Perbincangan pengguna:Irfanshaharuddin/Arkib7

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Arkib Ini ialah arkib untuk perbincangan terdahulu. Jangan sunting laman ini.
Jika anda hendak membangkitkan semula topik yang lama, anda boleh mengemukakannya dalam laman perbualan yang aktif.


Arkib 6 | Arkib 7 | Arkib 8

Tahniah![sunting sumber]

Tahniah! Irfanshaharuddin kerana anda telah dinaiktaraf menjadi penyelia! Semoga kita sama-sama istiqomah menyumbang di Wikipedia Bahasa Melayu. — i Wong (bincang) 02:34, 5 Mac 2013 (UTC)

Cuma perlu tunggu tindakan Aurora untuk mengubah log pengguna anda kepada penyelia.----Aplikasi (Bincang) 02:35, 5 Mac 2013 (UTC)
Terima kasih. Saya akan cuba sedaya upaya untuk memperkasa Wikipedia Bahasa Melayu. Irfanshaharuddin (bincang) 05:48, 5 Mac 2013 (UTC)
Baiklah, selamat menjalankan tugas sebagai penyelia nanti. Cuma perlu menunggu maklum balas daripada Aurora. Lihat Wikipedia:Tanggungjawab_penyelia sebagai rujukan kepada anda mengenai tugas-tugas penyelia.----Aplikasi (Bincang) 06:04, 5 Mac 2013 (UTC)
Baiklah. Irfanshaharuddin (bincang) 06:05, 5 Mac 2013 (UTC)
Tahniah Irfan, moga anda dapat menjalankan tugas dengan baik! :) — пz scόυт ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ? 06:23, 5 Mac 2013 (UTC)
Terima kasih :) Irfanshaharuddin (bincang) 07:18, 5 Mac 2013 (UTC)
Anda sekarang adalah penyelia. Yosri (bincang) 13:03, 5 Mac 2013 (UTC)
Terima kasih. Saya akan cuba menjalankan tanggungjawab saya sebaik mungkin. Irfanshaharuddin (bincang) 13:05, 5 Mac 2013 (UTC)

Balas mesej[sunting sumber]

Saya sarankan anda apabila ingin membalas pesanan perlulah ke laman perbincangan pengguna tersebut. Hal ini membolehkan seseorang pengguna mengetahui apa yang kamu hendai sampaikan.----Aplikasi (Bincang) 13:09, 5 Mac 2013 (UTC)

Baiklah. Irfanshaharuddin (bincang) 13:11, 5 Mac 2013 (UTC)

Tahniah[sunting sumber]

Tahniah kerana dipilih menjadi Penyelia! Salam Algazel (bincang) 23:38, 5 Mac 2013 (UTC)

Terbaik[sunting sumber]

Terbaiklah Irfan, terima kasih kerana menyekat pengguna-pengguna yang menggunakan nama buruk. Anda juga boleh menulis templat {{Nama buruk-nb}} ke laman pengguna tersebut kemudian menyekatnya.----Aplikasi (Bincang) 07:08, 6 Mac 2013 (UTC)

Timestamp[sunting sumber]

Jangan tukar timestamp selepas membuat tandatangan tanpa penjelasan. Pengguna mungkin mahu pertikai tindakan anda sebagai penyelia dan tindakan itu boleh disalah anggap sebagai percubaan menukar fakta tentang tindakan anda (bad faith edits). Lagipun tindakan boleh dikesan pada laman sejarah. Lihat en:Wikipedia:Administrators#Accountability Algazel (bincang) 11:22, 6 Mac 2013 (UTC)

No problem. Saya pun kadang2 terlupa. Taip tandatangan pada laman, kemudian masukkan dalam ringkasan suntingan, ataupun boleh guna templat {{unsigned}} dan tinggalkan pesanan dalam ringkasan. Janji ketulusan itu kelihatan. Algazel (bincang) 11:57, 6 Mac 2013 (UTC)

Melindungi laman[sunting sumber]

Tolong jangan lindung laman berlebih-lebihan. Ia berlawanan/bertentangan dengan semangat Wiki di mana semua orang boleh menyunting. Yosri (bincang) 12:23, 6 Mac 2013 (UTC)

