Pergi ke kandungan

The Mall, London

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.

Koordinat: 51°30′15″N 0°8′7″W / 51.50417°N 0.13528°W / 51.50417; -0.13528

Ratu Elizabeth II dan keluarga diraja kembali dari istiadat Mengarak Panji-panji Diraja pada tahun 2018 dengan berlatarbelakangkan Admiralty Arch

The Mall ialah sebatang jalan di tengah London yang membentang dari Istana Buckingham ke Dataran Trafalgar melalui Admiralty Arch. Di hujung timur, berhampiran Trafalgar Square dan Whitehall, The Mall bersilang dengan Horse Guards Road dan Spring Gardens. Lembaga Kerja Raya Metropolitan dan Majlis Daerah London pernah terletak di kawasan ini. Jalan ini ditutup kepada lalu lintas pada hari Sabtu, Ahad, cuti umum, dan semasa upacara istiadat tetemtu.

Sejarah[sunting | sunting sumber]

The Mall (2003)

Pada asalnya, The Mall berfungsi sebagai padang untuk bermain permainan pall-mall. Semasa abad ke-17 dan ke-18, The Mall menjadi persiaran yang bergaya dengan pepohonan di tepinya.[1] Pada awal abad ke-20, The Mall telah diubah menjadi laluan upacara, mengikut model laluan serupa di bandar-bandar seperti Berlin, Mexico City, Oslo, Paris, Saint Petersburg, Vienna, dan Washington, D.C. Laluan ini bertujuan untuk menganjurkan upacara kebangsaan yang penting. Aston Webb ialah arkitek di sebalik rancangan pembangunan, yang termasuk pembinaan fasad baru untuk Istana Buckingham dan pembinaan tugu Victoria Memorial.

Victoria Memorial terletak betul-betul di hadapan pintu gerbang Istana, manakala Admiralty Arch, yang terletak di hujung bertentangan, berfungsi sebagai pintu masuk ke Dataran Trafalgar. Jarak dari penghujung Victoria Memorial, tempat The Mall bersambung dengan Constitution Hill, ke Admiralty Arch adalah tepat 0.5 batu nautika (0.93 km; 0.58 bt). Taman St. James terletak di sebelah selatan The Mall, manakala Taman Hijau dan Istana St James terletak di sebelah utara. Di hujung timur The Mall, Horse Guards Parade bercabang, berfungsi sebagai tempat untuk istiadat mengarak panji-panji.

Untuk mewujudkan kesan permaidani merah yang besar menuju ke Istana Buckingham, permukaan The Mall diwarnakan dengan warna merah. Kesan ini dihasilkan menggunakan pigmen oksida besi sintetik yang diperoleh daripada Deanshanger Oxide Works (Deanox).[2] Pigmen dihasilkan menggunakan Proses Deanox, yang dibangunkan oleh ahli kimia Ernest Lovell. Keputusan untuk menjadikan The Mall merah telah dijalankan oleh David Eccles yang berkhidmat sebagai Menteri Kerja Raya dari tahun 1951 hingga 1954.

Pada Hari Kemenangan di Eropah pada 8 Mei 1945, Istana Buckingham berfungsi sebagai pusat tumpuan untuk perayaan British. Raja, Permaisuri, Puteri Elizabeth (kemudiannya Elizabeth II), dan Puteri Margaret muncul di balkoni istana, diiringi dengan latar belakang tingkap istana yang gelap. Mereka disambut dengan sorakan daripada orang ramai yang berkumpul di The Mall.

Semasa lawatan kenegaraan, Raja dan ketua pelawat dibawa menaiki kereta mewah di sepanjang The Mall. Jalan itu dihiasi dengan bendera dari kedua-dua negara. Semasa sambutan Jubli Emas Ratu Elizabeth II pada tahun 2002, lebih daripada satu juta orang memenuhi The Mall untuk menonton pertunjukan awam dan melihat Keluarga Diraja di balkoni istana.

Bas tidak dibenarkan memandu melalui The Mall dan melepasi Istana Buckingham, melainkan diberi kebenaran oleh raja. Ini hanya berlaku dua kali dalam sejarah: pada tahun 1927 dan 1950.[3]

Acara[sunting | sunting sumber]

Marathon London, yang diadakan setiap tahun, berakhir di The Mall.[4] The Mall juga digunakan sebagai titik permulaan dan penamat untuk pelbagai acara semasa Sukan Olimpik dan Paralimpik 2012, seperti maraton, perlumbaan basikal, dan perlumbaan berjalan kaki. Marathon wanita berlangsung pada 5 Ogos, dan maraton lelaki berlangsung pada 12 Ogos. Perlumbaan lain seperti 20 km berjalan kaki dan 50 km berjalan kaki juga diadakan pada tarikh yang berbeza.[5][6] Selain itu, The Mall telah digunakan sebagai garisan penamat untuk acara berbasikal dan merupakan lokasi untuk majlis perasmian Piala Dunia Kriket 2019. The Mall juga digunakan semasa acara kebangsaan penting seperti istiadat mengarak panji-panji diraja.[7]

Insiden pistol pelepas[sunting | sunting sumber]

Pada tahun 1981, seorang bernama Marcus Sarjeant menggunakan pistol pelepas untuk menembak enam peluru kosong dekat dengan Ratu Elizabeth II semasa baginda menunggang kuda untuk istiadat mengarak panji-panji diraja. Polis segera menangkapnya dan menahannya.[8]

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Walford, Edward (1887–1893). Chapter VII: The Mall and Spring Gardens. Old and New London: A Narrative of Its History, its People, and its Places. 4: Westminster and the Western Suburbs (ed. New). London, England: Cassell & Company, Limited. m/s. 74–85. OCLC 35291703. Dicapai pada 2019-07-02 – melalui HathiTrust Digital Library.
  2. ^ "deanshanger CLUTCH Club". open.ac.uk. Dicapai pada 30 May 2015.
  3. ^ Marshall, Prince (1972). Wheels of London. The Sunday Times Magazine. m/s. 49. ISBN 0-7230-0068-9.
  4. ^ "So you've crossed the London Marathon finish line... what happens now?". The Mirror. Retrieved 24 July 2012
  5. ^ "marathon men results — Athletics — London 2012 Olympics". london2012.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 30 April 2013. Dicapai pada 30 Mei 2015.
  6. ^ "marathon women results — Athletics — London 2012 Olympics". london2012.com. Diarkibkan daripada yang asal pada 2 Mei 2013. Dicapai pada 30 Mei 2015.
  7. ^ "The Mall set to crown opening of the ICC Men's Cricket World Cup". International Cricket Council. Dicapai pada 17 May 2019.
  8. ^ "Guard: I Saw Shots Being Fired at Queen".

Pautan luar[sunting | sunting sumber]