Poliuretana

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sintesis poliuretana, di mana kumpulan uretana unit molekul –NH–(C=O)–O–.
Span busa poliuretana

Poliuretana (Bahasa Inggeris: polyurethane, disingkatkan kepada PUR dan PU) ialah polimer yang terdiri dari unit organik yang digabungkan dengan pautan karbamat (uretana). Walaupun kebanyakan poliuretana ialah polimer termotetapan tidak mencairkan apabila poliuretana termoplastik dipanaskan juga disediakan.

Polimer poliuretana secara tradisinya dan paling biasa dibentuk dengan bertindak balas dengan poliisosianat di- atau tri- dengan poliol. Kedua-dua isosianat dan poliol yang digunakan untuk membuat poliuretan mengandungi, secara purata, dua atau lebih kumpulan berfungsi setiap molekul.

Poliuretana digunakan dalam pembuatan tempat duduk busa tahan tinggi, panel penebat buih tegar, meterai buih mikroselular dan gasket, roda tahan elastomerik dan tayar dalam pemasangan tertentu (seperti roller coaster, eskalator, bakul keranjang, lif dan roda papan luncur), sebatian pembungkusan elektrik, pelekat prestasi tinggi, pelapis permukaan dan pengedap permukaan, serat sintetik (contohnya, Spandeks), asas permaidani, bahagian plastik keras (contohnya pada alat elektronik), kondom[1] dan hos.

Bahan mentah[sunting | sunting sumber]

Bahan-bahan utama dalam penghasilan poliuretana ialah di- atau triisosianat dan poliol. Bahan-bahan lain boleh ditambah untuk meningkatkan kualiti ataupun memudahkan proses penghasilan poliuretana.

Isosianat yang biasanya digunakan ialah isosianat aromatik iaitu toluena diisosianat, TDI dan metilena difenil diisosianat, MDI.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ About Health: Polyurethane Condoms

Pautan luar[sunting | sunting sumber]