Assalamualaikum Irfan dan Yosri

Saya, Dr Nashrul Fazli Mohd Nasir, pensyarah Universiti Malaysia Perlis, Pusat Pengajian Kejuruteraan Mekatronik untuk kursus subjek Organ Buatan ENT 318. Saya minta agar Sdr Irfan agar tidak terlalu tegas dalam memantau wikipedia dengan memblok pelajar-pelajar saya yang ingin menyumbangkan artikel kepada wikipedia. Mereka telah cuba menulis artikel yang berkaitan dengan organ buatan, tetapi Irfan telah bertindak memblok dan menuduh mereka atas tuduhan vandalisme dan membuka laman yang "karut". Saya sebelum ini turut menyumbang beberapa artikel dan tidak menghadapi masalah ini. Saya meminta agar sdr Irfan tidak memblok pelajar-pelajar saya kerana ini adalah sebahagian tugasan mereka. Tujuan saya memberikan tugasan ini atas niat untuk memperkasakan bahasa Melayu yang kurang artikel berunsurkan sains dan teknologi.

Nashrul (bincang) 10:43, 26 Mac 2013

Assalamualaikum Sdr Irfan,

Tugasan yang saya berikan kepada pelajar saya bukanlah untuk main-main atau bereksperimentasi dengan wikipedia. Salah satu akaun yang saudara blok adalah BEE AO dan malang sekali, saudara bukan saja memblok akaun tersebut tetapi semua pengguna yang menggunakan IP yang sama. IP tersebut adalah IP kepada semua pengguna internet di Universiti Malaysia Perlis. Oleh itu, saya sendiri hanya boleh dan terpaksa membalas isu ini di rumah. Menurut pelajar saya, dia hanya menyuntingnya 2-3 kali saja dan terus didakwa melakukan vandalisme. Untuk pengetahuan saudara Irfan, kumpulan pelajar luar negara yakni dari Indonesia dan negara Arab, telah saya tugaskan untuk menghasilkan artikel wikipedia dalam bahasa Indonesia dan bahasa Arab dan mereka tidak menghadapi sebarang masalah seperti yang dihadapi oleh pelajar tempatan.

Saudara Irfan, anda tidak boleh mengharapkan semua orang mampu menghasilkan artikel wikipedia sekali sunting saja. Harus diingat bahawa artikel yang saya tugaskan adalah artikel yang mengkhusus melibatkan organ-organ palsu dan aplikasi kejuruteraan bioperubatan.Yang rugi dalam jangka masa pendek ini adalah pelajar saya, tetapi jangkasa masa panjang adalah negara kita dan bangsa kita sendiri. Siapa lagi yang hendak menyumbang artikel dalam Bahasa Melayu seperti ini jika bukan orang akademik yang ada kesedaram seperti saya dan juga pelajar-pelajar di peringkat pengajian tinggi? Ini adalah inisiatif saya untuk mendaulatkan Bahasa Melayu. Saya ada rancangan untuk mengajak rakan-rakan saya untuk menterjemah dan menyumbang artikel, tapi melihat perkembangan ini, saya rasa saya perlu tangguhkan dulu.

wassalam,

Dr Nashrul

Nashrul (bincang)

Ingat tak semasa anda mula-mula menyertai Wikipedia Bahasa Melayu? Kita semua bermula dengan kesalahan. Buat Irfan, silalah meluangkan masa untuk membaca http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Please_do_not_bite_the_newcomers . Tidak salah untuk menyekat vandalisme, tetapi amalkan mendidik dahulu. Beri amaran. Jangan terus sekat. Jika tidak, perkara seperti ini pasti akan berulang lagi. — i Wong (bincang) 14:03, 26 Mac 2013 (UTC)

Syabas[sunting sumber]

Syabas atas usaha anda menangani masalah nama pengguna yang buruk. Saya masuk lambat dan tak sempat nak membantu. Syabas sekali lagi. Algazel (bincang) 16:51, 6 Mac 2013 (UTC)

Kenapa anda menyekat begitu ramai orang?[sunting sumber]

Maaf, saya telah menyekat anda. Saya lihat anda buat sekatan seperti bot, dan pengguna-pengguna yang anda sekat semuanya ada kosong sumbangan. Boleh saya tahu kenapa? --Kurnia [ bual ] 06:09, 7 Mac 2013 (UTC)

