Batu permata

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search
Kumpulan batu yang berharga dan separa berharga-kedua-dua yang tidak dipotong dan dibentuk - termasuk (mengikut arah jam dari kiri atas' ) berlian, dipadam batu nilam sintetik, delima, zamrud dipotong, dan klaster kristal kecubung.

Batu permata (juga dikenali sebagai permata, permata halus, permata berlian, batu permata berharga, atau permata separa berharga) ialah sekeping kristal mineral yang, dalam bentuk potong dan digilap, digunakan untuk membuat perhiasan atau hiasan lain.[1][2] Walau bagaimanapun, batuan tertentu (seperti lapis lazuli dan opal) dan kadangkala bahan organik yang tidak mineral (seperti ambar, jet, dan mutiara) juga digunakan untuk perhiasan dan oleh itu sering dianggap sebagai batu permata juga. Kebanyakan batu permata keras, tetapi beberapa mineral lembut digunakan dalam perhiasan kerana kilauan atau sifat fizikal lain yang mempunyai nilai estetik. Kejarangan ialah ciri lain yang meminjamkan nilai kepada batu permata.

Selain daripada perhiasan, permata yang terukir kuno dan ukiran batu keras terawal, seperti cawan, merupakan bentuk seni mewah yang utama Pembancuh permata dipanggil lapidari atau gemcutter; pemotong berlian dipanggil diamantaire .

Rujukan[sunting | sunting sumber]

Pautan luar[sunting | sunting sumber]