Balkan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
(Dilencongkan dari Semenanjung Balkan)
Lompat ke: pandu arah, cari

Balkan adalah adalah nama yang digunakan untuk sebuah kawasan yang bersejarah dan secara geografi terletak di rantau tenggara Eropah. Rantau ini mempunyai kawasan sebesar 550,000 kilometer² dan penduduk berjumlah 55 juta orang. Rantau ini mengambil namanya daripada Pergunungan Balkan yang mengunjur dari tengah Bulgaria ke timur Serbia.

Takrifan dan sempadan[sunting | sunting sumber]

Semenanjung Balkan

Takrifan umum kini[sunting | sunting sumber]

Negara yang umumnya dianggap terletak di wilayah Balkan adalah::[1][2][3]

Negara-negara di bawah kadangkala turut dimasukkan ke dalam senarai ini:

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ britannica.com - Balkan: Slovenia, Croatia, Bosnia dan Herzegovina, Macedonia, Serbia, Kosovo, Montenegro, Macedonia, Albania, Bulgaria, Romania dan Moldova
  2. ^ encarta.msn.com - Negeri-Negeri Balkan: Croatia, Bosnia dan Herzegovina, Macedonia, Serbia, Montenegro, Albania, Greece dan Bulgaria
  3. ^ The Columbia Encyclopedia - Semenanjung Balkan: Slovenia, Croatia, Serbia, Bosnia dan Herzegovina, Montenegro, Albania, Macedonia, Greece (termasuk Peloponnesus), Bulgaria, Turki Eropah, dan Romania Tenggara. Negeri-negeri Balkan ini merupakan penyambung Empayar Uthmaniyyah.
  4. ^ Cuma bahagian Eropah (secara tradisional dipanggil Rumelia atau Thrace Timur) termasuk dalam Balkan. ""Balkan Peninsula."". Microsoft Encarta Online Encyclopedia 2007 (dalam bahasa English). Microsoft Corporation. Dicapai pada 2008-03-31.