Sepanyol Besar

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Sepanyol Besar, dalam warna coklat. Pegangan Sepanyol dalam warna hijau.

Sepanyol Besar adalah pantai tanah besar dalam Empayar Sepanyol di sekeliling Laut Caribbean dan Teluk Mexico. Kawasannya kini termasuk Florida, pantai timur Teluk Mexico di Texas, Mexico, Amerika Tengah dan pantai utara Amerika Selatan. Ia berkait rapat dengan garis pantai Caribbean yang mengunjur dari pelabuhan di Porto Bello di Segenting Darien, melalui Cartagena de Indias di New Granada, dan Maracaibo ke delta Orinoco. [1] Veracruz di Sepanyol merupakan satu lagi pelabuhan penting.

Bermula pada kurun ke-16 sehingga ke-18, Sepanyol Besar merupakan tempat pelepasan bagi kekayaan besar yang dihantar pulang ke Sepanyol dalam bentuk emas, permata, permata, rempah ratus, kayu keras, kulit dan kekayaan lain. Perak dibawa ke Sepanyol Besar menggunakan llama dan baghal daripada Potosí melalui pantai Pasifik, sementara pinggan mangkuk daripada Timur Jauh, yang tiba di Acapulco melalui geliung Manila, juga diangkut melalui darat ke Sepanyol Besar. Dari sini ia diangkut ke Sepanyol menggunakan armada harta Sepanyol. Di sebabkan kekayaan luar biasa ini, Sepanyol Besar merupakan wilayah yang baik bagi lanun dan privatir.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Nota[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.