Super Doll Licca-chan

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Pergi ke pandu arah Pergi ke carian

Super Doll★Licca-chan (スーパードール★リカちゃん, Sūpā Dōru Rika-chan) ialah siri televisyen anime Jepun yang disiarkan di TV Tokyo pada 1998–1999. Kodansha juga bersiri manga berdasarkan siri anime dalam majalah manga bulanannya Nakayoshi. Kisah ini mengikuti seorang gadis sekolah rendah biasa bernama Rika Kayama[1][2] dan keadaan aneh di sekeliling asal-usulnya, serta asal-usul pelindungnya, Doll Licca.

Super Doll Licca-chan
GenreAnimasi
Fantasi
Fiksyen
PenciptaTakara Tomy
Ditulis olehKazuhiko Soma
Mami Watanabe
PengarahGisaburō Sugii
Negara asal Jepun
BahasaJepun
Bilangan episod52
Penerbitan
PenerbitMakiko Iwata
Nobuhiro Isawa
Tempoh siaran22 minit 43 saat
Penyiaran
Saluran asalTV Tokyo
Siaran asal6 Oktober 1998 – 28 September 1999
Kronologi
Rancangan berkaitan
Super Doll Licca-chan: Licca-chan Zettai Zetsumei! Doll Knights no Kiseki

Siri animasi ini juga pernah ditayangkan di Malaysia yang disiarkan disaluran TV3 dengan menggunakan suara latar bahasa melayu.

Sinopsis[sunting | sunting sumber]

Setelah mengetahui bahawa dia adalah puteri Kerajaan Anak Patung, pelajar kelas tiga Licca Kayama berada dalam bahaya yang teruk. Kini, Dr. Scarecrow yang jahat mengejar dia dan takhta kerajaannya, meletakkan nyawanya dalam bahaya. Nenek Licca memutuskan untuk memberinya satu set anak patung sebagai hadiah. Apabila diperlukan, anak patung itu akan berubah menjadi versi yang lebih besar daripada diri mereka yang dikenali sebagai Doll Knights. Bersama-sama, mereka akan melindungi Licca dalam apa jua keadaan supaya dia dapat meneruskan kehidupan seharian seperti biasa.

Karakter[sunting | sunting sumber]

Ksatria Anak Patung[sunting | sunting sumber]

 • Doll Licca (ドールリカ, Dōru Licca)

Pelindung Licca, ialah seorang ksatria anak patung yang menggunakan yo-yo ajaib yang dipanggil "Light Spinner" untuk bertarung. Dia sangat mulia, dan tidak pernah teragak-agak untuk mengambil risiko untuk melindungi Licca dan rakan-rakannya. Mantra ajaib untuk membangunkan Doll Licca menggunakan Loket Panggilan ialah Tururu Kururu Tureiro Kureira (トゥルールクルールトゥレイロクレイラ).

 • Doll Izumi (ドールイヅミイズミ, Dōru Izumi)

Pelindung Izumi ialah kesatria anak patung kedua yang menggunakan baton sebagai senjata yang dipanggil "Light Circle". Pada mula dianimasikan, tidak tahu siapa yang melakukannya, kerana menurut Nanae hanya Franz yang boleh memanggilnya, tetapi selepas beberapa ketika ia mendapati bahawa Catherine telah memanggilnya sepanjang masa dan kemudian oleh Sumire. Mantra ajaib untuk membangunkan Doll Izumi menggunakan Calling Choker ialah Fururu Furora Gurine Guraine (フルールフローラグリーネグライネ).

 • Doll Isamu (ドールイサム, Dōru Isamu)

Pelindung Isamu ialah ksatria anak patung ketiga yang menghunus pedang besar yang dipanggil "Light Thunder" untuk bertarung, yang dengannya ia mampu menumpahkan peluru tenaga, dan memotong musuh-musuhnya. Di tengah-tengah anime berada dalam perkhidmatan kejahatan di bawah arahan Devaul, tetapi kemudian diselamatkan oleh Doll Licca dan kembali untuk berjuang di sisi kebaikan di bawah pengawasan Dai. Mantra ajaib untuk membangunkan Doll Isamu menggunakan Calling Watch ialah Pereso Perese Burune Buraine (ペレーゾ・ペレーゼ・ブルーネ・ブライネ).

Keluarga Kerajaan Anak Patung[sunting | sunting sumber]

 • Rika Kayama (香山リカ, Kayama Rika)

Protagonis siri ini, ialah seorang gadis yang ceria dan bertenaga. Ibu dan neneknya adalah ahli diraja Culture Fantasy, jadi dia adalah puteri Kerajaan Doll tetapi dia tidak mengetahuinya. Semasa dia masih bayi, ibunya melarikan diri ke sana bersama dia dan neneknya, untuk melepaskan diri daripada cengkaman Devaul yang jahat. Dia menyukai jirannya, Rui. Dia diberikan oleh neneknya gelang merah jambu yang dipanggil "Cincin Panggilan" yang bersinar apabila dia menghadapi masalah dan Doll Licca datang untuk menyelamatkannya.