Saya tidak mahu pengguna tersebut menyumbang di Wikipedia ini dengan menggunakan nama yang buruk. Irfanshaharuddin (bincang) 06:11, 7 Mac 2013 (UTC)
Anda gunakan bot? Ada pengguna yang namanya tidaklah begitu teruk, contohnya Pengguna:Budax budax, Pengguna:Tanganku, Pengguna:Tanganbesi, dsb. yang anda sekat. --Kurnia [ bual ] 06:14, 7 Mac 2013 (UTC)
Saya tidak menggunakan bot. Soalnya di sini adalah kesesuaian nama. Ada nama yang buruk dan ada nama yang kurang sesuai digunakan. Saya akan tarik balik sekatan untuk pengguna tersebut jika saya berubah fikiran. Maafkan saya kerana bertindak macam bot. Irfanshaharuddin (bincang) 06:19, 7 Mac 2013 (UTC)
Nama-nama yang saya senaraikan tidak langsung memiliki ciri-ciri yang dinyatakan di dalam Wikipedia:Polisi nama pengguna, tidak sepatutnya anda sekat mereka. --Kurnia [ bual ] 06:33, 7 Mac 2013 (UTC)
Baiklah. Maafkan saya kerana tidak memahami polisi tersebut. Saya akan menyahsekat mereka apabila tempoh sekatan terhadap saya tamat. Irfanshaharuddin (bincang) 06:36, 7 Mac 2013 (UTC)

Pengguna baru[sunting sumber]

http://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Please_do_not_bite_the_newcomers — i Wong (bincang) 12:45, 7 Mac 2013 (UTC)

RE:Bintang penghargaan[sunting sumber]

Terima kasih atas penghargaan tersebut. Saya amat menghargainya. Saya juga ingin memberikan sesuatu kepada anda.. Jeng!!Jeng!!Jeng!!

Camera Barnstar Hires.png Bintang Penghargaan Fotografi
Anda layak menerimanya kerana banyak mencipta rencana berkaitan filem, drama dan juga fesyen. --Aplikasi (Bincang) 06:49, 8 Mac 2013 (UTC)
Sama-sama. Terima kasih juga di atas penghargaan anda. Saya amat menghargainya. Irfanshaharuddin (bincang) 06:52, 8 Mac 2013 (UTC)

Hehe.. Anda juga layak menerimanya kerana banyak menyumbang berkaitan drama,filem,fesyen dsb.----Aplikasi (Bincang) 06:57, 8 Mac 2013 (UTC)

Ya, saya akan berusaha keras untuk mewujudkan lebih banyak lagi rencana mengenai drama, filem dan fesyen. Irfanshaharuddin (bincang) 06:59, 8 Mac 2013 (UTC)

👍Aplikasi sukakan ini

Bintang[sunting sumber]

Terima kasih atas anugerah bintang tersebut, tetapi kebanyakan rujukan tersebut saya terpaksa meletakkannya kerana rencana tersebut saya cipta sebelumnya tanpa rujukan. :( . Cuma sekarang dalam proses konsolidasi. :) Yosri (bincang) 13:15, 8 Mac 2013 (UTC)

Sasaran 200,000[sunting sumber]

Salam, boleh saya tanya? Pada pendapat anda bilakah tarikh WBM akan mencapai 200,000 rencana? p\s:Sekadar pertanyaan.----Aplikasi (Bincang) 06:50, 9 Mac 2013 (UTC)

Insyaallah saya akan berusaha untuk mendapatkannya sekitar 15 Mac ini, tambah dengan rencana mengenai kampung di Nepal yang hampir mempunyai 4,000 rencana, selebihnya saya akan berusaha untuk mencari mengenai tempat-tempat di negara lain.----Aplikasi (Bincang) 06:56, 9 Mac 2013 (UTC)

Hehe...Terima kasih saudara kerana sudi membantu.----Aplikasi (Bincang) 06:59, 9 Mac 2013 (UTC) 👍Aplikasi sukakan ini

Anda mendapat emel[sunting sumber]

Mail-message-new.svg
Hai, Irfanshaharuddin. Sila periksa emel anda – anda mendapat emel!
Anda boleh membuang notis ini pada bila-bila masa dengan membuang templat {{Anda mendapat emel}} atau {{AME}}.

