Senarai bintang tercerah

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Bintang cerah adalah cerah kerana mempunyai luminositi dan/atau berhampiran. Di bawah merupakan 90 bintang tercerah yang dapat dilihat dari Bumi dalam panjang gelombang tampak (magnitud ketara) kurang atau sama dengan +2.50). Bilangan bintang yang tercerap meningkat dengan cepat apabila magnitud meningkat[1], maka, senarai akan lebih panjang. Langit telah dipetakan hampir lengkap kepada +11 dalam panjang gelombang tampak, dan bancian berterusan dikatalogkan walaupun banyak objek malap.

Turutan sebenar bagi senarai ini bukanlah ditakrifkan sepenuhnya kerana sebab berikut:

  • Bintang banyak disenaraikan sebagai satu di sini apabila perbezaan magnitud mereka kurang daripada lima. Sesetengah senarai melaporkan kecerahan semua komponen gabungan bintang. Sebagai contoh, magnitud gabungan untuk Alpha Centauri adalah −0.27 (ke-3), Capella adalah 0.08 (ke-6), and Acrux adalah 0.77 (ke-13).
  • Terdapat taburan statistik dalam nilai pengukuran.
  • Sesetengah bintang adalah bintang berubah (seperti yang ditera dengan ber).
  Magnitud V Penandaan Bayer Nama betul Jarak (tc) Pautan luar
0 −26.73   Matahari 0.000 016
1 −1.47 α CMa Sirius 8.6 Sirius pada SIMBAD
2 −0.72 α Car Canopus 310 Canopus pada SIMBAD
3 −0.04 var α Boo Arcturus 37 Arcturus pada SIMBAD
4 −0.01 α1 Cen Alpha Centauri A 4.4 Alpha Centauri A pada SIMBAD
5 0.03 α Lyr Vega 25 Vega pada SIMBAD
6 0.12 β Ori Rigel 770 Rigel pada SIMBAD
7 0.34 α CMi Procyon 11 Procyon pada SIMBAD
8 0.50 α Eri Achernar 140 Achernar pada SIMBAD
9 0.58 var α Ori Betelgeuse 430 Betelgeuse pada SIMBAD
10 0.60 β Cen Hadar (Agena) 530 Hadar (Agena) pada SIMBAD
11 0.71 α1 Aur Capella A 42 Capella A pada SIMBAD
12 0.77 α Aql Altair 17 Altair pada SIMBAD
13 0.85 var α Tau Aldebaran 65 Aldebaran pada SIMBAD
14 0.96 α2 Aur Capella B 42 Capella B pada SIMBAD
15 1.04 α Vir Spica 260 Spica pada SIMBAD
16 1.09 α Sco Antares 600 Antares pada SIMBAD
17 1.15 β Gem Pollux 34 Pollux pada SIMBAD
18 1.16 α PsA Fomalhaut 25 Fomalhaut pada SIMBAD
19 1.25 α Cyg Deneb 3200 Deneb pada SIMBAD
20 1.30 β Cru Mimosa 350 Mimosa pada SIMBAD
21 1.33 α2 Cen Alpha Centauri B 4.4 Alpha Centauri B pada SIMBAD
22 1.35 α Leo Regulus 77 Regulus pada SIMBAD
23 1.40 α1 Cru Acrux A 320 Acrux A pada SIMBAD
24 1.51 ε CMa Adara 430 Adara pada SIMBAD
25 1.62 λ Sco Shaula 700 Shaula pada SIMBAD
26 1.63 γ Cru Gacrux 88 Gacrux pada SIMBAD
27 1.64 γ Ori Bellatrix 240 Bellatrix pada SIMBAD
28 1.68 β Tau El Nath 130 El Nath pada SIMBAD
29 1.70 β Car Miaplacidus 110 Miaplacidus pada SIMBAD
30 1.70 ε Ori Alnilam 1300 Alnilam pada SIMBAD
31 1.70 ζ1 Ori Alnitak A 820 Alnitak A pada SIMBAD
32 1.74 α Gru Al Na'ir 100 Al Na'ir pada SIMBAD
33 1.76 ε UMa Alioth 81 Alioth pada SIMBAD