 • Nanae Kayama (香山七重, Kayama Nanae)

Nenek Licca, adik kembar Yae, isteri Franz dan ibu Orie. Dia melarikan diri bersama anak perempuan dan cucunya ke dunia manusia, membawa beg pakaian dengan Doll Knights di dalamnya. Loketnya mampu membangunkan Doll Licca, dan menggunakan kuasa itu untuk melindungi Rika sepanjang siri ini. Dia sangat baik, sentiasa dalam mood yang baik dan boleh melakukan apa sahaja untuk anak perempuan dan cucu perempuannya.

 • Yae Kayama (香山八重, Kayama Yae)

Yae adalah kakak kembar Nanae, ibu saudara Orie dan nenek saudara Rika, ratu Kerajaan Anak Patung, yang dirasuk oleh Devaul yang jahat. Dengan keadaannya yang dirasuk Devaul, dialah menjadi dalang utama disebalik rancangan untuk menculik Licca dengan bantuan Scarescrow dan dua pembantunya.

 • Orie Kayama (香山織江, Kayama Orie)

Ibu Rika , Ratu Kerajaan Anak Patung. Dia menolak tugasnya sebagai ratu kerana dia bercinta dengan seorang manusia biasa, Pierre (bakal bapa Licca). Dia melarikan diri bersama ibu dan anak perempuannya ke dunia manusia untuk melarikan diri dari Devaul, dan sentiasa berusaha untuk melindungi Licca.

 • Pierre Kayama (香山ピエール, Kayama Piēru)

Bapa Rika, seorang pemuzik namun pada mulanya dia gagal untuk menyiapkan melodi yang diciptakan khas untuk isterinya, Orie. Namun diakhirnya dia berjaya menyiapkan melodi tersebut dengan bantuan seekor burung hantu putih iaitu penjaga Hutan Burung Hantu ketika dia ingin menewaskan Devaul dan menyelamatkan anaknya, Licca.

 • Franz (フランツ, Furantsu)

Datuk Rika, yang terkurung di hutan Al (atau Au) untuk melarikan diri dari istana. Dia memberikan chokernya kepada Catherine untuk memanggil Doll Izumi.

Orang-orang disekeliling Rika[sunting | sunting sumber]

 • Sumire Shinohara (篠原スミレ, Shinohara Sumire)

Kawan baik Licca, dicirikan oleh bangsawan dan percintaannya, dia menghabiskan masa membayangkan adegan romantik dengan Dai kerana dia menyukainya. Semasa separuh kedua siri dia menerima gelang hijau yang boleh memanggil Doll Izumi.

 • Dai Takabayashi (高林ダイ, Takabayashi Dai)

Salah seorang kawan Rika, sangat gelisah, nakal dan agresif. Sentiasa bergaduh dengan Licca, walaupun dia benar-benar jatuh cinta dengan Rui dan muncul setiap kali dia menjadi sangat cemburu. Dia menerima gelang biru untuk memanggil Doll Isamu apabila ada masalah.

 • Scarecrow (スケアクロウ, Sukeakurō)

Ahli silap mata Kerajaan Anak Patung, yang berada di bawah perintah Devaul. Diarahkan oleh Devaul untuk menculik Rika, sehingga dia melakukan pembaharuan pada pertengahan siri untuk mempertahankan Puteri Licca.

 • Tomonori "Tomo" Michitani (蕗谷トモノリ, Michitani Tomonori)

Seorang lagi rakan Rika, terkenal dengan kecerdasannya dan caranya yang agak pelik. Kebanyakan hobinya termasuk astronomi, membaca buku, sains dan segala yang berkaitan dengan kajian itu dan lebih daripada sekali menyimpan idea bernasnya kepada rakan-rakannya.

 • Rui Makiyama ('m麻樹山ルイ, Makiyama Rui)

Pelajar yang menghadiri kolej di Ozura dan jiran Rika. Dia berkawan dengan keluarga dengan cepat, dan Licca jatuh cinta dengannya. Dia menemui rahsia Keluarga Kayama selepas melihat Doll Licca berkali-kali dan mengenali gelang Licca. Terima kasih kepadanya, Dai menemui lokasi Doll Isamu Calling Ring, dan pada satu ketika dia yang menggalakkannya menyelamatkan Licca.

