Senarai Presiden Burundi

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Burundi

Rencana ini sebahagian daripada siri:
Politik dan pemerintahan
Burundi



Negara-negara lain · Atlas
 Portal Politik

Ini merupakan senarai penjawat yang menduduki kerusi Presiden Burundi.

(Tarikh yang dicondongkan menunjukkan penyambungan tugas di pejabat secara de facto)

Tahun Penyandang Affiliasi Nota kaki
Republik Burundi (Republika y’Burundi, République du Burundi)
28 November 1966 hingga 1 November 1976 Michel Micombero, Presiden Mil/UPRONA Tutsi
2 November 1976 hingga 10 November 1976 Jean-Baptiste Bagaza, Chairman of the Supreme Revolutionary Council Mil/UPRONA Tutsi
10 November 1976 hingga 3 September 1987 Jean-Baptiste Bagaza, Presiden
3 September 1987 hingga 9 September 1987 Pierre Buyoya, Chairman of the Military Committee of National Salvation Mil/UPRONA Tutsi; 1st Term
9 September 1987 hingga 10 Julai 1993 Pierre Buyoya, Presiden
10 Julai 1993 hingga 21 Oktober 1993 Melchior Ndadaye, Presiden FRODEBU Hutu
21 Oktober 1993 hingga 27 Oktober 1993 François Ngeze, Chairman of the Committee of Public Salvation Mil Hutu; in rebellion
27 Oktober 1993 hingga 5 February 1994 Sylvie Kinigi, acting Presiden UPRONA ♀; Tutsi
5 February 1994 hingga 6 April 1994 Cyprien Ntaryamira, Presiden FRODEBU Hutu
6 April 1994 hingga 25 Julai 1996 Sylvestre Ntibantunganya, Presiden FRODEBU Hutu
25 Julai 1996 hingga 30 April 2003 Pierre Buyoya, Presiden UPRONA Tutsi
30 April 2003 hingga 26 Ogos 2005 Domitien Ndayizeye, Presiden FRODEBU Hutu
26 Ogos 2005 hingga 2020 Pierre Nkurunziza, Presiden CNDD-FDD Hutu
2020 Evariste Ndayishimiye, Presiden CNDD-FDD Hutu

Affiliasi[sunting | sunting sumber]


CNDD-FDD Conseil National Pour la Défense de la Démocratie–Forces pour la Défense de la Démocratie
   (National Council for the Defense of Democracy-Forces for the Defense of Democracy) - Predominantly Hutu
FRODEBU Front pour la Démocratie au Burundi
   (Front for Democracy in Burundi) - Hutu emancipatory
UPRONA Union pour le Progrès National
   (Union of National Progress) - authoritarian, estd.1957, from 1962 mainly ethnic Tutsi, dissolved 1987-1990
PALIPEHUTU Parti Libération du Peuple Hutu
   (Party for the Liberation of Hutu People) - Hutu emancipatory
PDC Parti Démocrate Chrétien
   (Christian Democratic Party) - conservative
UPP Union des Partis Populaires
   (Union of People’s Parties)
Mil Military
edit this box

Pilihan raya terakhir[sunting | sunting sumber]

Templat:Burundian presidential election, 2010

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Templat:Burundi topics Templat:BurundiPres Templat:Heads of government of African states