Sofa

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian
Sofa terdapat dalam pelbagai warna seperti merah.

Sofa atau kerusi rehat adalah sejenis kerusi panjang yang bertilam empuk dan mempunyai tempat bersandar dan alas lengan di kedua-dua belah. Sofa biasanya diletakkan di ruang tamu atau di hadapan televisyen.selesa bila duduk

Istilah "sofa" ialah transliterasi bahasa Turki dari kata nama Arab "suffah", yang merupakan bangku atau platform dinaikkan untuk duduk atau bersandar. Secara tradisinya, suffah akan dibalut dengan kain dan dihiasi dengan kusyen.

Sesuai dengan asalnya sebagai perabot seperti bangku, sofa mempunyai lengan dan belakang yang jelas. Di samping itu, sofa biasanya dilapisi kain pelapis. Walaupun anda pasti boleh berbaring di atas sofa, ia bertujuan untuk duduk. Oleh itu, sofa cenderung lebih formal dan sesuai untuk ruang tamu.

Pelamin biasanya dibeli dalam satu set bersama kusyen, yang memberikan mereka sentuhan selesa yang melenting dan hiasan. Kebanyakan sofa perlu dibersihkan sekali atau dua kali setahun, tetapi perabot fabrik kadangkala memerlukan lebih sedikit, termasuk menyedut sebulan sekali dan merawat tumpahan dan kotoran sebaik sahaja ia berlaku.[1]


Jika anda melihat rencana yang menggunakan templat {{tunas}} ini, gantikanlah ia dengan templat tunas yang lebih spesifik.