Perbincangan pengguna:Wiki Farazi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Face-smile.svgSelamat datang ke Wikipedia, Wiki Farazi!

Terima kasih kerana menyertai Wikipedia bahasa Melayu, kini terdapat seramai 268,102 pengguna berdaftar!
Selamat sejahtera. Selamat datang ke Wikipedia dan terima kasih atas sumbangan anda! Saya CyberTroopers, salah seorang penyunting di sini dan saya berharap anda sudi untuk membantu laman ini.
Beberapa panduan yang mungkin berguna untuk anda:
Face-smile.svg   Pengenalan kepada Wikipedia
BluePillar.svg   Lima tonggak Wikipedia
Crystal Clear app ktip.svg   Tutorial suntingan
Crystal package utilities.png   Bagaimana menyunting halaman
Crystal Clear app kedit.png   Manual gaya penulisan
LetterW.svg   Asas-asas Kod Wiki
Cscr-featured.svg   Bagaimana mencipta artikel
Crystal khelpcenter.png   Laman bantuan
Octagon-warning.svg   Apa yang Wikipedia bukan
Sesetengah perkara yang digalakkan dan dilarang:
UncialB-01.png   Digalakkan berani dalam mengemaskini laman
Face-angel.svg   Digalakkan beranggapan niat baik
Face-tongue.svg   Digalakkan mengamalkan prinsip kesopanan
Symbol neutral vote.svg   Digalakkan mengamalkan pandangan berkecuali
Ambox warning blue.svg   Jangan melaku musnah
Stop hand.svg   Jangan sampai disekat
Jika anda memerlukan bantuan, anda boleh:
Nuvola apps filetypes.svg   Meja bantuan
atau:
Presa de decissions.png   Bertanya soalan kepada penyelia
Terdapat beberapa cara untuk menyumbang kepada Wikipedia. Antaranya seperti:
Fée.svg WikiWitch Black.png   Menjadi seorang WikiPari dan WikiSihir
Crystal package settings.png   Membantu menyumbang pada artikel
           
Vista-advancedsettings.png   Melaksanakan tugas-tugas penyelenggaraan
Curly Brackets.svg   Membantu mencipta templat baru
WikiProject Council.svg   Membantu dalam projek yang tersedia di WikiProjek

Sentiasa ingat untuk menandatangani pesanan anda pada laman perbincangan dengan meletakkan ~~~~ (empat kali tanda gelombang) atau klik butang Tandatangan dan cap waktu pada laman penyuntingan.

Semoga anda menikmati kunjungan di Wikipedia bahasa Melayu. Selamat menyumbang!

Do not understand Malay? Visit our embassy now.
Ikhlas daripada saya, CyberTroopers

Beberapa petua[sunting sumber]

Yo pengguna:Wiki Farazi, selamat datang ke Wikipedia Bahasa Melayu! Saya ternampak rencana saudara ketika memeriksa Perubahan terkini, apa yang saya nak katakan adalah saudara bagus dalam memberi sumbangan rencana, dan saya puji saudara dalam ini. Saya harap saudara juga dapat memerhatikan aspek-aspek lain seperti memautkan rencana ke rencana Wikipedia yang lain (cnth: Pembungkusan vakum ke pautan 'Vacuum packaging' di bahagian Bahasa), dan pastikan saudara elak menggunakan pautan dari laman seperti Blogspot dan gunakan pautan rencana dari laman-laman lebih disahkan seperti Berita Harian, Sinar Harian, Harian Metro, dan sebagainya, laman-laman masakan berbahasa Melayu yang tidak berkaitan dengan Blogspot juga boleh digunakan. Kalau tak ada sumber BM, guna sumber Inggeris.

Lain-lain saya suka, teruskan menyumbang. :D -Ricky250 (bincang) 06:25, 12 September 2020 (UTC)

Terima Kasih Saudara. Saya juga masih belajar dengan Wikipedia bahasa Melayu. Saya hanya menyunting apa yang saya tahu yang saya belajar di sekolah :D Saya juga akan elakkan menggunakan sumber dari blogspot. Terima Kasih Pengguna:Ricky250 ^_^Terima kasih atas perkongsian ilmu(^^)Wiki Farazi (bincang) 23:40, 11 September 2020 (UTC)

Pencalonan Kain kasa untuk penghapusan segera[sunting sumber]

Sebuah teg telah diletakkan di Kain kasa untuk memohon pemadaman segera daripada Wikipedia. Ini telah dilakukan oleh sebab yang berikut:

Dibawah kriteria penghapusan segera, halaman yang memenuhi kriteria tertentu boleh dihapuskan pada bila-bila masa.

