Siang (astronomi)

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Cahaya siang Bumi pada 13:00 UTC, 2 April.

Siang (Jawi: سياڠ) ialah suatu masa antara 04:00 dan 19:59, atau apabila sebuah tempat sedang berhadapan dengan matahari.

Di Bumi, siang secara kasarnya ialah tempoh mana-mana tempat di permukaan planet ini yang diterangi secara alami oleh cahaya matahari secara langsung (jam 06:00-17:59, saat cerah) ataupun tidak langsung (jam 04:00-05:59, 18:00-19:59, berawan atau hujan).

Planet lain yang berputar mengelilingi sebuah primer seperti bintang tempatan, juga mengalami "siang", akan tetapi rencana ini menumpukan perhatian kepada siang yang di alami di Bumi.

Sifat[sunting | sunting sumber]

Lebih kurang separuh daripada Bumi diterangi oleh Matahari. Kawasan yang diterangi secara langsung ialah hampir setengah planet; akan tetapi, oleh sebab kesan atmosfera dan kesan-kesan lain yang memanjangkan kesan cahaya tidak langsung, kawasan Bumi yang disinari cahaya secara langsung ataupun tidak langsung sebenarnya lebih sedikit daripada setengah planet.

Sfera Bumi yang mengalami "siang" pada bila-bila masa sentiasa berubah seiring dengan putaran planet pada paksinya. Paksi putaran Bumi tidak persis garis serenjang dengan satah orbitnya mengelilingi Matahari (yang selari dengan arah cahaya matahari), jadi panjang tempoh siang berubah dari satu tempat ke tempat yang lain di planet ini. Tambahan, oleh sebab paksi putaran Bumi itu tetap berbanding bintang-bintang, ia bergerak relatif Matahari semasa planet Bumi mengelilingi bintang itu (Matahari). Keadaan ini menimbulkan variasi panjang waktu siang pada musim di kebanyakan tempat di permukaan Bumi.

Tempoh siang dari segi pemerhati di permukaan Bumi ditakrifkan secara kasar sebagai tempoh antara waktu terbit matahari apabila putaran Bumi ke timur mula-mula menyebabkan kemunculan cakera Matahari di atas ufuk hinggalah ke waktu terbenam matahari, apabila putaran Bumi yang berterusan menyebabkan cakera Matahari jatuh ke bawah ufuk di barat. Oleh sebab Matahari kelihatan seolah cakera bercahaya dan tidak sebagai titik cahaya apabila dilihat dari Bumi, kedua-dua waktu matahari terbit dan terbenam tidak berlaku dengan serta-merta dan definisi tepat kedua-dua kejadian itu boleh berubah mengikut konteksnya. Lagi, atmosfera Bumi membaurkan cahaya dari Matahari dan memanjangkan tempoh matahari terbit dan terbenam. Buat seketika waktu selepas matahari terbenam dan sebelum matahari terbit, cahaya tak langsung dari Matahari menerangi langit di Bumi; waktu ini lazimnya disebut waktu senjakala. Beberapa golongan ahli astonomi tidak menerima waktu siang itu betul-betul sudah berakhir sehinggalah cakera Matahari itu betul-betul di bawah ufuk Bumi ekoran cahaya yang tidak langsung ini.

Variasi waktu siang dengan latitud dan musim[sunting | sunting sumber]