----ms.wiki (Bincang) 09:35, 10 Mac 2013 (UTC)

Baiklah, sebenarnya templat:Daerah Barat Laut Vietnam‎ itu awak ada tersilap. Saya sudah memperbetulkannya. Awak menulisnya wilayah tetapi sebenarnya ianya daerah. Terima kasih kerana membantu mencipta rencana berkaitan Seychelles dan juga Vietnam.--Wikipedia bahasa Melayu (Bincang) 09:56, 10 Mac 2013 (UTC)

👍Aplikasi sukakan ini

Filem[sunting sumber]

Pertiwi (filem) tidak wujud dalam bahasa Melayu. Oleh itu saya tidak akan menggunakannya sama sekali. Yosri (bincang) 12:57, 10 Mac 2013 (UTC)

Pernah anda nampak istilah tersebut digunakan di mana-mana akhbar, majalah, atau buku? Wikipedia bukan tempat mencipta istilah baru / cara penggunan baru. Nanti syok sendiri, orang luar tidak faham apa itu Pertiwi (filem). Yosri (bincang) 13:01, 10 Mac 2013 (UTC)
Sila baca.- "Cara yang dikemukakan di sini adalah kelaziman, bukannya sesuatu yang harus dipatuhi." Saya tidak bersetuju dengannya dan saya tidak menyunting mana-mana rencana yang menggunakannya kecuali pembetulan fakta. Ada awak lihat saya menyunting rencana filem Melayu yang dipindahkan? Yosri (bincang) 13:13, 10 Mac 2013 (UTC)

Penghapusan imej[sunting sumber]

Apabila menghapuskan imej, sila hapuskan pautan padanya.

Kenapa hapuskan fail ini? Pelbagai jenis ulam. Kenapa tidak diletakkan tag hapus sebelum hapuskannya? — i Wong (bincang) 07:24, 11 Mac 2013 (UTC)
Maaf mencelah, Irfan, harap anda lebih berhati-hati dalam menghapuskan imej.--Aplikasi (Bincang) 07:31, 11 Mac 2013 (UTC)

Saya syorkan anda tidak menyekat/menghapuskan dsb. secara pukal. Anda akan buat silap dan orang akan marah. ...Aurora... (b) 07:35, 11 Mac 2013 (UTC)

👍Bincang sebelum melakukan tindakan drastik. — i Wong (bincang) 07:44, 11 Mac 2013 (UTC)

Baiklah. Maafkan saya. Anda semua boleh menterbalikkan suntingan saya jika ada gambar yang dirasakan sesuai untuk digunakan. Irfanshaharuddin (bincang) 09:55, 11 Mac 2013 (UTC)

Panduan untuk anda:

  1. Jika imej itu berasal drpd Wikipedia lain, ada kemungkinan ia berada di Commons, cuba cari
  2. Jika tidak sekalipun, ada kemungkinan ada fail lain di Commons, cuba cari

Saya dah buat macam anda dulu, sekadar menghapuskan. Tapi lepas tu saya dapati bila orang lihat tiada gambar, mereka akan 'gatal tangan' nak letak gambar. Contohnya macam yg anda sendiri buat dengan Cristina Suzanne Stockstill. ...Aurora... (b) 02:48, 21 Mac 2013 (UTC)

Saya juga ada melihat imej di Commons sebelum memadamkan sesuatu imej. Terima kasih di atas panduan yang diberikan. Irfanshaharuddin (bincang) 05:38, 21 Mac 2013 (UTC)

Improper block / blok tidak wajar[sunting sumber]

First, please forgive me for my poor translation. The block of Fuhghettaboutit is improper and if you look, the user is even an administrator on the English Wikipedia; the language the username is supposed to be "inappropriate" in. I am requesting you unblock this user.

Pertama, sila memaafkan saya untuk terjemahan miskin saya. Blok Fuhghettaboutit adalah tidak wajar dan jika anda melihat, pengguna juga seorang pentadbir di Wikipedia Bahasa Inggeris; bahasa username sepatutnya "tidak sesuai". -Riley Huntley (SWMT) 22:33, 11 Mac 2013 (UTC)

Saya telah menyahsekat pengguna ini. Algazel (bincang) 22:46, 11 Mac 2013 (UTC)

RE:Penghapusan imej[sunting sumber]

Oh, mengenai imej itu pun saya tak berani untuk menghapuskannya, kena tanya pihak birokrat dulu.--Dirgahayu Bahasaku (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 07:32, 13 Mac 2013 (UTC)

Keaktifan penyelia[sunting sumber]