Jika anda merasakan laman ini tidak patut dihapuskan atas sebab ini, anda boleh melawankan pencalonan dengan melawati laman tersebut dan mengeklik butang berlabel "Lawankan penghapusan segera ini". Ini akan memberikan anda peluang untuk menjelaskan mengapa anda percaya laman tersebut tidak patut dihapuskan. Walau bagaimanapun, notakan bahawa selepas sesebuah laman telah ditandakan untuk penghapusan segera, ia boleh dikeluarkan dengan serta merta. Sila jangan keluarkan teg penghapusan segera dari laman itu sendiri, tetapi jangan teragak-agak untuk menambah maklumat yang selaras dengan dasar dan garis panduan Wikipedia. Jika laman tersebut telah dihapuskan, dan anda ingin mendapatkan semula bahan yang dipadam untuk rujukan atau perbaikan masa depan, sila menghubungi penyelia yang menghapuskannya, atau jika anda sudah berbuat demikian, anda boleh meletakkan permohonan di sini. - CyberTroopers bincang/sumbangan 11:24, 16 September 2020 (UTC)

Boleh saja di padamkan rencana itu, Terima kasih ^_^(^^) Wiki Farazi (bincang) 11:28, 16 September 2020 (UTC)

Salin dan tampal[sunting sumber]

Salam Wiki Farazi. Anda tidak boleh menyalin secara langsung kandungan dalam sesebuah laman sesawang kemudian dimasukkan di dalam Wikipedia. Anda boleh cuba lihat rencana ini Ryan White sebagai contoh rencana.

Rujukan tidak sepatutnya diletakkan pada pengatas bahagian (section header) rencana, tetapi diletakkan di hujung kandungan yang anda rujuk. Apabila melakukan rujukan pada sesebuah laman sesawang, anda seharusnya mengolah ayat tersebut kerana menyalin secara langsung adalah salah dan melanggar hak cipta.

Cuba lihat Wikipedia:Manual gaya penulisan sebagai panduan anda. Saya suka semangat anda di sini dan saya harap anda akan mengambil nasihat saya sebagai batu loncatan ke arah memartabatkan Bahasa Melayu dalam Wikipedia ini. Terima kasih.- CyberTroopers bincang/sumbangan 11:59, 16 September 2020 (UTC)

Terima kasih atas aduan dan maklumbalas anda OwO Wiki Farazi (bincang) 12:00, 16 September 2020 (UTC)

Kalau ada keraguan atau pertanyaan, boleh saja tanya di Wikipedia:Kedai kopi atau mana-mana penyelia. Saya cadangkan untuk permulaan, awak bantu semak rencana-rencana yang baru wujud atau yang disunting oleh pengguna tidak berdaftar (non-registered user @ip address user) sebelum mencipta rencana baru.

Adakah awak mahu saya buat satu jadual di laman pengguna (userpage) awak yang menyenaraikan suntingan-suntingan (edits) yang telah dilakukan di Wikipedia ini, seperti di laman pengguna saya yang jadualnya berwarna kuning? - CyberTroopers bincang/sumbangan 12:12, 16 September 2020 (UTC)

Tiada masalah juga Wiki Farazi (bincang) 12:14, 16 September 2020 (UTC)

Saya juga selalu bertanya kepada Pengguna:Tofeiku di Instagram Wiki Farazi (bincang) 12:15, 16 September 2020 (UTC)

Contohnya, awak boleh tengok laman pengguna yang ini, User:Zone XCLR8. Saya ada letakkan jadual supaya dia boleh pantau apa perubahan yang berlaku dan buat semakan dari segi tatabahasa dan sebagainya. Kalau awak nak la...... Tofeiku ada juga beritahu perihal awak kepada saya hahaha. Teruskan usaha awak! - CyberTroopers bincang/sumbangan 12:17, 16 September 2020 (UTC)

Terima kasih Pengguna:CyberTroopers (ʘᴗʘ✿) (ini kali pertama dapat mesej dari penyelia ,seronoknya :V Wiki Farazi (bincang) 12:20, 16 September 2020 (UTC)

Wikipedia:Sumber yang boleh dipercayai[sunting sumber]

Salam Wiki Farazi. Sila lihat Wikipedia:Sumber yang boleh dipercayai untuk mengetahui sumber yang layak dan sah untuk dijadikan rujukan dalam Wikipedia. Sila buang sumber rujukan dan kandungan yang diperoleh daripada rujukan yang tidak sah antaranya blogspot dsb. Sila lawati laman di atas. - CyberTroopers bincang/sumbangan 15:49, 16 September 2020 (UTC)

terima kasih atas perkongsian ilmu ini Wiki Farazi (bincang) 22:31, 16 September 2020 (UTC)

Istilah[sunting sumber]

Salam Wiki Farazi. Sekiranya anda tidak mengetahui dan tidak pasti akan istilah dari bahasa Inggeris untuk diterjemah dalam bahasa Melayu, sila rujuk Pusat Rujukan Persuratan Melayu. Sebagai contoh, istilah "dumpling" dalam bahasa Melayu adalah "ladu". Sekian. - CyberTroopers bincang/sumbangan 15:26, 9 Oktober 2020 (UTC)

Terima kasih atas perkongsian anda :D Wiki Farazi (bincang) 22:34, 9 Oktober 2020 (UTC)

Berkenaan rencana masakan Indonesia[sunting sumber]

