini merupakan sebahagian daripada WikiProjek Sejarah. Ia merupakan suatu usaha kerjasama antara pengguna bagi meningkatkan dan memperbaiki rencana-rencana berkaitan dengan Sejarah. Jika anda mahu menyertai, silalah ke laman projek. Sebarang pertanyaan dan komen mengenai laman projek, silalah kemukannya di laman perbincangan projek.
Malaysia Rencana Pendudukan Jepun di Tanah Melayu, Borneo Utara dan Sarawak ini merupakan sebahagian daripada WikiProjek Malaysia. Ia ialah satu usaha kerjasama bagi memperbaiki liputan rencana-rencana dan topik-topik yang berkaitan dengan Malaysia. Jika anda mahu menyertai, lawatilah laman projek. Sebarang pertanyaan dan komen mengenai laman projek, silalah kemukakannya di laman perbincangan projek.
??? Rencana ini masih lagi tidak mendapat penilaian dari segi kualitinya.
??? Rencana ini masih lagi tidak mendapat penilaian dari segi kepentingannya.Sejarah Malaysia merupakan sejarah yang tersimpan banyak nilainya. Selain itu, kewujudan candi di lembah Bujang menerangksn kewujudan hindu di Malaysia. Penubuhan batu bersurat di Terengganu memaparkankan kewujudan Islam ke Tanah Melayu.

Sebenarnya, penjajahan Jepun di Borneo dan Sarawak patut diceritakan dalam rencana yang lain. Ini kerana ia mempunyai cerita yang tersendiri. Belum sempat menterjemahkannya lagi. Oleh itu mengembalikan Penjajahan Jepun di Tanah Melayu.
Yosri 12:10, 18 Julai 2006 (UTC)[balas]

Lebih maklumat[sunting sumber]

Perlu dimasukkan, tetapi dah tak larat:-

The Japanese landed at Sabak beach at 12.45am 8th of December while Peral harbor was attacked at 7.55am on 7 december. To the Japanese Headquarters in Tokyo, the attacks were launched at (Tokyo Time)

1. Kota Baru - 2.15am 2. Pearl harbor - 3.25 am 3. Singora (Songkla) - 4.00 am 4. Hong Kong - 8.30 am

all on December 8 . Yosri 11:56, 18 Mei 2007 (UTC)[balas]