Pinggan Tak Retak, Nasi Tak Dingin (novel)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Pinggan Tak Retak, Nasi Tak Dingin
Umum
PengarangUmi Syidah
NegaraMalaysia
BahasaMelayu
GenreRomantik
Penerbitan
PenerbitKarya Seni
Tarikh penerbitan
Oktober 2016
Jenis media
Cetakan (kulit keras)
Halaman837
Kawalan kewibawaan
ISBNISBN 9789674690298

Pinggan Tak Retak, Nasi Tak Dingin ialah novel 2016 oleh penulis novel Malaysia, Umi Syidah. Novel ini diterbitkan pada Oktober 2016 oleh Karya Seni. Ia telah diadaptasikan sebagai sebuah siri drama oleh TV3 pada 2017.[1]

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

"Kalau duda tu tak nak, aku lagi tak hingin!"

Sehari sebelum majlis perkahwinannya, Yuhanis dikejutkan dengan berita tunangnya, Sharul Nizam enggan menikahinya. Bimbang maruah keluarga tercemar, Yuhanis menebalkan muka merayu dan memaksa supaya Saiful Mizan merangkap abang kepada Sharul Nizam supaya mengahwininya.

“Perempuan apa awak ni ha?! Tak malu ke merayu pada lelaki yang tak sudi? Inilah orang kata, perigi cari timba. Tengok awak pun saya tak ada selera. Inikan lagi nak menikah.”– Saiful Mizan. “Saya tak akan minta apa-apa dari awak, saya tak akan tuntut apa-apa dari awak. Apa saja permintaan awak, saya akan ikut. Saya merayu, tolonglah.”- Yuhanis.

Yuhanis tidak peduli dan terus mendesak. Akhirnya Saiful Mizan bersetuju namun bersyarat.

“Saya tak mahu awak mengganggu hidup saya. Bila saya berada di rumah, awak jangan lalu-lalang menyemakkan mata saya, faham? Awak nak buat apa, nak ke mana pun, suka hati awaklah. Saya izinkan dan saya tak kesah sebab awak bukan urusan saya. Jangan fikir perkahwinan ini untuk selamanya. Okey?”- Saiful Mizan

Kata-kata Saiful Mizan memakan diri apabila lama-kelamaan dia mula terpaut hati dengan Yuhanis gara-gara sifat Yuhanis yang penyabar dan patuh kepadanya walaupun tidak dilayan selayaknya. Mereka mula mengecapi bahagia tetapi muncul pula bekas tunang Yuhanis dan muncul juga Suraya, bekas isteri Saiful Mizan yang mahu merebut cinta mereka kembali.

“Abang Mizan, how I miss you. I want to be with you.”- Suraya “Hani tahu kan, abang sayang Hani. Abang cinta Hani.”- Sharul Nizam

Rumah tangga yang dibina mula goyah. Kebahagiaan mereka mula dilanda badai. Ada rahsia yang belum terlerai. Ada cinta yang belum terucap. Ada perkara yang belum selesai. Mampukan Saiful Mizan mempertahankan Yuhanis sebagai isterinya?

Keluaran dan legasi[sunting | sunting sumber]

Pinggan Tak Retak, Nasi Tak Dingin dikeluarkan pada 2016 oleh Karya Seni. Pada tahun 2017, novel ini telah diadaptasikan ke siaran TV melalui drama waktu perdana di Slot Akasia bermula 10 Julai 2017 di TV3, dibintangi oleh Raysha Rizrose, Idris Khan dan Azrel Ismail.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Pinggan Tak Retak, Nasi Tak Dingin by Umi Syidah Goodreads. Dicapai pada 10 Mac 2018.