Rentas masa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Perjalanan masa)
Jump to navigation Jump to search
"Mesin masa" dan "mesin waktu" dilencongkan di sini.

Rentas masa merupakan konsep pergerakan antara titik tertentu dalam masa, seakan-akan untuk pergerakan antara titik berbeza di luar angkasa dengan objek atau seseorang, biasanya menggunakan peranti bayangan dikenali sebagai mesin masa. Perjalanan masa ialah konsep yang banyak diiktiraf dalam falsafah dan cereka. Idea mesin masa dipopularkan dengan novel 1985 kara H. G. Wells, Time Machine.

Tidak pasti jika masa perjalanan ke masa lalu mungkin secara fizikal. Perjalanan masa hadapan, di luar rasa persepsi masa yang biasa, adalah fenomena yang diperhatikan secara meluas dan difahami dengan baik dalam rangka relativiti khas dan relativiti umum. Walau bagaimanapun, membuat satu badan terlebih dahulu atau melambatkan lebih daripada beberapa milisaat berbanding dengan badan yang lain tidak dapat dilaksanakan dengan teknologi semasa[1] Bagi perjalanan masa ke belakang, adalah mungkin untuk mencari penyelesaian dalam relativiti umum yang membolehkannya, tetapi penyelesaian memerlukan syarat-syarat yang mungkin tidak mungkin secara fizikal. Melangkah ke titik sewenang-wenangnya dalam ruang masa mempunyai sokongan yang sangat terhad dalam fizik teori, dan biasanya hanya berkaitan dengan mekanik kuantum atau lubang cacing, yang juga dikenali sebagai jambatan Einstein-Rosen.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Hawking, Stephen (April 27, 2010). "STEPHEN HAWKING: How to build a time machine". Daily Mail. Dicapai August 7, 2015. 

Pautan luar[sunting | sunting sumber]