Tahniah kerana menduduki tempat kedua dalam senarai keaktifan penyelia dan banyak melakukan kerja-kerja kepenyeliaan. Saya kini kurang menjalankan kerja-kerja kepenyeliaan kerana lebih banyak tertumpu kepada kerja -kerja bot Aplikasi-Bot. Lihat [[1]] untuk mengetahui senarai keaktifan penyelia.--Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 04:33, 16 Mac 2013 (UTC)

Terima kasih di atas ucapan tahniah anda. Ya, saya selalu menyemak senarai tersebut dari semasa ke semasa. Semoga usaha kita semua dirahmati Allah SWT. Irfanshaharuddin (bincang) 12:52, 16 Mac 2013 (UTC)

cc-by-sa-3.0?[sunting sumber]

Betulkah kedua2 gambar ini berlesen cc-by-sa-3.0? Adakah pemiliknya beri kebenaran?

  1. Fail:Mazuin, Puteri Ajeerah & Sudir.jpg
  2. Fail:Cristina Suzanne Stockstill.jpg

...Aurora... (b) 15:21, 19 Mac 2013 (UTC)

Sekiranya pemiliknya memberi kebenaran, mohon nyatakannya di laman fail tersebut secara jelas supaya tidak timbul salah faham. Dan saya mohon anda selesaikan status lesen gambar lg satu dengan segera. Ini kerana melesenkan imej berhakcipta sebagai imej bebas sama dengan melanggar hak cipta. ...Aurora... (b) 02:27, 21 Mac 2013 (UTC)

Bintang penghargaan[sunting sumber]

Eraser Barnstar Hires.png Bintang Penghargaan Pemadam
Saya juga ingin memberikannya kerana anda juga begitu tekun menghapuskan imej yang tidak mempunyai hak cipta dan lesen. Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 05:56, 20 Mac 2013 (UTC)
Kita sama-sama membantu mencipta pelbagai rencana baru.--Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 06:01, 20 Mac 2013 (UTC)

👍Aplikasi sukakan ini

Talkback[sunting sumber]

Nuvola apps edu languages.svg
Hai, Irfanshaharuddin. Anda mempunyai mesej baru pada laman perbincangan pengguna Arctic Kangaroo.
Anda boleh membuang notis ini pada bila-bila masa dengan membuang templat {{Talkback}}.

Talkback[sunting sumber]

Nuvola apps edu languages.svg
Hai, Irfanshaharuddin. Anda mempunyai mesej baru pada laman perbincangan pengguna Johan hashim the cowboy.
Anda boleh membuang notis ini pada bila-bila masa dengan membuang templat {{Talkback}}.

Re: User talk:Johan hashim the cowboy[sunting sumber]

Regarding the LGBT comment, the reason is obvious. He is a vandal, here to cause disruption and that PA is just part of the disruption that he intends to cause. If you look at your talk page diffs, you will notice that almost all are personal attacks, including one that insults you of LGBT.Anyway, on en.wiki, I also got insulted by vandals before. For me, my en.wiki talk page has been vandalised more than 30 times. As for my user page, just 5 times, but it would definitely have been more if I hadn't semi-protected it after 3-4 times. We just need to get up move on, don't let these affect us. Or, follow me and take it as "It's great that vandals hate me. :)". Arctic Kangaroo 14:30, 21 Mac 2013 (UTC)

Yeah you're right. My user page and talk page has been vandalised once. I decided to semi-protected my user page for safety reason. Thanks for giving me that advice. Being hated is one of the challenge that we have to deal with. Irfanshaharuddin (bincang) 14:36, 21 Mac 2013 (UTC)

Bls:Ucapan tahniah[sunting sumber]

Terima kasih atas ucapan tersebut, saya akan menyeimbangkan masa antara pelajaran dan wikipedia nanti. Insyaallah. Awak juga kena menyeimbangkan masa antara pelajaran dan wikipedia agar mendapat keputusan yang cemerlang dalam peperiksaan SPM tahun ini. Semoga berjaya dalam peperiksaan nanti.--Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 07:40, 22 Mac 2013 (UTC)

