Piroklastik

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Saintis USGS meneliti blok pumis di pinggir aliran piroklastik dari Gunung St. Helens
Batu dari Biskop Tuff, tidak dikompres dengan batu sabit di sebelah kiri; dimampatkan dengan fiamme di sebelah kanan.

Batu piroklastik atau piroklastik (berasal dari bahasa Yunani: πῦρ, yang bermaksud api dan κλαστός, yang bermaksud pecah) adalah batu klastik yang terdiri daripada bahan-bahan vulkanik tunggal atau sebahagian besarnya. Di mana material gunung berapi telah diangkut dan dikerjakan semula melalui tindakan mekanik, seperti angin atau air, batuan-batuan ini disebut volkaniklastik. Berkaitan dengan aktiviti gunung berapi yang tidak dikenali—seperti gaya letusan Plinian atau krakatoa, atau letusan freatomagmatik—piroklastik biasanya terbentuk daripada abu, lapilli dan bom atau blok udara yang dikeluarkan dari gunung berapi itu sendiri, bercampur dengan batu negara yang pecah.[1]

Batu-batu piroklastik mungkin terdiri daripada pelbagai saiz klast, dari agglomerat terbesar, kepada abu dan tuff yang sangat baik. Piroklas saiz yang berbeza diklasifikasikan sebagai bom vulkanik, lapilli, dan abu gunung berapi. Abu dianggap piroklastik kerana ia adalah debu halus yang terdiri daripada batu gunung berapi. Salah satu bentuk deposit piroklastik yang paling menakjubkan adalah pendengaran, deposit yang dibentuk oleh campuran gas-dan-abu suhu tinggi dari peristiwa aliran piroklastik.

Klasifikasi[sunting | sunting sumber]

Saiz klast Piroklast Terutamanya tidak disatukan: Tefra Terutamanya disatukan: Batu piroklastik
> 64 mm Blok, bom Menggumpal Menggumpal, piroklastik breccia
< 64 mm Lapillus Lapisan, lapilli tefra Lapilli tuf, lapillistone
< 2 mm Abu kasar Abu kasar (abu) tuf kasar
< 0.063 mm Abu halus Abu halus (abu) tuf halus

Tiga mod pengangkutan boleh dibezakan: aliran piroklastik, lonjakan piroklastik, dan kejatuhan piroklastik. Semasa letusan Plinian, batu kapur dan abu terbentuk apabila magma silika dipecah dalam saluran gunung berapi, kerana penyahmampatan dan pertumbuhan buih. Piroklas kemudian dimasukkan ke dalam letusan letupan yang boleh naik beberapa kilometer ke udara dan menyebabkan bahaya penerbangan. Zarah-zarah yang jatuh dari awan letusan membentuk lapisan di atas tanah (ini adalah kejatuhan piroklastik atau tefra). Arus kepadatan piroklastik, yang disebut sebagai "aliran" atau "lonjakan" bergantung kepada kepekatan zarah dan pergolakan tahap, kadang-kadang dipanggil longsoran bercahaya. Simpanan aliran piroklastik kaya pumis boleh dipanggil ignimbrit.

Letusan piroklastik melibatkan meludah atau melumurkan lava, di mana lava akan dibuang ke udara bersama dengan bahan abu, bahan piroklastik, dan produk sampingan gunung berapi lain. Letusan Hawaii seperti yang di Kilauea boleh mengeluarkan gumpalan magma yang digantung ke dalam gas; ini dipanggil "mata air api". Gumpalan magma, jika cukup panas dapat menyatu ketika mendarat untuk membentuk aliran lava.

Deposit piroklastik terdiri daripada piroklas yang tidak disimen bersama-sama. Batu-batu piroklastik (tuf) adalah deposit piroklastik yang telah dibidang.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Heiken, G. and Wohletz, K., 1985 Volcanic Ash, University of California Press;, pp. 246.

Bibliografi[sunting | sunting sumber]

  • Blatt, Harvey and Robert J. Tracy (1996) Petrology: Igneous, Sedimentary, and Metamorphic, W.H.W. Freeman & Company; 2nd ed., pp. 26–29; ISBN 0-7167-2438-3