Senarai stesen MRT di Singapura

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari

Berikut merupakan senarai semua stesen MRT di Singapura, dengan stesen bawah tanah dicondongkan.

Untuk stesen-stesen LRT, sila rujuk Senarai stesen LRT di Singapura.

Stesen MRT[sunting | sunting sumber]

Kod Huruf-Nombor Nama Stesen Pembukaan Nama Sementara
Inggeris/Melayu Cina Tamil
North South Line (NSL)
NS1 / EW24 Jurong East 裕廊东 ஜூரோங் கிழக்கு 10 Mac 1990 Jurong, Jurong Town
NS2 Bukit Batok 武吉巴督 புக்கிட் பாத்தோக் 10 Mac 1990 Bukit Batok South
NS3 Bukit Gombak 武吉甘柏 புக்கிட் கொம்பாக் 10 Mac 1990 Bukit Batok North
NS4 / BP1 Choa Chu Kang 蔡厝港 சுவா சூ காங் 10 Mac 1990 Bukit Panjang
NS5 Yew Tee 油池 இயூ டீ 10 Februari 1996 Choa Chu Kang North
NS6 (Stesen masa hadapan di Sungei Kadut)
NS7 Kranji 克兰芝 கிராஞ்சி 10 Februari 1996 Kranji
NS8 Marsiling 马西岭 மார்சிலிங் 10 Februari 1996 Woodlands West
NS9 Woodlands 兀兰 உட்லண்ட்ஸ் 10 Februari 1996 Woodlands Central
NS10 Admiralty 海军部 அட்மிரல்டி 10 Februari 1996 Woodlands East
NS11 Sembawang 三巴旺 செம்பாவாங் 10 Februari 1996 Sembawang
NS12 (Stesen masa hadapan di Simpang)
NS13 Yishun 义顺 யீஷூன் 20 Disember 1988 Nee Soon North
NS14 Khatib 卡迪 காதிப் 20 Disember 1988 Nee Soon South, Sembawang
NS15 Yio Chu Kang 杨厝港 இயோ சூ காங் 7 November 1987 Yio Chu Kang
NS16 Ang Mo Kio 宏茂桥 அங் மோ கியோ 7 November 1987 Ang Mo Kio
NS17 / CC15 Bishan 碧山 பீஷான் 7 November 1987 Kampong San Teng, San Teng
NS18 Braddell 布莱德 பிரேடல் 7 November 1987 Braddell
NS19 Toa Payoh 大巴窑 தோ பாயோ 7 November 1987 Toa Payoh
NS20 Novena 诺维娜 நொவீனா 12 Disember 1987 Thomson
NS21 / DT11 Newton 纽顿 நியூட்டன் 12 Disember 1987 Newton Circus
NS22 Orchard 乌节 ஆர்ச்சர்ட் 12 Disember 1987 Scotts, Orchard Boulevard
NS23 Somerset 索美塞 சாமர்செட் 12 Disember 1987 Killiney
NS24 / NE6 / CC1 Dhoby Ghaut 多美歌 டோபி காட் 12 Disember 1987 Dhoby Ghaut
NS25 / EW13 City Hall 政府大厦 நகர மண்டபம் 12 Disember 1987 Saint Andrew's
NS26 / EW14 Raffles Place 莱佛士坊 ராஃபிள்ஸ் பிளேஸ் 12 Disember 1987 Central
NS27 / CE2 Marina Bay 滨海湾 மரீனா பே 4 November 1989 Marina South
NS28 (nama stesen belum disahkan) 2014 Marina Pier
East West Line (EWL)
EW1 Pasir Ris 巴西立 பாசிர் ரிஸ் 16 Disember 1989 Pasir Ris
