Tasik Van

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Tasik Van
Koordinat38°38′N 42°49′E / 38.633°N 42.817°E / 38.633; 42.817Koordinat: 38°38′N 42°49′E / 38.633°N 42.817°E / 38.633; 42.817
Jenissaline lake
Aliran masuk utamaKarasu, Hoşap, Güzelsu, Bendimahi, Zilan and Yeniköprü streams[1]
Aliran keluar utamanone
Kawasan tadahan12,500 km2 (4,800 bt2)[1]
Negara lembanganTurkey
Panjang maksimum119 km (74 bt)
Luas permukaan3,755 km2 (1,450 bt2)
Kedalaman purata171 m (561 ka)
Kedalaman maksimum451 m (1,480 ka)[2]
Isi padu air607 km3 (146 bt3)[2]
Panjang pesisir1430 km (270 bt)
Ketinggian permukaan1,640 m (5,380 ka)
PulauAkdamar,
Çarpanak Adası (İçeriçarpanak),
Adır Adası (Lim),
Kuş Adası (Arter)
PetempatanVan, Tatvan, Ahlat, Erciş
1 Panjang pesisir bukanlah ukuran yang jelas.

Tasik Van adalah tasik terbesar di Turki. Ia terletak di timur ,dalam daerah Van.Ia adalah tasik masin dan soda, menerima air dari sungai-sungai kecil yang banyak yang turun dari gunung-gunung sekitarnya . Tasik Van adalah salah satu yang terbesar di dunia tasik endorheic.Ia berasal dari letusan gunung berapi purba.


Hidrologi dan kimia[sunting | sunting sumber]

Tasik Van seluas 119 kilometer dengan purata kedalaman 171 meter dan kedalaman maksimum 451 meter.Permukaan tasik terletak 1640 meter di atas paras laut dan panjang pantai ialah 430 kilometer.Luasnya 3755 km 2 dan jumlah air 607 kilometer kubik (146 cu mi).

Bahagian barat tasik paling dalam, sekitar 400 m di timur laut Tatvan dan selatan Ahlat . Lengan Erciş lebih cetek, kurang dari 50 m .

Air tasik kuat alkali ( pH 9,7-9,8) dan kaya dengan natrium karbonat dan garam lain yang diekstrak melalui proses penyejatan dan digunakan sebagai detergen / pencuci.

Geologi[sunting | sunting sumber]

Saluran keluar air tasik disekat ketika Pleistosen , apabila lava mengalir dari gunung berapi Nemrut ke arah barat menyekat aliran keluar ke arah Dataran Mus. Dağı Nemrut berhampiran dengan pantai barat tasik dan tidak aktif stratovolcano.

Paras air tasik sering berubah secara dramatik. Kira-kira 9500 tahun yang lalu berlaku penurunan dramatik kepada lebih daripada 300 meter di bawah paras ini. Ini diikuti oleh kenaikan yang sama dramatik sekitar 6500 tahun yang lalu .

Pada tahun 1989 dan 1990, sekumpulan ahli geologi yang diketuai oleh Dr. Stephan Kempe dari University of Hamburg (kini Profesor di Technische Universität Darmstadt) mengesan sepuluh teras sedimen dari kedalaman 446 m .

Saintis yang diketuai oleh ahli paleontologi Profesor Thomas Litt di Universiti Bonn mahu menggerudi bagi memeriksa sedimen tasik . Tasik Van dikatakan menyimpan sejarah iklim 800.000 lepas .

Ekologi[sunting | sunting sumber]

Ikan hanya diketahui hidup dalam air payau Tasik Van seperti Chalcalburnus tarichi mullet Pearl atau inci kefalı.Pada bulan Mei dan Jun, ikan ini berhijrah dari tasik kepada yang kurang alkali iaitu di sungai-sungai. Selepas musim bertelur, ia kembali ke tasik .

