Senarai musim Formula Satu

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Enam puluh tiga musim Formula Satu, iaitu kelas tertinggi dalam perlumbaan kereta roda terbuka yang ditakrifkan oleh Fédération Internationale de l'Automobile (FIA), iaitu badan pentadbir dunia sukan permotoran ini. Musim kejuaraan dunia F1 terdiri daripada siri perlumbaan, yang dikenali sebagai Grand Prix, yang diadakan di litar perlumbaan, dan kadangkala di jalan-jalan bandar yang tertutup, yang paling terkenal ialah Grand Prix Monaco di Monte Carlo. Keputusan setiap bangsa digabungkan untuk menentukan dua Kejuaraan Dunia tahunan, satu untuk pemandu dan satu untuk pengeluar.

Kejuaraan Pemandu Dunia diberikan kepada pemandu Formula Satu yang paling berjaya dalam sebuah musim, yang ditentukan oleh sistem mata berdasarkan keputusan Grand Prix, dan telah diberikan sejak musim Formula Satu yang pertama pada tahun 1950. Kejuaraan Pengeluar Dunia pula diberikan kepada pasukan Formula Satu yang paling berjaya dalam sebuah musim, yang juga ditentukan oleh sistem mata berdasarkan keputusan Grand Prix. Kejuaraan Pengeluar yang pertama diberikan pada tahun 1958.

Senarai musim[sunting | sunting sumber]

Formula Satu
Musim semasa

Formula Satu musim 2013

Artikel berkaitan

Sejarah Formula Satu
Peraturan Formula Satu
Kereta Formula Satu
Enjin Formula Satu
Perlumbaan Formula Satu
Masa depan Formula Satu

Senarai
PemanduPengeluar

Grand Prix · Litar
Sistem kiraan mata
Enjin · Warna negara
Lambang tajaan
Bendera perlumbaan · Orang
Penyiaran TV
Kemalangan maut

