Tupai Terbang Comot

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, cari
Tupai Terbang Comot
SciuropterusPulverulentusWolf.jpg
Status pemuliharaan
Pengelasan saintifik
Alam: Animalia
Filum: Chordata
Kelas: Mamalia
Order: Rodensia
Keluarga: Sciuridae
Genus: Pteromyscus
Spesies: P. pulverulentus
Nama binomial
Pteromyscus pulverulentus
(Günther, 1873)

Tupai Terbang Comot atau Tupai Terbang Kotor (bahasa Inggeris: Smoky Flying Squirrel) ialah salah satu daripada haiwan yang terdapat di Thailand Selatan, dan Malaysia sehingga Borneo. Nama sainsnya Pteromyscus pulverulentus. [2]

Malaysia merupakan salah satu daripada 12 negara yang telah diiktiraf sebagai kepelbagaian raya "mega diversity" dari segi bilangan dan kepelbagaian flora dan fauna dengan 15,000 spesies pokok berbunga yang diketahui, 286 spesies mamalia, lebih 1,500 vertebrat darat, lebih 150,000 spesies invertebrat, lebih 1000 spesies rama-rama dan 12,000 spesies kupu-kupu, dan lebih 4,000 spesies ikan laut.

Taburan[sunting | sunting sumber]

Tupai Terbang Comot boleh didapati di Malaysia.

Ciri-ciri[sunting | sunting sumber]

Tupai Terbang Comot adalah haiwan yang tergolong dalam golongan benda hidup, alam haiwan, bertulang belakang (vertebrat), kelas Mamalia. Dalam aturan : , tergolong dalam keluarga : .Tupai Terbang Comot adalah haiwan berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan.

Jantung Tupai Terbang Comot terdiri daripada empat kamar seperti manusia. Kamar atas dikenali sebagai atrium, sementara kamar bawah dikenali sebagai ventrikel.

Pembiakan[sunting | sunting sumber]

Sebagai mamalia, Tupai Terbang Comot berdarah panas, melahirkan anak, menjaga anak, dan mempunyai bulu di badan. Tupai Terbang Comot akan menjaga anaknya sehingga mampu berdikari.

Pengekalan[sunting | sunting sumber]

Tupai Terbang Comot merupakan haiwan yang dilindungi and memerlukan lesen pemburuan.

Rujukan[sunting | sunting sumber]

  1. ^ Aplin, K. & Duckworth, J. W. (2008). Pteromyscus pulverulentus. Senarai Merah Spesies Terancam IUCN 2008. IUCN 2008. Dicapai pada 6 January 2009.
  2. ^ Protection of Wild Life Act 1972
    LAWS OF MALAYSIA<br<Act 76