Insyaallah. Awak pasti berjaya. Boleh saya tahu subjek elektif apa yang awak ambil di sekolah?--Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 07:51, 22 Mac 2013 (UTC)
Baguslah awak mengambil subjek Ekonomi,Perdagangan dan Geografi kerana subjek-subjek tersebut sebenarnya lebih ramai pelajar mendapat keputusan yang cemerlang. Kalau Geografi saya tidak tahu kerana sekolah saya tidak menawarkan subjek tersebut. Tambahan pula Ekonomi dan Perdagangan ini ada kaitan antara satu sama lain dan lebih baik kerana ianya lebih banyak membaca berbanding aliran Sains yang memerlukan pengiraan dan eksperimen yang panjang lebar.--Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 08:00, 22 Mac 2013 (UTC)
Tahniah kerana mendapat keputusan yang agak memberangsangkan bagi ketiga-tiga subjek tersebut. Berterus terang saya katakan bahawa kebanyakan pelajar aliran Sains mendapat keputusan yang kurang cemerlang disebabkan subjeknya yang begitu susah, mungkin ianya menyebabkan minat pelajar-pelajar aliran tersebut menjadi semakin malas tambahanpula dengan subjek Matematik Tambahan. Saya pasti awak boleh skor subjek Matematik Moden kerana tidak terkeliru dengan pembelajaran Matematik Tambahan. Tahniah kerana pilihan pertukaran anda ke aliran sastera memang tepat sekali.--Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 08:11, 22 Mac 2013 (UTC)

Tidak mengapa, saudara masih ada masa untuk mempelajarinya semula. Bagi saya subjek Perdagangan, bab 3 Tingkatan 4 antara topik yang agak susah iaitu Perniagaan Dalam Negeri, tetapi saudara tidak perlu risau kerana ianya mempunyai soalan pilihan (antara soalan 1 hingga 5), saudara cuma perlu memilih 3 soalan sahaja. Jika subjek Ekonomi Asas pula, bab 4 Tingkatan 4 iaitu Firma sebagai pengeluar ada susah sedikit. Tapi saya yakin saudara boleh menjawabnya dengan baik nanti. Rakan saya dia mengambil subjek Perdagangan sebagai subjek tambahan semasa Tingkatan 5 seperti saudara, dia mengambil Ekonomi Asas, Prinsip Akaun, Sains Sukan dan Perdagangan. Dia mendapat A dalam subjek Ekonomi dan Akaun dan mendapat B+ dalam subjek Perdagangan. Saya yakin saudara pasti boleh.--Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 08:30, 22 Mac 2013 (UTC)

Insyaallah kejayaan pasti datang melimpah-ruah kepada anda. Anda layak untuk mendapat keputusan yang cemerlang nanti. Awak ada ambil subjek tambahan tak seperti Akaun, Seni atau Tasawwur Islam?--Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 08:41, 22 Mac 2013 (UTC)
Sebaik-baiknya jangan mengambilnya. Saya dulu nyaris-nyaris nak ambil Prinsip Akaun, mujurlah guru Sejarah saya menghalangnya.--Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 08:47, 22 Mac 2013 (UTC)

Matematik Tambahan? Tidak. Saya tidak berani mengambil subjek tersebut kerana masa peperiksaan ramai rakan-rakan mendapat bawah 40 markah semasa peperiksaan. Cuma dalam SPM ramai dapat A/B kerana gred bagi subjek tersebut agak rendah. Bayangkan 11% dah dikira lulus semasa SPM. Betul kata saudara, subjek Prinsip Akaun lebih susah sedikit berbanding subjek Ekonomi Asas dan Perdagangan kerana ianya mempunyai banyak akaun. banyak jalan pengiraan dan banyak kerja folio.--Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 08:57, 22 Mac 2013 (UTC)

Betul kata saudara, sekadar lulus cukup makan dalam subjek Matematik Tambahan tidak menjanjikan sebarang kebaikan sekiranya seseorang mengambil jurusan tersebut di universiti kelak (Sains Kuantitatif) kerana dikhuatiri seseorang tersebut tidak dapat menguasai pembelajaran tersebut. Ekonomi dan Perdagangan dikira baik kerana ianya juga digunakan dalam pembelajaran di Tingkatan 6 nanti kerana seseorang yang telah mempunyai asas dalam matapelaran tersebut semasa belajar di peringkat SPM berkemungkinan besar dapat menguasainya di peringkat STPM. Insyaallah.--Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 09:08, 22 Mac 2013 (UTC)
Terima kasih saudara, saya rasa mungkin itu jalan yang terbaik untuk memasuki ke UKM kerana medium pembelajarannya menggunakan bahasa Melayu sebagai proses pembelajaran dan pengajaran.--Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 09:18, 22 Mac 2013 (UTC)

Emel[sunting sumber]

Ping.--Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 06:47, 23 Mac 2013 (UTC)