Rekod

Pemandu (Kemenangan)
Pengeluar (Kemenangan)
Tayar · Perlumbaan

Musim Perlumbaan Juara Pemandu (pasukan) Juara Pengeluar
1950 7 Itali Nino Farina (Alfa Romeo) Tidak diberikan
1951 8 Argentina Juan Manuel Fangio (Alfa Romeo) Tidak diberikan
1952 8 Itali Alberto Ascari (Ferrari) Tidak diberikan
1953 9 Itali Alberto Ascari (Ferrari) Tidak diberikan
1953 9 Argentina Juan Manuel Fangio (Maserati/Mercedes) Tidak diberikan
1955 7 Argentina Juan Manuel Fangio (Mercedes) Tidak diberikan
1956 8 Argentina Juan Manuel Fangio (Ferrari) Tidak diberikan
1957 8 Argentina Juan Manuel Fangio (Maserati) Tidak diberikan
1958 11 United Kingdom Mike Hawthorn (Ferrari) United Kingdom Vanwall
1959 9 Australia Jack Brabham (Cooper) United Kingdom Cooper-Climax
1960 10 Australia Jack Brabham (Cooper) United Kingdom Cooper-Climax
1961 8 Amerika Syarikat Phil Hill (Ferrari) Itali Ferrari
1962 9 United Kingdom Graham Hill (BRM) United Kingdom BRM
1963 10 United Kingdom Jim Clark (Lotus) United Kingdom Lotus-Climax
1964 10 United Kingdom John Surtees (Ferrari) Itali Ferrari
1965 10 United Kingdom Jim Clark (Lotus) United Kingdom Lotus-Climax
1966 9 Australia Jack Brabham (Brabham) United Kingdom Brabham-Repco
1967 11 New Zealand Denny Hulme (Brabham) United Kingdom Brabham-Repco
1968 12 United Kingdom Graham Hill (Lotus) United Kingdom Lotus-Ford
1969 11 United Kingdom Jackie Stewart (Tyrrell) Perancis Matra-Ford
1970 13 Austria Jochen Rindt (Lotus) United Kingdom Lotus-Ford
1971 11 United Kingdom Jackie Stewart (Tyrrell) United Kingdom Tyrrell-Ford
1972 12 Brazil Emerson Fittipaldi (Lotus) United Kingdom Lotus-Ford
1973 15 United Kingdom Jackie Stewart (Tyrrell) United Kingdom Lotus-Ford
1974 15 Brazil Emerson Fittipaldi (McLaren) United Kingdom McLaren-Ford
1975 14 Austria Niki Lauda (Ferrari) Itali Ferrari
1976 16 United Kingdom James Hunt (McLaren) Itali Ferrari
1977 17 Austria Niki Lauda (Ferrari) Itali Ferrari
1978 16 Amerika Syarikat Mario Andretti (Lotus) United Kingdom Lotus-Ford
1979 15 Afrika Selatan Jody Scheckter (Ferrari) Itali Ferrari
1980 14 Australia Alan Jones (Williams) United Kingdom Williams-Ford
1981 15 Brazil Nelson Piquet (Brabham) United Kingdom Williams-Ford
1982 16 Finland Keke Rosberg (Williams) Itali Ferrari
1983 15 Brazil Nelson Piquet (Brabham) Itali Ferrari
1984 16 Austria Niki Lauda (McLaren) United Kingdom McLaren-TAG
1985 16 Perancis Alain Prost (McLaren) United Kingdom McLaren-TAG
1986 16 Perancis Alain Prost (McLaren) United Kingdom Williams-Honda
1987 16 Brazil Nelson Piquet (Williams) United Kingdom Williams-Honda
1988 16 Brazil Ayrton Senna (McLaren) United Kingdom McLaren-Honda
1989 16 Perancis Alain Prost (McLaren) United Kingdom McLaren-Honda
1990 16 Brazil Ayrton Senna (McLaren) United Kingdom McLaren-Honda
1991 16 Brazil Ayrton Senna (McLaren) United Kingdom McLaren-Honda
1992 16 United Kingdom Nigel Mansell (Williams) United Kingdom Williams-Renault
1993 16 Perancis Alain Prost (Williams) United Kingdom Williams-Renault
1994 16 Jerman Michael Schumacher (Benetton) United Kingdom Williams-Renault
1995 17 Jerman Michael Schumacher (Benetton) United Kingdom Benetton-Renault
1996 16 United Kingdom Damon Hill (Williams) United Kingdom Williams-Renault
1997 17 Kanada Jacques Villeneuve (Williams) United Kingdom Williams-Renault
1998 16 Finland Mika Häkkinen (McLaren) United Kingdom McLaren-Mercedes
1999 16 Finland Mika Häkkinen (McLaren) Itali Ferrari
2000 17 Jerman Michael Schumacher (Ferrari) Itali Ferrari
2001 17 Jerman Michael Schumacher (Ferrari) Itali Ferrari
2002 17 Jerman Michael Schumacher (Ferrari) Itali Ferrari
2003 16 Jerman Michael Schumacher (Ferrari) Itali Ferrari
2004 18 Jerman Michael Schumacher (Ferrari) Itali Ferrari
2005 19 Sepanyol Fernando Alonso (Renault) Perancis Renault
2006 18 Sepanyol Fernando Alonso (Renault) Perancis Renault
2007 17 Finland Kimi Räikkönen (Ferrari) Itali Ferrari
2008 18 United Kingdom Lewis Hamilton (McLaren) Itali Ferrari
2009 17 United Kingdom Jenson Button (Brawn) United Kingdom Brawn-Mercedes
2010 19 Jerman Sebastian Vettel (Red Bull) Austria Red Bull-Renault
2011 19 Jerman Sebastian Vettel (Red Bull) Austria Red Bull-Renault
2012 20 Jerman Sebastian Vettel (Red Bull) Austria Red Bull-Renault