Senarai bangunan tertinggi di Malaysia

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Ini merupakan senarai pencakar langit di Malaysia. Bangunan-bangunan ini disenarai mengikut urutan ketinggian struktur.

No. Nama Bandar Ketinggian Tingkat Imej! Tahun
1&2 Menara Berkembar Petronas Kuala Lumpur 452 m 88 Torres Petronas Mayo 2004.jpg 1998
2 Astaka padu Apartment Johor Bahru 340 70 2017
3 Menara Telekom Kuala Lumpur 310 m 55 Menara telekom.jpg 2001
4 Menara Ilham Kuala Lumpur 275 m 60 2015
5 Menara Carigali Kuala Lumpur 267 m 60 2012
Menara Maybank Kuala Lumpur 243.5 m 50 Maybank Tower Kuala Lumpur.jpg 1988
7 Menara Vista Kuala Lumpur 238.1 m 62 KL-EmpireTower.JPG 1994
8 Menara KOMTAR Penang 232.0 m 65 Komtar.jpg 1985
9 sky tower 88 Johor Bharu 219m 55 [[]] 2017
10 Menara Felda Kuala Lumpur 216 m 50 2012
11 Menara Maxis Kuala Lumpur 212.1 m 49 Maxis Tower, Kuala Lumpur.jpg 1998
12 Menara AmBank Kuala Lumpur 210 m 50 1998
13 Menara The Troika 3 Kuala Lumpur 204 m 50 2010
14&15 Berjaya Times Square Kuala Lumpur 203 m 48 Berjaya Time Square in the afternoon, Kuala Lumpur (Dec 2006).jpg 2003
16 K Residence Kuala Lumpur 201 m 52 2008
17 Menara Multi Purpose Kuala Lumpur 198.1 m 40
18 Capital Square Condominiums Kuala Lumpur 198.0 m 42
19 Maju Tower Kuala Lumpur 196.0 m 50
20 Menara Standard Chartered Kuala Lumpur 193.0 m 46
21 Menara Citibank Kuala Lumpur 190.2 m 50 1995
23 Pusat Kewangan Marinara Kuala Lumpur 185.6 m 36
23 Grand Seasons Hotel Kuala Lumpur 183.8 m 42
24 Menara Dato' Onn Kuala Lumpur 40
25 Menara PNB Kuala Lumpur 40
26 Menara Public Bank Kuala Lumpur 170 m 36
27 Bangunan Dewan Bahasa dan Pustaka Kuala Lumpur 170 m 36
28 Wisma Goldhill Kuala Lumpur 168 m 36
29 Maju Perdana, Tower 2 Kuala Lumpur 40
30 Menara Keck Seng Kuala Lumpur 39
30 Kompleks Dayabumi Kuala Lumpur 157.0 m 35 Dayabumi, Kuala Lumpur (February 2007).jpg
31 Dynasty Hotel Kuala Lumpur 155.0 m 41
32 Menara Dion Kuala Lumpur 37
33 Meridian KL Sentral Kuala Lumpur 154.0 m 38
34 Hilton KL Sentral Kuala Lumpur 154.0 m 38
35 Faber Imperial Court Kuala Lumpur 152.0 m 38
36 Bangunan Lembaga Urusan Tabung Haji Kuala Lumpur 152.0 m 38 YosriBgnTabungHaji.jpg
37 Menara Budaya Kuala Lumpur 151.0 m 37
38 Park View Service Apartment Kuala Lumpur 150.5 m 43
39 Mont Kiara Damai Kuala Lumpur 150.5 m 43
40 Menara Promet Kuala Lumpur 38

Dalam pembinaan[sunting | sunting sumber]

Nombor Nama Bandar Ketinggian Tingkat
1 Menara Warisan Merdeka Kuala Lumpur 600.0 m 118
2 exchange 106 TRX Kuala Lumpur 492m 106
3 R&F tanjung puteri Johor bahru 550m 100
4 Menara Carigali Kuala Lumpur 267.0 58
5 The Troika Tower 3 Kuala Lumpur 204.2 m 50
6 Duta Plaza Office Tower Kuala Lumpur 202.0 m 52
7 The Troika Tower 2 Kuala Lumpur 177.0 m 44
8 CAHB Corporate Office Tower Kuala Lumpur 168.0 m 42
9 The Troika Tower 1 Kuala Lumpur 160.0 m 38
10 KLCC Apartment 1 Kuala Lumpur 157.6 m 45
11 Duta Plaza, Tower 2 Kuala Lumpur 155.0 m 43
12 [menara tun mustapha]] sabah 122.0 m 44

Rujukan[sunting | sunting sumber]