Senarai gabenor Negeri-Negeri Selat

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Flag of the Governor of the Straits Settlements (1867–1946)

Gabenor Negeri-negeri Selat telah dilantik oleh Syarikat Hindia Timur Inggeris sehingga 1867, apabila negeri Selat menjadi tanah jajahan. Selepas itu Gabenor dilantik oleh Pejabat Kolonial. Jawatan itu wujud dari 1826 hingga 1946. Antara 1942 dan 1945 jawatan itu tidak diisi, kerana negeri Selat ketika itu di bawah pendudukan Jepun. Dari abad ke-19 dan seterusnya, Gabenor Negeri-negeri Selat adalah biasanya juga Pesuruhjaya Tinggi British di Tanah Melayu.

Senarai Gabenor British (1826-1946)[sunting | sunting sumber]

Gambar Nama Dari Sehingga
Robert fullerton.jpg Robert Fullerton 27 November 1826 12 November 1830
Robert Ibbetson.jpg Robert Ibbetson 12 November 1830 7 Disember 1833
Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg Kenneth Murchison 7 Disember 1833 18 November 1836
Sir samuel george bonham.gif Sir Samuel George Bonham 18 November 1836 Januari 1843
Diperintah terus daripada Syarikat Hindia Timur Inggeris
Dari Januari hingga Ogos 1843.
William John Butterworth.jpg Kolonel Mejar Jeneral William John Butterworth Ogos 1843 21 Mac 1855
Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg Edmund Augustus Blundell 21 Mac 1855 6 Ogos 1859
Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg Mejar Jeneral Sir William Orfeur Cavenagh 6 Ogos 1859 16 Mac 1867
HarryStGeorgeOrd-1867-1873.jpg Mejar Jeneral Sir Harry St. George Ord 16 Mac 1867 4 November 1873
Sir Andrew Clarke (1873) by G R Lambert.jpg Sir Andrew Clarke 4 November 1873 8 Mei 1875
William Jervois.jpg Sir William Jervois 8 Mei 1875 3 April 1877
Archibald Edward Harbord Anson.jpg Mejar Jeneral Edward Archibald Harbord Anson
Pemangku Gabenor Negeri-Negeri Selat
3 April 1877 Ogos 1877
Williamrobinson.jpg Sir William Cleaver Francis Robinson Ogos 1877 10 Februari 1879
Archibald Edward Harbord Anson.jpg Mejar Jeneral Edward Archibald Harbord Anson
Pemangku Gabenor Negeri-Negeri Selat
10 Februari 1879 16 Mei 1880
Frederick Weld.jpg Sir Frederick Weld 16 Mei 1880 17 October 1887
Cecil Clementi Smith Vanity Fair 1892-01-23.jpg Sir Cecil Clementi Smith 17 October 1887 30 Ogos 1893
align="center" align="center"|William Edward Maxwell
Pemangku Gabenor Negeri-Negeri Selat
30 Ogos 1893 1 Februari 1894
Charles Mitchell.jpg Sir Charles Mitchell 1 Februari 1894 7 Disember 1899
Royal Coat of Arms of the United Kingdom.svg James Alexander Swettenham
Pemangku Gabenor Negeri-Negeri Selat
7 Disember 1899 5 November 1901
Sir Frank Swettenham by John Singer Sargent 1904.jpg Sir Frank Swettenham 5 November 1901 16 April 1904
Sir john anderson.gif Sir John Anderson 16 April 1904 2 September 1911
Sir Arthur Henderson Young.png Sir Arthur Young 2 September 1911 17 Februari 1920
Sir Laurence Guillemard.png Sir Laurence Guillemard 17 Februari 1920 3 Jun 1927
Hugh Charles Clifford (The Straits Times, 15 October 1929).jpg Sir Hugh Clifford 3 Jun 1927 5 Februari 1930
SirCecilClementi.jpg Sir Cecil Clementi 5 Februari 1930 9 November 1934
Sir Thomas Shenton Whitelegge Thomas.png Sir Shenton Thomas 9 November 1934 15 Februari 1942
Pendudukan Jepun di Negeri-negeri Selat
Dari 15 Februari 1942 hingga 12 September 1945.
Pentadbiran Tentera British Negeri-negeri Selat
Dari 12 September 1945 hingga 1 April 1946.
align="center" align="center"|Lord Louis Mountbatten
British High Command
12 September 1945 1 April 1946
Kesinambungan daripada Gabenor Negeri-Negeri Selat
Sir Thomas Shenton Whitelegge Thomas.png Sir Shenton Thomas 12 September 1945 1 April 1946

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]