EW2 / DT32 Tampines 淡滨尼 தெம்பினிஸ் 16 Disember 1989 Tampines
EW3 Simei 四美 ஸீமெய் 16 Disember 1989 Simei
EW4 Tanah Merah 丹那美拉 தானா மேரா 4 November 1989 Bedok, Changi
EW5 Bedok 勿洛 பிடோக் 4 November 1989 Chai Chee
EW6 Kembangan 景万岸 கெம்பாங்கான் 4 November 1989 Frankel
EW7 Eunos 友诺士 யூனுஸ் 4 November 1989 Eunos
EW8 / CC9 Paya Lebar 巴耶利峇 பாய லேபார் 4 November 1989 Paya Lebar
EW9 Aljunied 阿裕尼 அல்ஜூனிட் 4 November 1989 Aljunied
EW10 Kallang 加冷 காலாங் 4 November 1989 Geylang
EW11 Lavender 劳明达 லவண்டர் 4 November 1989 Crawford
EW12 / DT14 Bugis 武吉士 பூகிஸ் 4 November 1989 Rochore, Victoria
EW13 / NS25 City Hall 政府大厦 நகர மண்டபம 4 November 1989 Saint Andrew's
EW14 / NS26 Raffles Place 莱佛士坊 ராஃபிள்ஸ் பிளேஸ் 4 November 1989 Central
EW15 Tanjong Pagar 丹戎巴葛 தஞ்சோங் பகார் 12 Disember 1987 Maxwell
EW16 / NE3 Outram Park 欧南园 ஊட்ரம் பார்க் 12 Disember 1987 Outram Park
EW17 Tiong Bahru 中峇鲁 தியோங் பாரு 12 Mac 1988 Tiong Bahru
EW18 Redhill 红山 ரெட்ஹில் 12 Mac 1988 Alexandra
EW19 Queenstown 女皇镇 குவீன்ஸ்டவுன் 12 Mac 1988 Princess, Commonwealth
EW20 Commonwealth 联邦 காமன்வெல்த் 12 Mac 1988 Queenstown
EW21 / CC22 Buona Vista 波那维斯达 புவன விஸ்தா 12 Mac 1988 North Buona Vista
EW22 Dover 杜弗 டோவெர் 18 Oktober 2001 Polytechnic
EW23 Clementi 金文泰 கிளிமெண்டி 12 Mac 1988 Clementi
EW24 / NS1 Jurong East 裕廊东 ஜூரோங் கிழக்கு 5 November 1988 Jurong, Jurong Town
EW25 Chinese Garden 裕华园 சீனத் தோட்டம் 5 November 1988 Jurong Lake
EW26 Lakeside 湖畔 ஏரிக்கரை 5 November 1988 Corporation
EW27 Boon Lay 文礼 பூன் லே 6 Julai 1990 Jurong West
EW28 Pioneer 先驱 பயனியர் 28 Februari 2009 Pioneer
EW29 Joo Koon 裕群 ஜூ கூன் 28 Februari 2009 Joo Koon
EW30 (nama stesen belum disahkan) 2016 Tuas
EW31 (nama stesen belum disahkan) 2016 Tuas Crescent
EW32 (nama stesen belum disahkan) 2016 Tuas West
EW33 (nama stesen belum disahkan) 2016 Tuas Link
East West Line (EWL) - Sambungan Changi Airport
CG1 / DT35 Expo 博览 எக்ஸ்போ 10 Januari 2001 Somapah
CG2 Changi Airport 樟宜机场 சாங்கி விமானநிலையம் 8 Februari 2002 Changi Airport
North East Line (NEL)
NE1 / CC29 HarbourFront 港湾 துறைமுகம் 20 Jun 2003 World Trade Centre
NE2 (Stesen masa hadapan di Keppel)
NE3 / EW16 Outram Park 欧南园 ஊட்ரம் பார்க் 20 Jun 2003 Outram Park