 • Catherine (カトリーヌ, Katorīnu)

Rakan sekelas misteri Rika yang muncul di pertengahan siri dengan Doll Izumi Calling Choker. Membantu melindungi Rika, mula-mula tanpa nama dan kemudian ditemui, menggunakan Doll Izumi apabila perlu. Pada separuh kedua siri ini kemudiannya mendedahkan bahawa dia menyembunyikan Doll Izumi Calling Ring dalam pakaiannya dan Sumire secara tidak sengaja menemuinya apabila ia jatuh di dalam poketnya dan ditangkap oleh Misty dalam proses untuk menyelamatkan Rika.

 • Devaul (デヴォール, Devōru)

Antagonis utama siri ini. Syaitan yang merasuki Yae di hutan Al (Au) dan sejak saat itu ia dicadangkan untuk mengambil alih sepenuhnya Kerajaan Anak Patung dan kemudiannya mendedahkan bentuk sebenar beliau sebagai naga yang besar. Dia mahu menculik Rika. The Doll Knights bertarung dengan Devaul untuk melindungi Licca dan keluarga serta rakan-rakannya. Dengan bantuan daripada dewa Al, Devaul telah dimusnahkan selama-lamanya.

 • Misty (ミスティー, Misutī)

Makhluk ciptaan Devaul untuk memusnahkan squires Licca dan untuk menculiknya. Kuasanya jauh lebih hebat daripada mana-mana penjahat, dan hanya tiga daripada mereka boleh berada pada tahap terkuat. Dia tidak sepenuhnya bersetuju dengan pemikiran tuannya, tetapi mesti patuh juga. Selepas dikalahkan oleh 3 ksatria anak patung, Devaul menyerapnya semula.

 • Puru (プル) dan Waya (ワーヤ)

Pembantu Scarecrow, mengikut arahan tuan mereka dalam semua keadaan. Pada separuh kedua siri ini mereka memperbaharui dan melindungi Rika, menggunakan semua cara yang mungkin.

 • Dana (ダナ)

Seorang penyihir jahat Kerajaan Anak Patung yang gemar memakan kanak-kanak (sama ada lelaki atau perempuan), yang tidak aktif di kawasan sejuk sebagai tubuh tua. Dia menyusun Giize untuk membawa Dai, Tomo dan Sumire ke istananya, menggunakan mereka sebagai umpan untuk Rika. Selepas Rika, Sumire, Tomo, Dai, dan Catherine tiba di tempat itu, dia memutuskan untuk makan Licca dan kanak-kanak lain daripada memberikannya kepada Devaul. Semasa melawan tiga Doll Knights, dia mengubah dirinya menjadi kala jengking gergasi, tetapi walaupun begitu, dia telah dimusnahkan oleh mereka. Devaul menyusun Giize membangunkannya untuk membawa Rika untuknya, jadi, dia memberikan jiwa kanak-kanak kepada Dana, dan dia meremajakan dan pergi ke istananya di Kerajaan Anak Patung.

Pengisi suara[sunting | sunting sumber]

Watak Pengisi suara
Doll Licca Tomo Sakurai
Doll Izumi Michiko Neya
Doll Isamu Kentarou Ito
Rika Kayama Yuka Kouno
Nanae Kayama / Yae Kayama Kazue Kamiya
Orie Kayama Yoko Sasaki
Pierre Kayama Keiji Fujiwara
Franz Kayama -
Sumire Miyu Kawakami
Dai Takabayashi Yuko Mita
Scarescrow Rokurou Naya
Tomonori "Tomo" Michitani Wasabi Mizuta
Rui Makiyama Mitsuru Miyamoto
Catherine Ikue Ootani
Misty Akiko Hiramatsu
Puru & Waya Atsuo Tanaka

Senarai episod[sunting | sunting sumber]

Episod Tajuk Tarikh disiarkan
1 "Ksatria Boneka Misteri" "Fushigi na Dōru Naitzu"
(神秘的な人形の騎士)
6 Oktober 1998
2 "Cinta Peramal Bulan Petang"

"Tsuki no Yo no Koi Uranai" (愛占いイブニングムーンの告知)

13 Oktober 1998
3
4
5
6
7
8
9
10
11

Lagu Tema[sunting | sunting sumber]

 1. "Ne" (Pembukaan 1, Rooky)
 2. "Ashita No Kimi" (Pembukaan 2, Tomo Sakurai)
 3. "Ne (Cutey Techno Mix)" (Penutupan 1, Rooky)
 4. "Wow!" (Penutupan 2, Rooky)
 5. "Love Wars Taisakusen" (Penutup 3, Rooky)
 6. "Sono Yume ha Nani" (Penutupan 4, Tomo Sakurai)

Penerbitan[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

 1. ^ series2.html "Siri TV Animasi 1997 -2002" Check |archive-url= value (bantuan). Genco. Diarkibkan daripada yang asal pada April 10, 2009. Dicapai pada Mei 7, 2009.
 2. ^ "APA YANG SEJUK DI JEPUN Oktober–Disember 2001: Licca-chan". Web Japan. October 12, 2001. Dicapai pada May 7, 2009.