34 1.78 γ12 Vel Gamma2 Velorum A 840 Gamma2 Velorum pada SIMBAD
35 1.80 ε Sgr Kaus Australis 140 Kaus Australis pada SIMBAD
36 1.82 α Per Mirfak 590 Mirfak pada SIMBAD
37 1.84 δ CMa Wezen 1800 Wezen pada SIMBAD
38 1.85 η UMa Benetnasch (Alkaid) 100 Benetnasch (Alkaid) pada SIMBAD
39 1.86 θ Sco Sargas 270 Sargas pada SIMBAD
40 1.87 α1 UMa Dubhe A 120 Dubhe pada SIMBAD
41 1.90 γ Gem Alhena 100 Alhena pada SIMBAD
42 1.91 α Pav Peacock 180 Peacock pada SIMBAD
43 1.92 α TrA Atria 420 Atria pada SIMBAD
44 1.96 α1 Gem Castor A 52 Castor A pada SIMBAD
45 1.98 β CMa Murzim 500 Murzim pada SIMBAD
46 2.00 α Hya Alphard 180 Alphard pada SIMBAD
47 2.00 α Ari Hamal 66 Hamal pada SIMBAD
48 2.01 var α UMi Polaris 430 Polaris pada SIMBAD
49 2.03 δ1 Vel Delta Velorum A 80 Delta Velorum pada SIMBAD
50 2.04 β Cet Deneb Kaitos 96 Deneb Kaitos pada SIMBAD
51 2.05 κ Ori Saiph 720 Saiph pada SIMBAD
52 2.06 σ Sgr Nunki 220 Nunki pada SIMBAD
53 2.06 θ Cen Menkent 61 Menkent pada SIMBAD
54 2.06 α And Alpheratz 97 Alpheratz pada SIMBAD
55 2.06 β And Mirach 200 Mirach pada SIMBAD
56 2.08 β UMi Kochab 130 Kochab pada SIMBAD
57 2.09 α2 Cru Acrux B 320 Acrux B pada SIMBAD
58 2.10 α Oph Ras Alhague 47 Ras Alhague pada SIMBAD
59 2.12 var β Per Algol 93 Algol pada SIMBAD
60 2.13 β Gru Beta Gruis 170 Beta Gruis pada SIMBAD
61 2.14 β Leo Denebola 36 Denebola pada SIMBAD
62 2.21 ζ Pup Naos 1400 Zeta Puppis pada SIMBAD
63 2.23 λ Vel Lambda Velorum 570 Lambda Velorum pada SIMBAD
64 2.23 γ Dra Etamin 150 Etamin pada SIMBAD
65 2.24 α1 CrB Gemma A / Alphecca A 75 Alphecca pada SIMBAD
66 2.24 γ Cyg Sadr 1500 Sadr pada SIMBAD
67 2.25 α Cas Schedar 230 Schedar pada SIMBAD
68 2.25 ι Car Aspidiske 690 Aspidiske pada SIMBAD
69 2.26 γ1 And Almach A 350 Almach pada SIMBAD
70 2.27 ζ1 UMa Mizar A 78 Mizar A pada SIMBAD
71 2.27 β Cas Caph 54 Caph pada SIMBAD
72 2.27 ε Cen Epsilon Centauri 380 Epsilon Centauri pada SIMBAD
73 2.28 γ1 Leo Algieba A 130 Algieba pada SIMBAD
74 2.28 α Lup Alpha Lupi 550 Alpha Lupi pada SIMBAD
75 2.29 δ Sco Dschubba 400 Dschubba pada SIMBAD
76 2.29 ε Sco Wei 65 Wei pada SIMBAD
77 2.32 η Cen Eta Centauri 310 Eta Centauri pada SIMBAD
78 2.35 β UMa Merak 79 Merak pada SIMBAD
79 2.37 α Phe Ankaa 77 Ankaa pada SIMBAD
80 2.38 κ Sco Girtab 460 Girtab pada SIMBAD
81 2.39 γ Cas Gamma Cassiopeiae 610 Gamma Cassiopeiae pada SIMBAD
82 2.40 ε Peg Enif 670 Enif pada SIMBAD
83 2.40 η CMa Aludra 3200 Aludra pada SIMBAD
84 2.4 ε1 Car Avior A 630 Avior pada SIMBAD
85 2.42 β Peg Scheat 200 Scheat pada SIMBAD
86 2.43 γ UMa Phecda 84 Phecda pada SIMBAD
87 2.44 α Cep Alderamin 49 Alderamin pada SIMBAD
88 2.46 κ Vel Kappa Velorum 540 Kappa Velorum pada SIMBAD
89 2.49 α Peg Markab 140 Markab pada SIMBAD
90 2.50 ε Cyg Gienah 72 Gienah pada SIMBAD

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]