Siang Bumi, Solstis Utara
Siang Bumi, Solstis Selatan

Oleh sebab paksi putaran Bumi condong pada lebih kurang 23.5 darjah dari garis tegak lurus (berbanding satah orbitnya), panjang tempoh hari siang berubah seiring musim di permukaan Bumi bergantung kepada latitud sipemerhati. Kawasan-kawasan yang mengalami musim panas menyenget terhadap Matahari. Sengetan ini meningkatkan sinaran suria langsung dan menyebabkan lebih separuh hari diterangi cahaya dan suhu yang lebih tinggi. Sementara tambahan cahaya dapat meningkatkan kenaikan suhu pada musim panas, sebahagian besar kenaikan ini disebabkan sinaran suria langsung dan bukan pertambahan cahaya siang hari. Sudut Matahari yang tinggilah (dekat 90 darjah) penyebab kepanasan kawasan tropika dan sudutnya yang rendah (hanya sedikit di atas ufuk) pula mendatangkan kesejukan kawasan-kawasan kutub. Hakikat yang tempoh cahaya siang tidak mendatangkan kesan terhadap suhu dapat dilihat daripada kesejukan kawasan-kawasan kutub kendatipun kawasan-kawasan tersebut menerima cahaya suria selama 24 jam pada musim panas, sementara kawasan khatulistiwa masih panas walaupun hanya mendapat cahaya suria selama 12 jam.

Walaupun panjang waktu siang tetap 12 jam di Khatulistiwa pada semua musim, di latitud lain pula panjang waktu siang berubah dengan perubahan musim. Sewaktu musim sejuk, tempoh siang kurang daripada 12 jam; pada musim panas pula, ia lebih daripada 12 jam. Apabila musim panas berlaku di kawasan ke utara Khatulistiwa, musim sejuk berlaku di selatan Khatulistiwa, dan sebaliknya.

Di khatulistiwa[sunting | sunting sumber]

Di Khatulistiwa, tempoh siang sentiasa hampir dua belas jam panjang, tidak kira apa musim. Matahari sentiasa naik hampir berserenjang dengan kaki langit. Dari Ekuinoks Mac ke Ekuinoks September, ia naik sedikit utara timur, dan terbenam sedikit utara barat. Dari Ekuinoks September ke Ekuinoks Mac, ia naik sedikit selatan timur dan terbenam sedikit selatan barat. Laluan Matahari terletak sepenuhnya di bahagian utara langit bagi tempoh dari Ekuinoks Mac ke Ekuinoks September dan adalah sepenuhnya dalam separuh selatan langit dari Ekuinoks September ke Ekuinoks Mac, dengan Matahari melalui tegak di atas ketika tengah hari equinoks.

Hakikat bahawa matahari sentiasa begitu hampir kepada kedudukan tegak di Khatulistiwa pada tengah hari (tidak pernah menjadi lebih daripada 23.5 darjah utara atau selatan) menjelaskan mengapa kawasan khatulistiwa adalah kawasan paling hangat di keseluruhan planet. Selain itu, matahari terbit dan matahari terbenam sentiasa berlaku dengan cepat di khatulistiwa, kerana laluan Matahari di langit yang hampir-hampir tegak dengan ufuk; di ekuinoks, Matahari hanya memerlukan dua minit untuk merentasi ufuk ketika matahari terbit dan matahari terbenam.

Di kawasan tropika[sunting | sunting sumber]

Kawasan tropika menduduki sebahagian dari permukaan bumi antara 23.5° latitud utara dan 23.5° latitud selatan. Dalam jalur ini, Matahari akan melalui hampir tegak di atas pada sekurang-kurangnya satu hari setahun. Garis 23.5° latitud utara dipanggil Garisan Sartan, kerana apabila dinamakan, Matahari melalui tegak di lokasi ini semasa ia dalam tanda zodiak Sartan (Cancer). Garis bersamaan latitud selatan dipanggil Garisan Jadi (Capricorn), atas sebab-sebab yang sama. Walau bagaimanapun, jika ia dinamakan pada hari ini menggunakan buruj di mana matahari kini berada semasa ia tegak di atas garis tropika, ia akan dipanggil, masing-masing, Garisan Jauza (Gemini) dan Kaus (Sagittarius). Matahari masuk dan keluar setiap tanda zodiak sedikit lewat setiap tahun pada kadar kira-kira 1 hari setiap 72 tahun. Untuk maklumat lanjut, lihat liukan ekuinoks.