Selamat sejahtera! Saya ialah salah seorang penyunting utama WBM. Kata mula, saya ucapkan terima kasih kerana ciptakan rencana berkenaan makanan dan minuman orang Indonesia. Saya di sini sekadar ingin beri cadangan suntingan untuk lengkapkan lagi rencana-rencana tersebut:

  • Letak templat Templat:Masakan Indonesia (Istilah 'Masakan Indonesia' dalam ini -> {{}}) di akhir rencana dan tambahkan rencana masakan itu dalam templat kalau masih tiada (tekan 'S' di bahagian atas kiri templat untuk sunting)
  • 'Hubungkan' rencana dengan rencana sama dalam versi Wikipedia lain - di bahagian kiri skrin (di bawah logo Wikipedia), cari dan tekan 'Tambah pautan' dan isi bahasa rencana (XXwiki - cth. idwiki untuk versi bahasa Indonesia) dan tajuk rencana yang ingin dihubungkan.

Saya rasa itu saja untuk sekarang. Apa saja persoalan, boleh tanya kita :] Terima kasih dan selamat menyunting! PEACE SEARCHΞR [Bincang] 10:14, 14 Oktober 2020 (UTC)

Terima kasih atas maklumbalas anda, hehehehe :D XD
Saya tahu mengenai nak hubungkan rencana, tapi saya Pengguna telefon bukan pengguna komputer. Kalau saya ada masa lapang, saya akan membuka komputer milik ayah saya :v dan menambah pautan sedia ada. Terima kasih ^_________^ Wiki Farazi (bincang) 10:19, 14 Oktober 2020 (UTC)
Sama-sama! PEACE SEARCHΞR [Bincang] 10:28, 14 Oktober 2020 (UTC)

Sama sama lagi XD Wiki Farazi (bincang) 10:35, 14 Oktober 2020 (UTC)

Plaster (perubatan)[sunting sumber]

Saya mohon anda semak semula rencana ini. Sumber rujukan yang anda masukkan langsung tiada kaitan dengan petikan yang ditulis. Terima kasih. - CyberTroopers bincang/sumbangan 16:03, 15 Oktober 2020 (UTC)

Ok :D Wiki Farazi (bincang) 16:04, 15 Oktober 2020 (UTC)
oh, itu saya ambil dari Wikipedia bahasa Inggeris (rujukan) Wiki Farazi (bincang) 16:06, 15 Oktober 2020 (UTC)

Teruskan usaha[sunting sumber]

Saya suka lihat anda berterusan mencipta rencana-rencana baru. Teruskan usaha anda 💪. Jangan segan silu untuk meminta bantuan komuniti di sini sekiranya mempunyai apa-apa masalah. Semoga WBM terus maju. - CyberTroopers bincang/sumbangan 13:59, 12 November 2020 (UTC)

Saya juga suka lihat anda membaiki tatabahasa dan ejaan pada rencana yang saya buat. Terima kasih atas ucapannya, heheheheh\(๑╹◡╹๑)ノ♬ Wiki Farazi | ᮝᮤᮊᮤ ᮖᮛᮐᮤ (ᮘᮤᮔ᮪ᮎᮀ) 14:12, 12 November 2020 (UTC)

Buku pop timbul[sunting sumber]

Salam. Saya ingin cadangkan saudara untuk memindahkan laman ini ke "buku timbul" kerana pop-up bermaksud timbul. Terima kasih. - CyberTroopers bincang/sumbangan 03:34, 13 November 2020 (UTC)

Terima kasih atas cadangan anda, saya akan (mungkin) akan pindahkan halaman tersebut.\(๑╹◡╹๑)ノ♬ Wiki Farazi (⌐■-■) bincang 04:11, 13 November 2020 (UTC)

Wikipedia Asian Month 2020 Postcard[sunting sumber]

Wikipedia Asian Month 2020

Dear Participants, Jury members and Organizers,

Congratulations!

It's Wikipedia Asian Month's honor to have you all participated in Wikipedia Asian Month 2020, the sixth Wikipedia Asian Month. Your achievements were fabulous, and all the articles you created make the world can know more about Asia in different languages! Here we, the Wikipedia Asian Month International team, would like to say thank you for your contribution also cheer for you that you are eligible for the postcard of Wikipedia Asian Month 2020. Please kindly fill the form, let the postcard can send to you asap!

  • This form will be closed at February 15.
  • For tracking the progress of postcard delivery, please check this page.

Cheers!

Thank you and best regards,

Wikipedia Asian Month International Team, 2021.01

Wikipedia Asian Month 2020 Postcard[sunting sumber]

Wikipedia Asian Month 2020

Dear Participants and Organizers,

Kindly remind you that we only collect the information for Wikipedia Asian Month postcard 15/02/2021 UTC 23:59. If you haven't filled the Google form, please fill it asap. If you already completed the form, please stay tun, wait for the postcard and tracking emails.

Cheers!

Thank you and best regards,

Wikipedia Asian Month International Team, 2021.01