NE4 / DT19 Chinatown 牛车水 சைனாடவுன் 20 Jun 2003 People's Park
NE5 Clarke Quay 克拉码头 கிளார்க் கீ 20 Jun 2003 Clarke Quay
NE6 / NS24 / CC1 Dhoby Ghaut 多美歌 டோபி காட் 20 Jun 2003 Dhoby Ghaut
NE7 / DT12 Little India 小印度 லிட்டில் இந்தியா 20 Jun 2003 Kadang Kerbau
NE8 Farrer Park 花拉公园 ஃபேரர் பார்க் 20 Jun 2003 Farrer Park
NE9 Boon Keng 文庆 பூன் கெங் 20 Jun 2003 Boon Keng
NE10 Potong Pasir 波东巴西 போத்தோங் பாசிர் 20 Jun 2003 Sennett
NE11 Woodleigh 兀里 உட்லீ 20 Jun 2011 Woodleigh
NE12 / CC13 Serangoon 实龙岗 சிராங்கூன் 20 Jun 2003 Serangoon
NE13 Kovan 高文 கோவன் 20 Jun 2003 Kovan
NE14 Hougang 后港 ஹவ்காங் 20 Jun 2003 Hougang
NE15 Buangkok 万国 புவாங்கோக் 15 Januari 2006 Buangkok
NE16 / STC Sengkang 盛港 செங்காங் 20 Jun 2003 Sengkang
NE17 / PTC Punggol 榜鹅 பொங்கோல் 20 Jun 2003 Punggol
Circle Line (CCL) (hanya sebahagian dibuka)
CC1 / NE6 Dhoby Ghaut 多美歌 டோபி காட் 17 April 2010 Dhoby Ghaut
CC2 Bras Basah 百胜 பிராஸ் பாசா 17 April 2010 Museum
CC3 Esplanade 滨海中心 எஸ்பிளனேட் 17 April 2010 Convention Centre
CC4 / DT15 Promenade 宝门廊 புரொமனெட் 17 April 2010 Millenia
CC5 Nicoll Highway 尼诰大道 நிக்கல் நெடுஞ்சாலை 17 April 2010 Nicoll Highway
CC6 Stadium 体育场 ஸ்டேடியம் 17 April 2010 Boulevard
CC7 Mountbatten 蒙巴登 மவுண்ட்பேட்டன் 17 April 2010 Old Airport Road
CC8 Dakota 达科达 டகோட்டா 17 April 2010 Tanjong Katong
CC9 / EW8 Paya Lebar 巴耶利峇 பாய லேபார் 17 April 2010 Paya Lebar
CC10 / DT26 MacPherson 麦波申 மெக்பர்சன் 17 April 2010 MacPherson
CC11 Tai Seng 大成 தை செங் 17 April 2010 Upper Paya Lebar
CC12 Bartley 巴特礼 பார்ட்லி 28 May 2009 Bartley
CC13 / NE12 Serangoon 实龙岗 சிராங்கூன் 28 May 2009 Serangoon
CC14 Lorong Chuan 罗弄泉 லோரோங் சுவான் 28 May 2009 Lorong Chuan
CC15 / NS17 Bishan 碧山 பீஷான் 28 May 2009 Bishan
CC16 Marymount 玛丽蒙 மேரிமவுண்ட் 28 May 2009 Marymount
CC17 Caldecott 加利谷 கால்டிகாட் 8 Oktober 2011 Thomson
CC18 (nama stesen belum disahkan) Akan diumumkan Bukit Brown
CC19 / DT9 Botanic Gardens 植物园 தாவரவியல் தோட்டம் 8 Oktober 2011 Adam
CC20 Farrer Road 花拉路 ஃபேரர் சாலை 8 Oktober 2011 Farrer
CC21 Holland Village 荷兰村 ஹோலந்த கிராமம் 8 Oktober 2011 Holland
CC22 / EW21 Buona Vista 波那维斯达 புவன விஸ்தா 8 Oktober 2011 Buona Vista
CC23 one-north 纬壹 ஒன்று வடக்கு 8 Oktober 2011 One-North
