Pergi ke kandungan

Plus ultra

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jata Sepanyol, diapit oleh tiang Hercules yang mengandungi moto plus ultra.
Panel kayu di istana Charles V di Alhambra
Moto bandar Binche, Belgium.

Plus ultra (bahasa Latin[pluːs ˈʊltraː], Sebutan Sepanyol: [plus ˈultɾa], "[semakin] ke hadapan") ialah frasa Latin dan moto kebangsaan Sepanyol. Pembalikan frasa asal non plus ultra ("tiada apa-apa lagi di luar"), dikatakan telah ditulis sebagai amaran pada Tiang Hercules di Selat Gibraltar (yang menandakan tepi dunia yang diketahui pada zaman dahulu), ia menjadi suatu metafora berkenaan mengambil risiko dan berusaha demi kecemerlangan. Versi asalnya, moto peribadi Maharaja Rom Suci Charles V, juga Duke Burgundy dan Raja Sepanyol, ialah Plus oultre dalam bahasa Perancis. Moto itu telah diterima pakai beberapa dekad selepas penemuan Dunia Baru oleh Christopher Columbus.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

Plus oultre, bahasa Perancis untuk "di hadapan", telah diterima pakai oleh Duke muda Burgundy dan Raja Sepanyol baharu Charles dari Habsburg sebagai moto peribadinya atas cadangan penasihatnya Luigi Marliano, seorang doktor Itali, pada 1516.[1][2] Ia adalah lambang visi Marliano tentang empayar Kristian yang menjangkaui sempadan Dunia Lama, kini Charles juga mengawal wilayah di Dunia Baru melalui mahkota Sepanyol, dan dikaitkan dengan keinginan untuk membawa Reconquista melepasi Gibraltar ke Utara Afrika, dan menghidupkan semula perang salib tradisi kesatria. Moto itu mula-mula direkodkan di belakang kerusi Charles di gereja St Gudule, Brussels.[2] Orang Sepanyol menterjemah bahasa Perancis asal ke dalam bahasa Latin oleh kerana permusuhan yang mereka hadapi terhadap penasihat dan menteri Burgundia berbahasa Perancis yang dibawa Charles ke Sepanyol dari Negara Rendah.[2] Pada kemasukan Charles ke Burgos pada 1520, sebuah gerbang telah dipasang pada satu sisi, "Plus ultra", dan di sisi yang lain "Semua Afrika menangis kerana ia tahu bahawa anda mempunyai kunci [Gibraltar dan] harus menjadi tuannya."[2] Plus oultre terus digunakan di Negara Rendah Burgundia dan juga muncul di panel kayu istana Charles di Granada . Akibat pemilihan Charles sebagai Maharaja Rom Suci, kedua-dua Plus oultre dan Plus ultra mula digunakan di Itali dan Jerman, bersama-sama dengan terjemahan Jerman yang kurang berjaya, Noch Weiterer. Di Sepanyol, moto Latin terus popular selepas kematian Charles V. Ia muncul dalam propaganda Habsburg dan digunakan untuk menggalakkan penjelajah Sepanyol untuk mengabaikan amaran lama dan merentasi Tiang Hercules. Hari ini, ia dipaparkan pada kedua-dua bendera dan jata Sepanyol.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Giovio, Paolo (1658). Diálogo delas empresas militares y amorosas, compuesto en lengua italiana.
  2. ^ a b c d Ferer, Mary Tiffany (2012). Music and Ceremony at the Court of Charles V. The Boydell Press. ISBN 9781843836995.