Balkan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Semenanjung Balkan)
Jump to navigation Jump to search
Balkan
Balkan topo en.jpg
Semenanjung Balkan terangkum umum secara geografi
Geografi
LokasiEropah Timur-Selatan Timur
Luas666,700 km2 (257,400 bt2)
Aras tertinggi2,925 m (9,596 ft)
Demografi
DemonimBalkan

Balkan adalah adalah nama yang digunakan untuk sebuah kawasan yang bersejarah dan secara geografi terletak di rantau tenggara Eropah. Rantau ini mempunyai kawasan sebesar 550,000 kilometer² dan penduduk berjumlah 55 juta orang. Rantau ini mengambil namanya daripada Pergunungan Balkan yang mengunjur dari tengah Bulgaria ke timur Serbia.

Takrifan dan sempadan[sunting | sunting sumber]

Kawasan semenanjung besar ini sering dibataskan terhenti di sungai-sungai Danube, Sava, Soča dan Kupa.[1]

Takrifan kini[sunting | sunting sumber]

Negara yang umumnya dianggap terletak di wilayah Balkan adalah::[2][3][4]

Negara-negara di bawah kadangkala turut dimasukkan ke dalam senarai ini:

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Jelavich, Barbara (1983a). History of the Balkans: Eighteenth and Nineteenth Centuries. 1. Cambridge University Press. m/s. 1. ISBN 978-0521274586.CS1 maint: ref=harv (link)
  2. ^ britannica.com - Balkan: Slovenia, Croatia, Bosnia dan Herzegovina, Macedonia, Serbia, Kosovo, Montenegro, Macedonia, Albania, Bulgaria, Romania dan Moldova
  3. ^ encarta.msn.com - Negeri-Negeri Balkan: Croatia, Bosnia dan Herzegovina, Macedonia, Serbia, Montenegro, Albania, Greece dan Bulgaria
  4. ^ The Columbia Encyclopedia - Semenanjung Balkan: Slovenia, Croatia, Serbia, Bosnia dan Herzegovina, Montenegro, Albania, Makedonia Utaraa, Greece (termasuk Peloponnesus), Bulgaria, Turki Eropah, dan Romania Tenggara. Negeri-negeri Balkan ini mempunyai sejarah yang bersinambung dari penaklukan Empayar Uthmaniyah.
  5. ^ Cuma bahagian Eropah (secara tradisional dipanggil Rumelia atau Thrace Timur) termasuk dalam Balkan. ""Balkan Peninsula."". Microsoft Encarta Online Encyclopedia 2007 (dalam bahasa English). Microsoft Corporation. Dicapai pada 2008-03-31.CS1 maint: unrecognized language (link)