Takwim Maya

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Jump to navigation Jump to search

Takwim Maya ialah satu sistem takwim yang digunakan di Mesoamerika pra-Columbia, dan sebahagian masyarakat moden di tanah tinggi Guatemala[1] dan di Veracruz, Oaxaca dan Chiapas, Mexico.[2]

Secara asasnya kalendar Maya berdasarkan suatu sistem yang telah lazim digunakan di kawasan itu, bermula paling lambat pada abad ke-5 SM. Ia berkongsi banyak aspek dengan takwim yang digunakan tamadun Mesoamerika lebih awal, seperti Zapotec dan Olmek, dan juga tamadun sezaman atau kemudiannya seperti Mixtec and Aztek.[3] Walaupun takwim Mesoamerika ini tidak berasal daripada kaum Maya, perbaikan dan penghalusan mereka merupakan antara yang tercanggih. Bersama dengan Takwim Aztek, Takwim Maya merupakan antara kelendar awal yang paling banyak didokumenkan dan difahami.

Lihat juga[sunting | sunting sumber]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Tedlock, Barbara, Time and the Highland Maya Revised edition (1992 m/s. 1) "Scores of indigenous Guatemalan communities, principally those speaking the Mayan languages known as Ixil, Mam, Pokomchí, and Quiché, keep the 260-day cycle and (in many cases) the ancient solar cycle as well (bab 4)."
  2. ^ Miles, Susanna W, "An Analysis of the Modern Middle American Calendars: A Study in Conservation." In Acculturation in the Americas. Disunting Sol Tax, m/s. 273–84. Chicago: University of Chicago Press, 1952.
  3. ^ Rice (2007), m/s. 33

Pautan luar[sunting | sunting sumber]