103 spesies fitoplankton direkodkan dalam tasik termasuk flagellates , diatoms , bakteria, Cyanobacteria , alga hijau dan alga perang . 36 spesies daripada zooplankton juga telah direkodkan termasuk Rotatoria , Cladocera dan Copepoda dalam tasik.

Sejak 1995 , dilaporkan haiwan ' raksasa Tasik Van' kira-kira 15 meter panjang yang dinamakan Van Gölü Canavarı ("Monster Lake Van") .

Tasik ini dikelilingi oleh buah-buahan dan bijirin yang semakin meningkat kawasan pertanian.


Sejarah[sunting | sunting sumber]

Tushpa , ibu kota Urartu, terletak berhampiran tepi Tasik Van.Tersapat istana Van zaman pertengahan dan bandar Van.Runtuhan bandar Van masih boleh dilihat di bawah cerun selatan dimanan Istanan Van terletak.

Kerajaan Armenia[sunting | sunting sumber]

Tasik ini adalah pusat kerajaan Armenia daripada Ararat kira-kira 1000 SM.Selepas itu daripada Satrapy Armina, Kerajaan Greater Armenia , dan Kerajaan Armenia daripada Vaspurakan . Bersama- sama dengan Tasik Sevan, dan Tasik Urmia di Iran kini. Van adalah salah satu dari tiga tasik besar Kerajaan Armenia, yang disebut sebagai Laut Armenia .

Empayar Byzantine[sunting | sunting sumber]

Menjelang abad ke-11, kawasan di sekitar Tasik Van antara empayar Byzantine dengan ibu kotanya Constantinople , dan empayar Turki Seljuk dengan ibu kotanya Isfahan.

Pada abad ke-11 Maharaja Romanus IV Diogenes menakluk semula Armenia hingga ke Seljuk. Diogenes dan tentera menyeberangi Euphrates dan bertembung dengan tentera Seljuk yang dipimpin oleh Alp Arslan di Pertempuran Manzikert, utara Tasik Van pada 26 Ogos 1071 . Namun pasukan Byzantine tewas oleh penunggang kuda Turki dan Diogenes telah ditangkap.

Empayar Seljuk[sunting | sunting sumber]

Alp Arslan membahagikan timur empayar Byzantine kepada kalangan jeneral Turkoman. Alp Arslan memberikan wilayah di sekitar Lake Van kepada komander beliau Sökmen el Kutbî. Dinasti Ahlatshahs (atau Sökmenler) memerintah kawasan ini pada 1085-1192.

Seni Bina[sunting | sunting sumber]

Berhampiran Istana Van terletaknya pulau Akdamar , terletaknya gereja purba abad ke -10 Gereja Salib Suci sebagai gereja diraja Armenia ,kerajaan Vaspurakan.Runtuhan biara Armenia masih terdapat di dalam pulau-pulau Lim, Arter, dan Ktuts. Biara Armenia yang terkenal ialah Narekavank abad ke -10 dan abad ke - 11 Varagavank, kedua-duanya kini dimusnahkan.

Ahlatshahs meninggalkan batu nisan purba di sekitar bandar - Ahlat .Kerajaan berusaha memasukkan tempat ini dalam Senarai Warisan Dunia UNESCO.

Pengangkutan[sunting | sunting sumber]

Keretapi menghubungkan Turki dan Iran dibina pada tahun 1970-an menggunakan feri kereta api merentasi Tasik Van antara bandar - bandar Tatvan dan Van, dan bukannya membina landasan kereta api di seluruh garis pantai yang berceranggah. Sejak Mei, 2008 , Iran dan Turki berusaha untuk menggantikan feri dengan landasan keretapi elektrik double.

Kepulauan[sunting | sunting sumber]

  • Kus Island
  • Adır Adası
  • Akdamar Island
  • Çarpanak Island

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ a b Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Coskun_2004 tidak disediakan
  2. ^ a b Ralat petik: Tag <ref> tidak sah; teks bagi rujukan Degens_1984 tidak disediakan