CC24 Kent Ridge 肯特岗 கெண்ட் ரிட்ஜ் 8 Oktober 2011 National University Hospital
CC25 Haw Par Villa 虎豹别墅 ஹவ் பார் விலா 8 Oktober 2011 West Coast
CC26 Pasir Panjang 巴西班让 பாசிர் பாஞ்சாங் 8 Oktober 2011 Pasir Panjang
CC27 Labrador Park 拉柏多公园 லாப்ரடோர் பார்க் 8 Oktober 2011 Alexandra
CC28 Telok Blangah 直落布兰雅 தேலோக் பிளாங்கா 8 Oktober 2011 Telok Blangah
CC29 / NE1 HarbourFront 港湾 துறைமுகம் 8 Oktober 2011 HarbourFront
Circle Line (CCL) - Sambungan Marina Bay (dalam pembinaan)
CE1 / DT16 Bayfront 海湾 பேஃபுரெண்ட் 2012 Bayfront
CE2 / NS27 Marina Bay 滨海湾 மரீனா பே 2012 Marina Bay
Downtown Line (DTL) (dalam pembinaan)
Tahap 2
DT1 Bukit Panjang 武吉班让 புக்கிட் பாஞ்சாங் 2015 Petir
DT2 Cashew 凯秀 2015 Cashew
DT3 Hillview 山景 குன்றுகாட்சி 2015 Hillview
DT4 (Stesen masa hadapan di Hume Avenue)
DT5 Beauty World 美世界 பியூட்டி வோர்ல்ட் 2015 Beauty World
DT6 King Albert Park 阿尔柏王园 2015 Blackmore
DT7 Sixth Avenue 第六道 ஆறாவது வழி 2015 Sixth Avenue
DT8 Tan Kah Kee 陈嘉庚 2015 Duchess
DT9 / CC19 Botanic Gardens 植物园 தாவரவியல் தோட்டம் 2015
DT10 Stevens 史蒂芬 ஸ்டீவன்ஸ் 2015 Stevens
DT11 / NS21 Newton 纽顿 நியூட்டன் 2015
DT12 / NE7 Little India 小印度 லிட்டில் இந்தியா 2015 Little India
DT13 Rochor 梧槽 ரோச்சர் 2015 Rochor
Tahap 1
DT14 / EW12 Bugis 武吉士 பூகிஸ் 2013 Bugis
DT15 / CC4 Promenade 宝门廊 புரொமனெட் 2013 Promenade
DT16 / CE1 Bayfront 海湾 பேஃபுரெண்ட் 2013 Bayfront
DT17 Downtown 市中心 நகர மையம் 2013 Landmark
DT18 Telok Ayer 直落亚逸 தேலோக் ஆயர் 2013 Cross Street
DT19 / NE4 Chinatown 牛车水 சைனாடவுன் 2013 Chinatown
Tahap 3
DT20 Fort Canning 福康宁 2017 River Valley
DT21 Bencoolen 明古连 2017 Bencoolen
DT22 Jalan Besar 惹兰勿刹 2017 Sungei Road
DT23 Bendemeer 明地迷亚 2017 Jalan Besar
DT24 Geylang Bahru 芽笼巴鲁 2017 Kallang Bahru
DT25 Geylang Bahru 玛达 2017 Mattar
DT26 / CC10 MacPherson 麦波申 மெக்பர்சன் 2017 MacPherson
DT27 Ubi 乌美 2017 Ubi
DT28 Kaki Bukit 加基武吉 2017 Kaki Bukit
DT29 Bedok North 勿洛北 2017 Bedok Town Park
DT30 Bedok Reservoir 勿洛蓄水池 2017 Bedok Reservoir
DT31 Tampines West 淡滨尼西 2017 Tampines West
DT32 / EW2 Tampines 淡滨尼 தெம்பினிஸ் 2017 Tampines
DT33 Tampines East 淡滨尼东 2017 Tampines East
DT34 Upper Changi 樟宜路上段 2017 Upper Changi
DT35 / CG1 Expo 博览 எக்ஸ்போ 2017 Expo

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]