Saya sudah membalasnya.--Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 06:57, 23 Mac 2013 (UTC)

Okay.--Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 07:02, 23 Mac 2013 (UTC)

Bls:Templat:User Wikipedian for[sunting sumber]

Baiklah, saya akan cuba membantu.--Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 10:53, 23 Mac 2013 (UTC)

Maafkan saya saudara Irfan, saya juga telah mencuba melakukannya melalui paparkan pralihat, nampaknya tarikhnya juga salah, saya juga cuba letak tahun 2013 dengan bertarikh 18 Mac tetapi ia keluar -1 tahun dan 5 hari. Mungkin ianya ada berlaku kesilapan teknikal.--Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 11:00, 23 Mac 2013 (UTC)

Saya rasa kita perlukan bantuan Algazel, Ranking Update ataupun Kurniasan untuk membantu. Tapi dimana Ranking Update pergi kerana sudah masuk 2 hari tidak melihatnya di Wikipedia.--Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 14:27, 23 Mac 2013 (UTC)

Baiklah.--Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 14:30, 23 Mac 2013 (UTC)
Salam. Maaf saya tidak dapat melakukannya kerana saya kurang arif dengan templat yang begitu rumit dan templat itu hanya boleh disunting oleh para penyelia sahaja. - 26 Ramadan (Bincang) 00:30, 25 Mac 2013 (UTC)
Maafkan saya kerana saya telah mencubanya di laman kotak pasir dan saya tidak dapat memperbaikinya kerana seperti yang sudah saudara ketahui, saya kurang mahir dengan templat yang begitu rumit. - 26 Ramadan (Bincang) 01:28, 25 Mac 2013 (UTC)

Imej tidak digunakan[sunting sumber]

Sila berhati2. Gambar2 yg anda hapuskan pagi ini digunakan (contoh). Gambar2 tersebut muncul di laman itu kerana Templat:Kotak info sekolah diubahsuai Ranking Update baru2 ini. Sila pulihkan/baiki. ...Aurora... (b) 09:40, 25 Mac 2013 (UTC)

Terima kasih. ...Aurora... (b) 10:51, 25 Mac 2013 (UTC)

Penghargaan[sunting sumber]

Editors Barnstar Hires.png Bintang Penghargaan Suntingan
Terima kasih kerana membantu mencipta laman perbincangan dalam setiap rencana yang saya cipta. Anda juga saya lihat antara penyelia yang rajin. Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 16:04, 25 Mac 2013 (UTC)
Terima kasih kembali atas penghargaan tersebut. --Aplikasi (ʙᴀɴᴛᴜᴀɴ?) 16:31, 25 Mac 2013 (UTC)

Kilang gambar[sunting sumber]

Hai Irfan. Boleh awak semak hasil terjemahan saya di kilang gambar? Sekiranya ada yang kurang piawai, tolong ubah. Terima kasih. SpartacksCompatriot (bincang) 11:43, 30 Mac 2013 (UTC)

Sekiranya terdapat kesalahan tatabahasa di dalam projek tersebut, harap anda dapat memberikan kerjasama dengan membaikinya. Saya pun ada terjemahannya dari bahasa Indonesia yang tidak seberapa lengkap.--法尔汉 Aplikasi 14:01, 30 Mac 2013 (UTC)
Ah, terima kasih semuanya! Bantuan Anda semua amatlah dialu-alukan! SpartacksCompatriot (bincang) 14:41, 30 Mac 2013 (UTC)

Templat:Bintang Penghargaan Bio[sunting sumber]

Templat itu sebenarnya dalam kategori apa? Biologi atau Biografi?--法尔汉 Aplikasi 08:06, 31 Mac 2013 (UTC)

Oh, berkenaan biologi rupanya. Saya juga sedang mencipta templat penghargaan Islam.--法尔汉 Aplikasi 08:15, 31 Mac 2013 (UTC)

Penghargaan[sunting sumber]

Terima kasih bagi penghargaan anda. Yosri (bincang) 08:14, 31 Mac 2013 (UTC)

Terima kasih juga dari saya. Anda pun patut dapat penghargaan kerana anda telah banyak membantu dalam pengawalan hak cipta imej, pembanterasan vandalisme, penciptaan rencana geografi di China dan rencana berkaitan fesyen dan artis-artis Malaysia. :) пz scόυт () 11:27, 1 April 2013 (UTC)